Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Veliki obrat: “Postoji mogućnost da COVID-19 nestane.”

Krunoslav Capak COVID-19

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je izrekao prilično zanimljive stvari, koje donosimo u nastavku.

“Može se dogoditi da nam netko od turista ili bilo tko, tko dolazi u Hrvatsku, donese virus. Mi smo cirkulaciju virusa uglavnom prekinuli u našoj populaciji, a nadam se da će tako i ostati.” – rekao je Capak.

Koronavirus će se vratiti u naše stanovništvo

“Ako se virus ne promjeni i ako nećemo imati cjepivo ili lijek za profilaksu, cirkulacija virusa će se vratiti i u naše stanovništvo. Međutim, mi smo sada puno bolje organizirani, bolje razumijemo virus, i znat ćemo učinkovito djelovati da držimo virus pod kontrolom.” – objašnjava u intervju-u za N1 televiziju.

Nakon toga osvrnuo se na dvije stvari, a to je cjepivo, za koje smatra kako ne može biti gotovo do jeseni, kao i na činjenicu da bi COVID-19 mogao nestati, kako je to slučaj bio sa SARS-om.

Moguće je da virus nestane, baš kao i SARS

“Kao što ste već upoznati, stariji brat ovoga virusa, SARS, iznenada je nestao nakon što smo imali oko 90 tisuća oboljelih. To se može dogoditi i sada. Kao što je moguće i da razvijemo učinkovit lijek za profilaksu, što je ipak manje vjerojatno.” – rekao je, te se osvrnuo na datum kada ćemo imati cjepivo.

“Cjepiva će sigurno biti, samo je pitanje vremena, jer, da bi se napravilo populacijski učinkovito i sigurno cjepivo potrebno je vremena. Ipak, puno više vremena nego što je to do jeseni, kako neki tvrde. Kada dođe cjepivo, narod će se cijepiti i zaustavit će se cirkulacija virusa.” – završava.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...