Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Zbog čega nastaje giht i kako se može liječiti?

Giht zašto nastaje i kako liejčiti
Foto: Freepik

Čuli ste za giht? To je bolest koja najčešće započinje sa jakim bolovima, crvenilom i oticanjem palca na nozi. Pročitajte članak, zbog čega nastaje giht, i kako se liječi…

Giht je ustvari upala zglobova, kao što je i artritis, uzrokovana odlaganjem kristala iz mokraćne kiseline u zglobovima.

Simptomi ove bolesti su nagli napadi intenzivne boli, crvenilo i oticanje zglobova. Da bi spriječili pojavu gihta, slobodno se možete poslužiti prirodnim lijekovima, odnosno čajem određenih biljaka koje djeluju na bolji rad bubrega, odnosno pravilnije izlučivanje mokraće iz organizma.

Najbolji čaj za giht

Čaj od koprive, maslačka, preslice, pirike, zlatnice ili breze, kamilice, vrijeska i kore vrbe dobri su za liječenje i sprječavanje pojave gihta jer oni potiču bubrege na rad i bolje izlučivanje urina. Kako smo već spomenuli, giht nastaje zbog taloženja određenih kristala iz urina, a boljim izmokravanjem ćemo spriječiti tu pojavu.

Ako pričamo o gihtu, treba reći da se radi o upali zglobova zbog povišenih vrijednosti urata, odnosno urične ili mokraćne kiseline i u krvi i u urinu. Te vrijednosti u laboratorijskim mjerenjima dostižu svoje maksimalne vrijednosti od oko 300 do 320 za žene, a oko 400 za muškarce.

Giht je upala zglobova

Mehanizam nastanka gihta – Najveći krivac pojave gihta jeste prehrana prebogata proteinima i bjelančevinama. Previše mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja i eventualno mahunarki u naš krvotok uvodi te bjelančevine kao aminokiseline. Sav višak aminokiselina metabolizira se preko purina i pirimidina u urate, kristaliće koji se odlažu u malim zglobovima i naravno izazivaju upalu i jake bolove. Dakle, dobro je reducirati unos takvih namirnica, kako za prevenciju tako i u slučaju liječenja gihta.

Bolest će dodatno pogoršati manjak kretanja s posljedično slabijom cirkulacijom. Nedovoljno uzimanje tekućine otežava rad bubrega, njegovo filtriranje krvi a ujedno niti mokrenje neće biti dovoljno da izluči višak urične kiseline. Zato je važno uzimanje dovoljnih količina tekućine, najbolje ljekovitog čaja u količini od jedne do dvije litre dnevno. Također, neka optimalna fizička aktivnost preko dana je jako poželjna.

Simptomi gihta su jaki bolovi, crvenilo i oticanje palca

Simptomi gihta – Giht će te prepoznati po jakim bolovima, crvenilom i oticanjem palca na nozi. Bolovi mogu biti tako izraženi da i najmanji dodir na palcu smeta osobi koja ima giht. Crvenilo i bol se može proširiti i na skočni zglob i potkoljenicu. U svakom slučaju kretanje je jako otežano. Pacijent u ambulanti kod svog liječnika dobije lijek protiv bolova i lijek za bolje mokrenje te naravno upute za dijetalnu prehranu.

Od lijekova za giht, najčešće se koriste Indometacin i Alopurinol. Te lijekove će vam propisati vaš liječnik, a ono što vi možete pokušati jeste liječenje prirodnim putem.

Prirodni lijek za giht

Prirodni lijekovi za giht – Za giht je dobar čaj od koprive, maslačka, preslice, pirike, zlatnice ili breze, kamilice, vrijeska, kore vrbe, a jedan od alternativnih načina jest i liječenje gihta soda bikarbonom. Sve spomenute biljke dobre su za poticanje bubrega na rad i bolje izlučivanje urina, a s njim će se iz krvi odstraniti i višak mokraćne kiseline. Kamilica, vrba i vrijesak će ujedno djelovati protuupalno i smanjivati bolove. Ovisno o dobi, akutnim ili kroničnim promjenama, ova čajna mješavina se može prilagoditi od pacijenta do pacijenta. Uz čaj se piju i biljne kapi na bazi vrbe, kamilice, bazge i maslačka ili čička. Od 50 do 100 kapi dnevno je dovoljna doza za većinu pacijenata. O tome se posavjetujte u biljnoj apoteci, ili sa vašim fitoterapeutom.

Prehrana igra važnu ulogu u nastanku gihta, pa tako i u liječenju – Prehrana je jako važan dio terapije, jer zbog loše prehrane često dolazi do ove bolesti, pa shodno time se giht liječi zdravim odabirom namirnica. Pacijenti koji boluju od gihta moraju biti svjesni jedne stvari, a to je da u prehrani moraju paziti na bjelančevine.

Evo primjera loše prehrane, koju trebate izbjegavati

Doručak: mlijeko ili bijela kava, salama ili sir, kruh

Ručak: meso, bilo kakvo pa i riba

Večera: jaja, kravlji mekani sir i slične namirnice

Iz spomenutog primjera se vidi da svaki obrok u sebi sadrži namirnice s bjelančevinama. Njih treba u potpunosti izbaciti u početku terapije ili ih svesti na jedan obrok dnevno.

Primjer dobre prehrane

Doručak: integralni kruh, putar, pekmez, med

Ručak: špageti ili neko tijesto s povrćem ili varivo od zelenjave i krumpira te mrkve

Večera: voće, tofu, žganci

Iz primjera zdrave prehrane možete zaključiti da je vegetarijanska prehrana poželjna. Takva prehrana je dovoljna u prvih desetak dana terapije, a kasnije se pomalo uvodi i meso, riba i mliječni proizvodi, ali postepeno, prvo u jedan, pa zatim u dva obroka.

Sretno u liječenju gihta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...