Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Liječenje gihta soda bikarbonom

Liječenje gihta soda bikarbonom
Foto: Pixabay

Upala zglobova uzrokovana nakupljanjem mokraćne kiseline u zglobovima, poznatija kao giht, još se naziva urični artritis i ulozi. Prvi put naziv giht koristio je Dominikanski redovnik Randolphus iz Bockinga davne 1200. godine. U pitanju je tip artritisa kojem je poznat uzrok.

Od ove bolesti boluje 1-2% svjetske populacije, češće obolijevaju muškarci (do 20 puta više nego žene), a prvi napadi događaju se u životnoj dobi između 40. i 50. godine. Razlog zbog kojeg više obolijevaju muškarci je jednostavno objasniti – spolni hormoni kod žena, estrogen, izbacuje mokraćnu kiselinu vrlo uspješno.

Bolest kraljeva i bogatih

U prošlosti se za ovu bolest koristio i naziv bolest kraljeva, jer se povezivao sa životnim standardom i načinom života koji su vodili bogatiji članovi društva. Bolest se često povezivala s prekomjernom konzumacijom alkohola i crvenog mesa, no to je samo dio uzroka nastanka gihta, jer isti nisu jedini.

Iako se naziv giht počeo koristiti puno kasnije, prvi dokumenti ove bolesti pojavili su se oko 2600. godine prije Krista u doba starog Egipta, kada se po prvi put opisuje artritis nožnog palca. Prvi opis nakupljanja mokraćne kiseline mikroskopski je opisao Anzoni van Leeuwenhoek 1679. godine, da bi 1848. godine Alfred Baring Garrod potvrdio dijagnozu viška mokraćne kiseline u krvi.

Uzrok gihta se razlikuje od osobe do osobe

Mnogo je čimbenika koji utječu na razvoj ove bolesti. Već smo naveli da je konzumiranje alkohola, čak i umjereno, jedno od bitnih uzročnika. Prehrana bogata purinima, ali i stroge dijete i dugotrajno gladovanje mogu ubrzati razvoj bolesti. Pretilost je jedan od najvećih problema za zdravlje tijela, a kod pretilih češće dolazi do obolijevanja od gihta.

S obzirom na to da se mokraćna kiselina izlučuje uz pomoć bubrega, svako oštećenje ili bolest bubrega može biti uzrok gihta. Lijekovi koji smanjuju izlučivanje mokraćne kiseline, npr. citostatici, kao i bolesti koje uzrokuju povećano stvaranje mokraćne kiseline, kao što je leukemija, bitni su faktori u nastajanju bolesti. Konačno, nasljedni faktor bolesti nije zanemariva stavka.

Koji su poznati giht simptomi

Iako bolest može napasti bilo koji drugi zglob u tijelu, najčešće se pojavljuje na zglobu nožnog palca, poznatiji kao metatarzofalangealni zglob. Kada je zahvaćen zglob nožnog palca, to se zove podagra, a ima svoj naziv jer je u polovini slučajeva gihta obuhvaćen upravo zglob na palcu noge. Vrlo često se oticanje širi i na gležanj i stopalo, a može napasti koljena, ručne zglobove, lakat i druge zglobove.

Na upaljenom zglobu pojavit će se crvenilo, osjećaj topline i oticanje. Prisutna je i vrlo jaka bol, a povremeno se može pojaviti i povišena tjelesna temperatura. Bolest gihta već smo opisali u našem drugom članku, kojeg preporučujemo da svakako pročitate:

Zbog čega nastaje giht i kako se može liječiti?

Liječenje gihta soda bikarbonom

Danas postoje terapije koje mogu smanjiti vjerojatnost upale gihta, no u prošlosti se pribjegavalo drugačijim metodama – alternativnom medicinom. Stoga je mnogima poznato liječenje gihta soda bikarbonom, koju  mnogi i danas često koriste. Razlog leži u činjenici da soda bikarbona podiže pH vrijednost u krvi, te mnogi tvrde da je vrlo djelotvorna u ublažavanju ili sprječavanju napada gihta.

Recept za liječenje gihta soda bikarbonom je vrlo jednostavan. Pola čajne žličice soda bikarbone otopite u 250 mililitara vode i napitak je spreman. Preporučuje se konzumiranje ovog napitka do četiri puta dnevno, a posebno se ističe ispijanje iste prije odlaska na spavanje.

Soda bikarbona poznata je alternativnoj medicini kao odličan suplement za prevenciju bolesti, kao i za samo liječenje. Neki je koriste za zubobolju, bijelo pranje (ispiranje vagine), čišćenje akni s lica, za herpes i mnoge druge bolesti i simptome.

Bitno je napomenuti kako ova metoda ima i svoje potencijalne nuspojave. Kod prevelike količine unosa soda bikarbone može doći do alergijske reakcije, gastritisa, čira, iritacije sluznice, mučnine i općenito individualne netolerancije. Naša je osobna preporuka da se savjetujete s liječnikom u slučaju pojave gihta, jer se isti uspješno liječi i može prevenirati.

Liječenje – giht – kako i zašto?

Prije svega treba jasno napomenuti kako giht nije moguće u potpunosti izliječiti. Za potpuno izlječenje vam neće pomoći niti liječenje gihta soda bikarbonom, niti lijekovima. No, giht se može kontrolirati, simptomi ublažiti, a razvoj same bolesti znatno usporiti ili zaustaviti. Prije svega bitno je znatno promijeniti prehranu i način života.

Pravilna prehrana za giht je najbolja prevencija nastanku gihta, dok se kod upale i kroničnih faza pomaže lijekovima. NSAIL, nesteroidni antiinflamatorni lijekovi (protuupalni lijekovi) – kao što su indometacin, diklofenak i tenoksikam – mogu pomoći u za bol i upalu. Uzimaju se za vrijeme trajanja simptoma, te nekoliko dana nakon što simptomi nestanu.

Tu su nam i kortikosteroidi, koji sprječavaju stvaranje mokraćne kiseline u tijelu, a koriste se kada je giht znatno napredovao ili kod osoba kod kojih je prisutna znatno veća količina mokraćne kiseline. Dugoročno zanemarivanje ove bolesti može znatno utjecati na razvoj ove bolesti, stoga je bitno konzultirati se s liječnikom. Nadamo se da smo vam informacijama u ovom članku pomogli, te da ćete se uspješno boriti s uričnim artritisom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...