Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje

Ide nova karantena? “Prvo ćemo zatvoriti starije i najugroženije”

Alemka Markotić Koronavirus Drugi Val

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je bio razlog da se ponovno otvori pitanje karantene, i kakve će mjere donositi Stožer civilne zaštite.

Svi se, s razlogom, boje drugog vala, te potencijalnih posljedica do kojih bi novo zatvaranje sasvim sigurno dovelo. Situacija je prilično komplicirana, a ministar zdravstva, Vili Beroš, već je najavio da imaju spremne mjere koje će se uvesti, u skladu s epidemiološkom slikom.

Prvo ćemo zatvoriti staračke domove

“Odluke će ići u skladu s epidemiološkom slikom i ovisno o transmisiji virusa. Bude li situacija slična kao što je ovih dana, nećemo ići u kompletno zatvaranje, nego bi fokus stavili prema određenim dobnim skupinama koje treba više paziti.”

“Svi mlađi koji su radno aktivni, trebali bi se nastaviti držati svih mjera i držati distancu. A to znači, nositi maske i održavati higijenu. No, oni bi vjerojatno nastavili raditi.” – pojasnio je ministar.

Ovo nije drugi val, ovo je nastavak epidemije

Ravnateljica klinike za infektivne bolesti, doktorica Alemka Markotić, rekla je kako se ovdje ne radi o drugom valu, već o nastavku epidemije. Kao i što je napomenula da se ne zna koliko će valova biti.

“Epidemija nije niti prestala, a nitko ne može znati hoće li biti i koliko će biti valova. No, dođe li do situacije da u više zemalja dođe do rasta broja oboljelih, a koje su bile u silaznoj putanji, možemo razgovarati o drugom valu.” – rekla je Markotić.

Iduća dva tjedna su ključna

Strah o novom valu nastao je zbog činjenice da se u susjednim zemljama, primarno Srbiji, Bosni i Hercegovini, pa i Makedoniji, događa rast broja oboljelih. A to se sada događa i kod nas.

“Situacija je zabrinjavajuća jer u zadnjih 6 dana brojimo čak 21 novi slučaj, no za sada još uvijek ne možemo govoriti o drugom valu. U našem okruženju došlo je do naglog povećanja broja zaraženih, stoga je bojazan opravdana. Bitno je što prije povezati kontakte s oboljelima i kontrolirati situaciju.” – rekao je epidemiolog dr. Branko Kolarić.

Biti će zanimljivo pratiti današnju presicu, nakon koje ćemo znati stanje u posljednja 24 sata i potencijalne mjere koje bi mogao donijeti Stožer civilne zaštite.

Provjerite još i ovo

Zdravlje

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...