Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Ide nova karantena? “Prvo ćemo zatvoriti starije i najugroženije”

Alemka Markotić Koronavirus Drugi Val

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je bio razlog da se ponovno otvori pitanje karantene, i kakve će mjere donositi Stožer civilne zaštite.

Svi se, s razlogom, boje drugog vala, te potencijalnih posljedica do kojih bi novo zatvaranje sasvim sigurno dovelo. Situacija je prilično komplicirana, a ministar zdravstva, Vili Beroš, već je najavio da imaju spremne mjere koje će se uvesti, u skladu s epidemiološkom slikom.

Prvo ćemo zatvoriti staračke domove

“Odluke će ići u skladu s epidemiološkom slikom i ovisno o transmisiji virusa. Bude li situacija slična kao što je ovih dana, nećemo ići u kompletno zatvaranje, nego bi fokus stavili prema određenim dobnim skupinama koje treba više paziti.”

“Svi mlađi koji su radno aktivni, trebali bi se nastaviti držati svih mjera i držati distancu. A to znači, nositi maske i održavati higijenu. No, oni bi vjerojatno nastavili raditi.” – pojasnio je ministar.

Ovo nije drugi val, ovo je nastavak epidemije

Ravnateljica klinike za infektivne bolesti, doktorica Alemka Markotić, rekla je kako se ovdje ne radi o drugom valu, već o nastavku epidemije. Kao i što je napomenula da se ne zna koliko će valova biti.

“Epidemija nije niti prestala, a nitko ne može znati hoće li biti i koliko će biti valova. No, dođe li do situacije da u više zemalja dođe do rasta broja oboljelih, a koje su bile u silaznoj putanji, možemo razgovarati o drugom valu.” – rekla je Markotić.

Iduća dva tjedna su ključna

Strah o novom valu nastao je zbog činjenice da se u susjednim zemljama, primarno Srbiji, Bosni i Hercegovini, pa i Makedoniji, događa rast broja oboljelih. A to se sada događa i kod nas.

“Situacija je zabrinjavajuća jer u zadnjih 6 dana brojimo čak 21 novi slučaj, no za sada još uvijek ne možemo govoriti o drugom valu. U našem okruženju došlo je do naglog povećanja broja zaraženih, stoga je bojazan opravdana. Bitno je što prije povezati kontakte s oboljelima i kontrolirati situaciju.” – rekao je epidemiolog dr. Branko Kolarić.

Biti će zanimljivo pratiti današnju presicu, nakon koje ćemo znati stanje u posljednja 24 sata i potencijalne mjere koje bi mogao donijeti Stožer civilne zaštite.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...