Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Proljev – Ukoliko proljev potraje, moguće je da se radi o upali crijevne sluznice, te je potrebno potražiti liječničku pomoć

Proljevi su obrambeni mehanizam na razne otrove i štetne tvari. Ispoljavaju se kao rijetka stolica, a uzroci su stresovi, povarena hrana, nečista voda, alergija na neke namirnice, razne infekcije, te nečista voda.

Ako imate proljev, gubite puno tekućine, stoga je potrebno nadomjestiti je. Pijte vodu i čajeve od borovice i korijena klinčića.

Virusi uzrokuju 30 do 40 posto slučajeva infektivnog proljeva u razvijenom svijetu. Nakon infekcija gornjeg respiratornog trakta, virusni gastroenteritis je druga najčešća bolest.

Gastroenteritis mogu uzrokovati mnoge vrste virusa, ali su najčešći vrlo zarazni rotavirus, virus Norwalk i neki serotipovi adenovirusa.

Rotavirus je vodeći uzročnik jakog proljeva u djece, najveća učestalost u djece u dobi od 3-15 mjeseci, a može se javiti i kod odraslih koji su u bliskom kontaktu sa zaraženim djetetom.

Rotavirusne infekcije najčešće se javljaju zimi u područjima s umjerenom klimom. Virus Norwalk je glavni uzročnik epidemijskog gastroenteritisa u djece i odraslih tijekom cijele godine. Virusi koji su slični virusu Norwalk česti su kod djece školske dobi. Epidemije virusnih proljeva obično se šire fekalno-oralnim putem. Isto tako je moguć prijenos s osobe na osobu kapljično. Ove viruse često nalazimo u zagađenoj hrani ili u vodi za piće. Simptomi se pojavljuju od 1 do 3 dana nakon uzimanja zagađene hrane ili vode.

Jedite jabuku, ona regulira funkciju crijeva i apsorbira otrovne tvari. Jedite banane, prirodnu rižu, krumpir. Nastojite izbjegavati namirnice bogate bjelančevinama, svježe voće i mlijeko, dok se stolica ne popravi. U njezinom oporavku mogu pomoći banane i mrkve.

>> Prirodni lijekovi protiv proljeva

Prolazni proljev je bezopasan, no ukoliko potraje, moguće je da se radi o upali crijevne sluznice, te je potrebno potražiti liječničku pomoć.

Možete staviti tople obloge od kamilice na stomak dva puta dnevno, te ih držati dva sata. Također pomažu i eterična ulja od cimeta, lavande ili kadulje. Pijte sokove od borovnice i ribizla, a primjenom klistiranja se crijeva mogu očistiti, tj. ukloniti otvore u njima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...