Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Očne bolesti

Ječmenac na oku – narodni lijek koji se koristi godinama

Narodni lijek za ječmenac na oku
Foto: Pixabay / sipa

Danas u svijetu susrećemo se s mnogo bolesti očiju, a jedna od najpoznatijih bolesti upravo je ječmenac na oku. U pitanju je bakterijska infekcija, može se liječiti antibioticima, injekcijom ili kirurškom intervencijom. No, postoji i narodni lijek za ječmenac na oku, koji je u većini slučajeva vrlo uspješan u rješavanju problema.

U tekstu donosimo koji je uzrok, simptomi i kako ide proces za liječenje ječmenca. Bitno je odmah napomenuti kako se konstantna upala ječmenca, što se smatra kroničnim oblikom ječmenca (naziva chalazion, nap. a.), zahtjeva posjet oftalmologu. Manja upala uspješno se rješava samostalno i ubrzava toplim oblogom.

Koji je uzrok za ječmenac?

Ječmenac je infekcija koju razlikujemo po mjestu na kojem nastaju. U slučaju da se radi o upali na vanjskom dijelu kapka, u pitanju je infekcija Zeissovih lojnih žlijezda ili Mollovih apokrinih znojnih žlijezda. U slučaju da se ječmenac pojavi unutar kapka, uzrok za ječmenac je infekcija Meibomovih lojnih žlijezda.

Manifestira se na području oka, izgledom može podsjetiti na prištić, odnosno, kao mala crvena kvržica u kojoj se može stvarati gnoj. Ječmenac može dobiti svaka osoba, bilo koje životne dobi. Bitno je znati kako se ječmenac ne smije istiskivati, kao što to znamo činiti s prištićima, već treba biti strpljiv da se sam otvori i isuši.

Narodni lijek za ječmenac

Proces otvaranja i sušenja može trajati nekoliko dana, a može i do dva tjedna, ovisno o jačini infekcije i koliko je upala uznapredovala. Dakle, ječmenac može nestati sam od sebe. No, taj proces možete se ubrzati ako primijenite stari narodni lijek za ječmenac – topli oblog.

Više puta dnevno (cca. 3 do 4 puta) stavite topli oblog na 15-ak minuta na oko na kojem se pojavio ječmenac. Postupak možete ponavljati više dana, a isti će dovesti do bržeg otvaranja i sušenja kvržice.

Ovaj postupak u većini slučajeva dovoljan je za samostalno liječenje ječmenca unutar nekoliko dana. Alternativna medicina u ovom slučaju vrlo dobro rješava vaš problem. No, kod dužih upala, kada se ječmenac (čmičak) često pojavljuje i ne prolazi, možda će biti potrebno liječenje antibioticima, injekcijom ili kirurškom intervencijom isušivanja ječmenca.

Akutna upala ječmenca – chalazion (halacion)

U slučajevima kada se kvržica pojavljuje ispod kapka, u pitanju je hordeoluma, a kako smo već naveli, u pitanju je infekcija Meibomovih lojnih žlijezda. Akutna upala, odnosno, upala koja traje duži period, naziva se chalazion (halacion). Ova vrsta upale često teže prolazi, ne karakterizira je bol kao što je slučaj kod klasične upale, stoga je preporučljivo obratiti se oftalmologu koji će odrediti vrstu terapije.

I ova vrsta upale može proći sama od sebe, no postoji mogućnost rasta ječmenca, što može smetati u svakodnevnim aktivnostima. Sami ječmenac ne uzrokuje problema s vidom, ali rastom može ući u vidno polje, što će svakako otežati gledanje. Oftalmolog će adekvatnim uređajem pregledati i utvrditi koja vrsta upale je u pitanju, a samim time i lakše odrediti terapiju za brže rješavanje infekcije oka.

Oftalmolog Odstranjivanje ječmenca kirurškim zahvatom
Foto: Pixabay / hysw001

Ječmenac je prenosiv – budite oprezni

Važno je znati kako je ječmenac prenosiv (zarazan). U pitanju je bakterija, koja u kontaktu s drugom osobom može uzrokovati pojavu ječmenca. Održavajte svoje oči čistima, baš kao i ruke.

Pokušavajte smanjiti kontakt s drugim osobama za vrijeme infekcije, a pomoći će redovito mijenjanje posteljine i ručnika, koje druge osobe ne bi trebale koristiti nakon vas. Posteljinu i jastuk ne bi trebali dijeliti s drugim osobama, kako bi ih zaštitili od potencijalne zaraze.

Simptomi ječmenca – kako ga prepoznati

Puno je potencijalnih simptoma koji mogu ukazivati na ječmenac na oku. Sama kvržica na području očnog kapka (iznad ili ispod) vrlo je jasan pokazatelj da se radi o ječmencu. Suzenje oka, crvenilo, pečenje, osjećaj svrbeži, iritacija i osjetljivost na dodir također mogu biti signal.

Oteklina kapka i lokalizirana bol u području oka također su simptomi ječmenca. Nelagoda tijekom treptanja i osjećaj stranog tijela u oku također. Stvaranje kraste na kapku oka može biti simptom, kao i zamagljen vid i mukozni iscjedak iz oka. Konačno, osjetljivost na svjetlost (fotofobija) može biti znak za uzbunu.

Vrste liječenja ječmenca

Većina očnih doktora preporučit će terapiju toplim oblozima, koji će omekšati masni sadržaj, ubrzati otvaranje ječmenca, te time postići izlječenje upale. No, postoje situacije kada takva terapija ne donosi rezultat i kada se stvori gnojni apsces, a tad je potrebno liječiti antibioticima, injekcijom steroida ili čak kirurškom intervencijom.

Upravo će navedenim redom će specijalist pokušati riješiti problem. Ako ne pomognu antibiotici za upalu, pokušat će injekcijom steroida (kortizon) smanjiti oteklinu i nastaviti terapiju antibioticima. U slučajevima kada navedeno nije pomoglo, zadnja opcija je odstranjivanje ječmenca kirurškim zahvatom.

Odstranjivanje ječmenca kirurškim zahvatom

Najinvazivniji pristup ovom problemu je upravo odstranjivanje ječmenca kirurškim zahvatom. Do njega je moguće doći putem uputnice, koju može dati oftalmolog kojem vas je usmjerio vaš kućni doktor. Ovdje je česti problem dugi red čekanja, stoga se mnogi odlučuju na ovaj zahvat u privatnim poliklinikama.

Sami proces kirurškog zahvata je bezbolan, jer se pacijentu daje lokalna anestezija. Sami zahvat traje vrlo kratko, 5 do 10 minuta, a pacijent je cijelo vrijeme budan. Oko je nakon operacije zaštićeno tupferom od vanjskih utjecaja (vjetar, dim, prašina, i sl.), kojim ne bi trebalo biti izloženo niti idući dan kada se obavlja pregled.

Pacijent po odlasku dobiva recept za kapi i kreme kojima treba tretirati oko u narednim danima. Naravno, s jasnim uputama kojih se treba pridržavati. S obzirom da se sami zahvat vrši s unutarnje strane kapka, ne bi trebao ostati nikakav ožiljak. Više informacija o samom zahvatu i postoperativnom oporavku dužan vam je objasniti kirurg, pritom reći sve što će raditi prije samog operativnog zahvata.

Rezime – što smo naučili

  • Ječmenac u oku pogađa cijelu populaciju, bez obzira na spol i godine. Mogu ga dobiti djeca i odrasli.
  • Ječmenac na oku ne utječe na vid i dioptriju, ali kod jačih upala može stvarati nelagodu i smetnje u gledanju.
  • Može se liječiti samostalno, kada je upala manja, uz pomoć toplih obloga.
  • Kod dugotrajnih upala, preporučljivo je savjetovati se s liječnikom za odabir najbolje terapije.
  • Osim što postoji narodni lijek za ječmenac, postoje terapije antibioticima, steroidima i kirurški zahvat odstranjivanja ječmenca.
  • Kirurško odstranjivanje ječmenca je bezbolno i kratko, obaviti se može u državnim bolnicama i privatnim poliklinikama.
Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...