Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Tamna čokolada za dobru cirkulaciju – Nekada nam crna čokolada jako dobro pomaže

Tamna čokolada dokazano sadrži svojstva koja pozitivno utječe na zdravlje. Osim već od prije poznatih zdravstvenih pogodnosti, tamna čokolada, prema najnovijim istraživanjima, može poboljšati zdravlje perifernih arterija, poboljšati krvotok u nogama te može popraviti sposobnost kretanja kod osoba koje imaju problema s time.

Studije su otkrile da je tamna čokolada bogata hranjivim tvarima koje se mogu koristiti kao terapija za kardiovaskularne tegobe.

Osim toga, tamna čokolada poboljšava izdržljivost u hodanju. Smanjena izdržljivost u hodu posljedica je slabijeg protoka krvi u nogama, a ova popularna namirnica ima svojstva kojima to liječi.

Tamna čokolada bogate je i biljnim spojevima poznatim kao polifenolina. Ti spojevi djeluju kao antioksidansi u tijelu, to nas upućuje na to da oni mogu igrati ključnu ulogu u osnaživanju zdravlja i borbi protiv bolesti.

Stručnjaci smatraju da su nutrijenti ključne komponente zdravlja, a upravo te nutrijente sadrži tamna čokolada. Ona je vrlo zdrava jer sadrži više od 85% kakaa, a vrlo malo šećera, dok naprimjer mliječna čokolada sadrži samo 30% kakaa, no i ona je dobra za neke stvari.

Naše tijelo izlučuje kemikalije koje prirodno rastežu krvne žile kao odgovor na određene podražaje i tako poboljšavaju protok krvi u određenim područjima. Neke od tih kemikalija sadrži i tamna čokolada te one mogu utjecati na rad enzima što za posljedicu ima bolju cirkulaciju.

>> Čokolada može poboljšati moždane funkcije

Još neke studije pokazale su zanimljiva svojstva tamne čokoladu. Naime, neki stručnjaci smatraju da može smanjiti rizik od moždanog udara te je dobra za senilne ljude jer ih zaštićuje od gubitka pamćenja.

Ljudi koji žele unijeti tamnu čokoladu u svoju prehrane radi zdravstvenih beneficija trebali bi birati čokoladu s čim većim udjelom kakaa. Uz to, trebaju tražiti čokoladu na kojoj je jasno napisano da proizvođač nije uklonio gorke flavanole kako bi poboljšao okus jer ta gorčina je zdrava. Na kraju, ne zaboravite da čokolada može imati puno šećera i masnoća stoga ju je potrebno konzumirati u umjerenim količinama.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...