Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Topli ili hladni oblog? Od čega se rade oblozi i kada se koriste

Hladni oblog topli oblog

Topli oblog ili hladni oblog, vlažni ili suhi, cijeli ili djelomični – sve su to nedoumice kada želimo uz pomoć obloga umanjiti bol, a nismo sigurni kada se koji koristi. Većina nas je upoznata s hladnim i toplim, ali puno je različitih vrsta obloga. Mi ćemo vas educirati samo o nekima, kao i kada se koji koristi.

Hladni oblozi najviše pomažu kada dođe do ozljeda i upala, jer steže krvne žile i umanjuje bol, a pritom sprječava nastajanje (većih) modrica. S druge strane, topli oblog pomoći će nam kada treba pojačati cirkulaciju krvi, te opustiti mišiće.

Hladni oblog za giht, glavobolju i istegnuća

Giht koji napada zglobove može uzrokovati nesnošljivu bol, a ledeni oblozi mogu vam umanjiti te bolove. Ako pak imate glavobolju, karakterističnu zbog pulsirajuće boli u predjelu glave, hladni oblog može vam olakšati muku.

Slično je i kod raznih istegnuća, bilo da je riječ o mišiću, zglobu, tetivi, listu ili bedru, najveće olakšanje osjetit ćete stavljanjem ledenih obloga. To ste često mogli vidjeti i na nogometnim utakmicama, kada zbog istegnuća igračima stavljaju hladne obloge na bolno mjesto.

Topli oblog pomaže kod artritisa i za opustiti mišiće

Glavobolja može biti uzrokovana upaljenim mišićima u vratu, posebno u slučajevima kada se isti grče. Topli oblog može vam pomoći da poboljšate prokrvljenost i opustite mišiće u vratu, ali i na drugim dijelovima tijela.

Artritis je kronična, autoimuna bolest koja često napada zglobove šake i stopala, a topli oblozi mogu vam pomoći da umanjite neugodnu bol. Testirajte razinu topline, učestalost mijenjanja obloga, dok ne postignete maksimalan efekt.

Oblog od kupusa protiv zaraza i za liječenje raznih bolesti

Obloge inače možemo raditi od gaze za manje površne, dok se za veće površine često koriste ručnici, veće krpe, ali i plahte. No, mnogo je još raznih obloga u svijetu alternativne medicine, koji imaju svoju namjenu i svrhu, a mi ćemo neke od njih spomenuti u nastavku.

Jedan od najpoznatijih obloga je onaj od kupusovih listova, koji se u alternativnoj medicini koristio za niz bolesti i simptoma. Za obloge su se koristile sve vrste kupusa, no prema mnogima, najmanje djelotvorni su listovi od crvenog zelja.

Oblog od kelja, također je vrlo korišten

Tu svakako treba spomenuti i obloge od kelja, koji su također vrlo djelotvorni. Prema nekim tvrdnjama, ovakvi oblozi mogu biti korisni u saniranju idućih bolesti: bronhitis, gliste, bol u kuku, bolesno koljeno, bol u kostima, proširene vene i upala mišića.

Mnogi ga koriste i u tretiranju astme, upale tetiva, bubuljica, padavice i nesvjestica, oteklina i ozeblina, raznih uboda, bolesti štitnjače, čira, bola zuba, za želučane i reumatske tegobe. Da, široka je primjena ovih obloga, a neće vas puno koštati da isprobate, za mnoge stvari će vam jamačno pomoći.

Kada promijeniti oblog od kupusa ili kelja

Dok god je list svjež, on je dobar za oblog. Promijeni li boju, potencijalno je izliječio vašu bolest ili je barem djelomično zaliječio. Promijenite oblog kada promjeni boju, a posebno kada postane smeđ, jer vrlo vjerojatno u sebi sadrži gnoj ili iscjedak koji je izvukao iz vašeg tijela.

Pazite također da svojem tijelu nadoknađujete hranjive i korisne tvari za vrijeme terapije oblozima od kupusa ili kelja. Unosite dosta tekućine, a preporučuje se konzumacija mnogo čaja, jer tijelo izlučuje veću količinu tekućine kroz terapiju.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...