Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Putovanja

Putovanje s ljubimcima: 10 važnih stvari koje treba razmotriti

Putovanje s ljubimcima

Dolazi sezona odmora, a to znači da se mnogi od nas pripremaju za putovanje. Kako osigurati da putovanje s ljubimcima prođe dobro?

Sve više i više, obiteljska putovanja sada uključuju i ljubimce. Imati naše pse i mačke s nama tijekom odmora znači da provodimo više kvalitetnog vremena zajedno i ne moramo brinuti o tome da smo daleko od naših krznenih prijatelja.

Očekuje se rekordan broj putovanja

Očekuje se rekordan broj od 4,7 milijardi ljudi koji će putovati diljem svijeta u 2024. godini, ali većina najprometnijih dana vjerojatno će se dogoditi izvan perioda koji se smatra sezonom putovanja za zimske blagdane.

Prema podacima američke Agencije za sigurnost prometa, šest od deset najprometnijih dana u povijesti putovanja dogodilo se 2023. godine, kako su Amerikanci ponovno počeli letjeti nakon što su otkazali odmore tijekom pandemije COVID-19.

Putovanje s ljubimcima: 10 stvari koje treba razmotriti

Mikročipiranje.

Obavezno mikročipirajte svog ljubimca, registrirajte ga i provjerite jesu li kontakt podaci za čip ažurirani. Na taj način, ako vaš ljubimac zaluta i bude pokupljen od strane skloništa ili veterinara, bit će u mogućnosti kontaktirati vas. Još bolje, razmislite o dodavanju prijenosni tragač na ovratnik vašeg ljubimca! Tako možete lako pratiti gdje se vaš pas ili mačka kreću.

Ostavite ogrlicu i kontakt podatke.

Zadržavanje dobrog, sigurnog ovratnika na vašem ljubimcu uvijek je važno, a posebno kada putujete s ljubimcima u nepoznatim okruženjima. Provjerite je li vaš broj telefona jasno čitljiv na oznakama vašeg ljubimca, u slučaju da pobjegnu u uzbuđenju putovanja. Budite sigurni da imaju važne medicinske oznake, poput potvrde o cijepljenju protiv bjesnoće.

Provjerite kod svog veterinara.

Putovanje može biti stresno za ljubimce. Stručnjaci sugeriraju da razgovarate sa svojim veterinarom kako biste identificirali moguće probleme ili posebne potrebe koje se mogu pojaviti tijekom putovanja. Vaš veterinar također može osigurati zdravstveni certifikat za vašeg ljubimca (koji je potreban ako putujete izvan države), kao i bilo kakve lijekove.

Koristite transporter ako idete na putovanje s ljubimcima.

Naravno, odabrat ćete transporter ako idete avionom, ali koristite ga i za putovanje automobilom. Kako naši prijatelji iz BANFIELD™ Pet Hospitala ističu, neosiguran ljubimac može ometati vozača ili čak ometati sigurno upravljanje vozilom. Osim toga, ako dođe do nesreće ili hitne situacije, želite da vaš ljubimac bude sigurno osiguran i spreman za evakuaciju ako je potrebno. Nošenje kompleta za hitne slučajeve za ljubimce također je dobra ideja.

Obavezno trenirajte svog psa ili mačku da uđu u transporter prije puta. Kratki, mini-putovanja automobilom nakon što se udobno smjeste u transporter pomoći će u izbjegavanju dodatnog stresa tijekom putovanja.

“Jesmo li stigli???”

Baš kao i ljudi, i ljubimci trebaju pauze tijekom putovanja. Držite svog ljubimca na povodcu tijekom vaših čestih zaustavljanja i ne zaboravite ponijeti jednokratne vrećice za otpad vašeg psa. Ponesite sa sobom i prenosivu zdjelu za vodu kako biste osigurali da su vaši ljubimci dobro hidrirani. Također, pobrinite se da imate upijajuće ručnike i plastičnu vreću u slučaju nesreća na putu.

Planirajte obroke.

Pokušajte se pridržavati redovitih prehrambenih rutina vašeg ljubimca tijekom putovanja, kako ne biste poremetili njihov raspored ili želudac. Ako vaš ljubimac ima problema s bolestima u vožnji, planirajte vožnju tijekom dana kako biste imali vremena da im se želudac smiri nakon jela, prije nego što krenete dalje na put. Vaš veterinar također može pomoći.

Ponesite sa sobom vaše redovite zdrave poslastice i nemojte napastovati vašeg ljubimca s neplaniranim grickalicama ili hranom koja nije sigurna. Na primjer, isprobajte našu GREENIES™ marku. To su hranjive i ukusne poslastice koje promiču svjež dah i čiste zube. Nema psa ili mačjeg daha na stražnjem sjedalu!

Upoznajte pravila za putovanje s ljubimcima avionom.

Provjerite kod vaše aviokompanije jesu li zadovoljeni njihovi specifični zahtjevi, poput korištenja odobrenog transportera i donošenja potrebnih zdravstvenih certifikata. Ovdje opet, važan je veterinarski angažman. Ako vaš pas pripada kratkom nosnom pasmom (kao što su buldog ili mops), stariji je ili bolestan, ili ima respiratorne probleme, letenje možda nije dobra opcija. Napravite plan uz stručni savjet svog veterinara.

Razmislite o posebnim potrebama za mačke.

Naši prijatelji iz BLUEPEARL™ ističu da mačke mogu biti posebno osjetljive na putovanje. Predlažu razmatranje dodatnih načina za smirenje vaše mačke, poput mačje metvice ili sintetičkog mačjeg feromona. Ipak, ne dajte lijekove svojem ljubimcu bez prethodnog razgovora sa svojim veterinarom.

Zaštita od bolesti i nametnika.

Različite regije zemlje mogu imati različite štetnike i bolesti od onih koje imate u vašem geografskom području. Pitajte svog veterinara o dodatnoj kontroli buha, krpelja i srčanih crva, kao i cjepiva protiv zvečarki, dodatnu kontrolu parazita i više. I, ponesite sa sobom zdravstvene zapise vašeg ljubimca na vaše putovanje.

Znajte kamo idete.

Naravno, znate kamo idete! Ali jeste li sigurni da će vaš ljubimac biti dobrodošao i imati sadržaje koji će ga primiti? Dok planirate svoje putovanje i prije nego što stignete, postavljajte pitanja kako biste bili pripremljeni za ono što vas čeka. Pokušajte uvijek imati alternativni plan ako mjesto za boravak prijateljsko ljubimcima propadne.

Zagreb – Grad prilagođen ljubimcima

Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) s ponosom je predstavila novi projekt proteklih dana, specijalizirane web stranice namijenjene vlasnicima kućnih ljubimaca koji posjećuju ovaj grad. Nazvana “Ljubimci Zagreba”, ova platforma pruža sveobuhvatne informacije za putnike koji putuju sa svojim četveronožnim prijateljima.

S ciljem putovanje s kućnim ljubimcima, TZGZ je pripremila popis pet-friendly smještajnih i ugostiteljskih objekata, veterinarskih službi, skloništa, psećih parkova, salona te kulturnih institucija koje omogućuju ulazak kućnim ljubimcima u gradu Zagrebu.

Bienenfeld: Putovanje s ljubimcima je vrlo bitno, oni su članovi obitelji

Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ, ističe važnost ovog projekta: “Kućni ljubimci su neizostavni članovi obitelji diljem svijeta, a putnici sve više žele putovati sa svojim ljubimcima. S ponosom ističemo Zagreb kao prepoznatljivu destinaciju koja pruža dobrodošlicu posjetiteljima s kućnim ljubimcima. Ove stranice dodatno naglašavaju naš grad kao prijateljsku destinaciju za ljubimce, što će biti posebno vidljivo tijekom održavanja Svjetske izložbe pasa – World Dog Show 2024 na Zagrebačkom velesajmu.”

Na web stranici “Ljubimci Zagreba” posjetitelji mogu pronaći korisne informacije na hrvatskom i engleskom jeziku, s kontinuiranim nadopunjavanjem sadržaja kako ponuda bude rasla. Osim praktičnih informacija, stranica nudi i inspirativne ideje za aktivnosti koje vlasnici kućnih ljubimaca mogu poduzeti tijekom boravka u Zagrebu.

Kuda s kućnim ljubimcima u Zagrebu

  • Parkovi i zelene oaze: Zagreb nudi brojne parkove poput Maksimira, Ribnjaka, Bundeka i Jaruna gdje se kućni ljubimci mogu slobodno kretati i uživati u prirodi. Osim toga, parkovi kao što su Zrinjevac i park “Opatovina” u Gornjem Gradu također su popularni među vlasnicima ljubimaca za opuštajuće šetnje.
  • Kafići i restorani s terasama: Mnogi kafići i restorani u Zagrebu imaju terase koje su otvorene za kućne ljubimce, pružajući priliku za uživanje u mirisnoj kavi ili večernjem druženju. Posebno su popularni “Barkafe” i “Catfé” – kafići koji su posebno dizajnirani za vlasnike ljubimaca.
  • Turistički obilasci: Kućni ljubimci su dobrodošli i na turističkim atrakcijama poput Gričkog tunela, vožnje uspinjačom do Gornjeg Grada te muzeja koji prihvaćaju posjete ljubimaca. Osim toga, organizirane šetnje sa vodičima za pse često su omiljene među vlasnicima kućnih ljubimaca.
  • Šetnja po gradu: Zagreb je prijateljski raspoložen prema kućnim ljubimcima, omogućavajući im pristup šoping centrima kao što su “Arena Centar” i “City Center One”, te javnom prijevozu, naravno uz pridržavanje određenih pravila tijekom transporta. Mnogi trgovci u centrima često nude i poslastice za ljubimce.
  • VIP tretman u hotelima: Za potpuno iskustvo, vlasnici kućnih ljubimaca mogu svoje ljubimce počastiti VIP tretmanom u odabranim hotelima. Neke od opcija uključuju sobe s dodatnim prostorom za kućne ljubimce, posebne poslastice i usluge šetanja.

Putovanje s ljubimcima može biti fantastično iskustvo

Uz sve ove mogućnosti, Zagreb se ističe kao grad koji se s ponosom prilagođava potrebama vlasnika kućnih ljubimaca, nudeći bogatstvo aktivnosti i usluga za njihove vjerne prijatelje. Bez obzira na preferencije i interese, Zagreb pruža nezaboravno iskustvo za sve vlasnike kućnih ljubimaca koji posjećuju ovaj grad.

Putovanje s ljubimcima može biti izazovno, ali i nevjerojatno ispunjavajuće iskustvo za vlasnike. S pravilnim planiranjem i pažnjom, možete osigurati da vaše putovanje bude ugodno i sigurno za vas i vašeg ljubimca.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...