Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Prirodni lijekovi za zaustavljanje proljeva

čokolada za kuhanje i proljev
Foto: Pixabay / Čokolada za kuhanje

Proljev ili dijareja je stanje kada imamo učestale stolice, slabe gustoće, gotovo u potpunosti tečnog stanja ili čak vodenaste te kada njihova dnevna količina iznosi preko 300 grama. Čokolada za kuhanje se pokazala odličnom i zaustavlja proljev.

Najčešće je u pitanju akutni proljev koji se javlja kod prethodno potpuno zdravih osoba, najčešće tijekom ljeta.

Akutni proljev je obično posljedica infekcije probavnih organa, koja nastaje pod utjecajem raznih bakterija, virusa, gljivica ili parazita. Ovakva vrsta infekcije često može trajati od svega nekoliko sati pa do nekoliko dana.

Pojava kroničnog proljeva je mnogo ozbiljnija jer gotovo uvijek ukazuje na neki drugi problem u organizmu i pojavljuje se kao jedan od simptoma. To može biti znak za poremećaj probavnih organa. Moguće da imamo vaskularne bolesti crijeva, maligne bolesti digestivnog trakta, poremećaj metabolizma u slučaju dijabetesa, hipertireoze, uremije i slično. Osim toga, kronični proljev može se pojaviti nakon raznih operativnih zahvata ili kao posljedica zloupotrebe laksativnih sredstava i antibiotika. Iz ovoga slijedi logičan zaključak da je liječenje kroničnog proljeva jako kompleksno i treba ga sprovoditi uz nadzor liječnika.

Za razliku od kroničnog proljeva, kojeg trebate liječiti uz liječnički nadzor, akutni proljev možete i sami pokušati da liječite. Liječiti proljev možete pomoću nekih prirodnih metoda liječenja. Prirodni lijekovi protiv proljeva se brzo pripremaju i uz paralelnu primjenu dijetalne ishrane, oni jako brzo djeluju.

Još o proljevu, zbog čega nastaje i kako se liječi

Idemo redom. Dakle, u slučaju proljeva koji je izazvan bakterijama i virusima, na prvom mjestu treba obratiti pažnju na ishranu koja treba da sadrži namirnice sa što manje vlakana, uz to pijući puno tečnosti. Posebno trebate izbjegavati mliječne proizvode, masnoće i šećer. Tih dana u ishrani treba forsirati dvopek, krekere, barenu piletinu, jaja, kao i nemasne bistre juhe, da bi se izbjegla dehidracija organizma.

Za suzbijanje proljeva jako je korisno piti vodu u kojoj je prethodno kuhana riža, naravno bez dodatka masti.

Crna čokolada je od davnina poznat prirodni lijek za zaustavljanje proljeva. Ona zaista ima to svojstvo da “steže stolicu”. Sa njom nema potrebe pretjerivati, često je dovoljno pojesti 2-3 kockice čokolade. Osim što je ukusna, čokolada za kuhanje zaustavlja i proljev.

Ribana jabuka je također korisna u ovakvim situacijama jer je bogata pektinom. Pektin je neka vrsta biljnog želatina, a najbolji izvor pektina je kisela jabuka. Ribana jabuka prije konzumacije treba da se ostavi da odstoji, oko 2 sata. Jeste da će za to vrijeme dobiti tamnu boju i neće lijepo izgledati ali baš takva najbolje djeluje protiv proljeva.

Čaj protiv proljeva

Što se tiče biljne medicine za liječenje proljeva najpopularniji su čaj od lista kupine, čaj od lista dunje i čaj od šipka.

Ukoliko je proljev izazvan bakterijama, što je česta pojava u ljetnim mjesecima, dobro će doći i čaj od đumbira jer ima antibakterijska svojstva.

Na kraju da kažemo, da ulje divljeg origana spada u najjača prirodna sredstva sa antiseptičkim djelovanjem, pa svakako može biti od velike koristi i za liječenje dijareje čiji je uzrok takozvano “trovanje hranom”.

Ako ni jedan od gore spomenutih savjeta ne djeluje, a proljev se nastavi i nakon 5 do 6 dana, savjetujemo vam da posjetite liječnika.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...