Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Veliki obrat: “Postoji mogućnost da COVID-19 nestane.”

Krunoslav Capak COVID-19

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je izrekao prilično zanimljive stvari, koje donosimo u nastavku.

“Može se dogoditi da nam netko od turista ili bilo tko, tko dolazi u Hrvatsku, donese virus. Mi smo cirkulaciju virusa uglavnom prekinuli u našoj populaciji, a nadam se da će tako i ostati.” – rekao je Capak.

Koronavirus će se vratiti u naše stanovništvo

“Ako se virus ne promjeni i ako nećemo imati cjepivo ili lijek za profilaksu, cirkulacija virusa će se vratiti i u naše stanovništvo. Međutim, mi smo sada puno bolje organizirani, bolje razumijemo virus, i znat ćemo učinkovito djelovati da držimo virus pod kontrolom.” – objašnjava u intervju-u za N1 televiziju.

Nakon toga osvrnuo se na dvije stvari, a to je cjepivo, za koje smatra kako ne može biti gotovo do jeseni, kao i na činjenicu da bi COVID-19 mogao nestati, kako je to slučaj bio sa SARS-om.

Moguće je da virus nestane, baš kao i SARS

“Kao što ste već upoznati, stariji brat ovoga virusa, SARS, iznenada je nestao nakon što smo imali oko 90 tisuća oboljelih. To se može dogoditi i sada. Kao što je moguće i da razvijemo učinkovit lijek za profilaksu, što je ipak manje vjerojatno.” – rekao je, te se osvrnuo na datum kada ćemo imati cjepivo.

“Cjepiva će sigurno biti, samo je pitanje vremena, jer, da bi se napravilo populacijski učinkovito i sigurno cjepivo potrebno je vremena. Ipak, puno više vremena nego što je to do jeseni, kako neki tvrde. Kada dođe cjepivo, narod će se cijepiti i zaustavit će se cirkulacija virusa.” – završava.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...