Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Reumatoidni artritis: Simptomi bolest, prevencija i liječenje

artritis
Reumatoidni artritis na zglobovima prstiju

Zglobovi u ljudskom tijelu definiraju mjesto dodira dviju ili više kostiju čije dodirne površine prekriva hrskavica. Na spojnim dijelovima zglob je omotan zglobnom membranom koja luči tekućinu za podmazivanje kako bi zglobne površine lakše klizile jedna uz drugu. Sve zglobne strukture vrlo su nježne i lako se mogu oštetiti djelovanjem unutarnjih ili vanjskih faktora.

Vanjski faktori, koji oštećuju ovaj mehanizam najčešće su uganuće, iščašenje ili lom koji dovode do oteklina i smanjene pokretljivosti. Tu svakako mislimo i na znatno povećanu tjelesnu težinu koja dugotrajno opterećuje zglob i dovodi do njegovog pojačanog trošenja. Kao najčešći unutarnji faktor spominjemo autoimuni proces koji dovodi do reumatoidnog artritisa.

Radi se o kroničnoj bolesti koja na žalost i nije tako rijetka. Javlja se najčešće u dobi između 20. i 45. godine, nešto češće kod žena, a bez liječenja se postupno pogoršava. Reumatoidni artritis zahvaća sve zglobove osim kralješnice. To je autoimuna bolest, koja u slučaju pogrešne reakcije u organizmu stvara ozbiljne zdravstvene poteškoće. Naime, tijelo napada vlastito tkivo u zglobnim membranama. Rezultat toga je kronična upala sa tegobama koje mogu imati jače ili pak simptome blažeg intenziteta, a upala se može pojaviti na jednom zglobu ili više njih (najčešće u paru poput zglobovima na prstima šake).

Simptomi reumatoidnog artritisa su bol i otečenost zahvaćenih zglobova te jutarnja ukočenost zglobova šake.

Kako djelovati preventivno?

Zapravo ni danas nemamo učinkovitog lijeka za ovu bolest, a kao prevencija se spominje jačanje i čuvanje zdravog imunološkog sustava. Najbolje je čuvati organizam zdravim u svakom pogledu, najviše čistim (bez slobodnih radikala), što će blagotvorni djelovati i protiv mnogih drugih mogućih oboljenja.

Koje su mogućnosti liječenja ove bolesti?

Cilj liječenja reumatskih bolesti je kontrola imunološkog odgovora. Osim toga, cilj nam je smanjiti bolove i povećati pokretljivost zgloba. Potrebno je naučiti imunološki sustav da ne reagira kako to nije potrebno.

Danas poznajemo dva osnovna fitoaromaterapeutska pristupa liječenja ove bolesti: simptomatski i drenažni pristup.

Simptomatski pristup: Ovdje imamo za cilj da ublažimo simptome nastale upalom zglobova. Postoje brojni načini koje smije propisati samo fitoaromaterapeut. Od ljekovitog bilja najčešće koristimo list crnog ribiza, list koprive i korijen harpagofita.

Crni ribiz (Ribes nigrum) je jedan od najboljih prirodnih antireumatika. Napominjemo da su aktivne tvari smještene u listovima a ne u plodu crnog ribiza. Koristi se tako da se listovi preliju toplom vodom i puste da stoje desetak minuta. Ovako dobiveni infuz pije se nekoliko puta tijekom dana, uvijek prije jela.

Najkvalitetniji preparati dobiveni su od svježe biljke i sadrže najveću koncentraciju aktivnih tvari. Možemo preporučiti mnoge proizvode na bazi crnog ribiza, ali vama ostavljamo da odaberete u obližnjoj biljnoj ljekarni najpogodniji.

List koprive (Urtica dioica) priprema se na sličan način poput crnog ribiza, a infuz se pije tri puta dnevno. Ima antireumatsko i diuretičko djelovanje te stimulira lučenje žuči. Uvijek je najbolje uzimati preparate napravljene iz svježe biljke jer jedino oni sadrže sve aktivne tvari neophodne za terapijsko djelovanje.

Harpagofit je slabije poznata biljka kod nas, a dolazi iz Južne Afrike. U fitoterapiji se koristi njezin korijen, koji u sebi sadrži značajne količine iridoida. Ima protuupalno i blago analgetsko djelovanje. Najbolji preparat je suhi ekstrakt koji se mora pripremati u kapsulama jer se aktivne tvari razgrađuju prolaskom kroz želudac.

Aromaterapijom također možemo djelovati preventivno i kurativno. Masaža bolnih zglobova analgetskim uljima olakšati će tegobe i povećati pokretljivost zglobova. U tu svrhu koriste se ulja ravensare, limunskog eukaliptusa, papra, lovora, borovice i đumbira.

Oralnom primjenom djelujemo iznutra na reumatoidni proces, čime olakšavamo tegobe i smanjujemo duljinu trajanja i učestalost javljanja upalnih napada. Ulja za oralnu uporabu su bušin, đumbir, mažuran, niauli transnerolidol te biljno ulje boražine i crnog kima. Za oralni unos potrebno je koristiti isključivo čista i usko kemotipizirana eterična ulja, uvijek nakon savjetovanja sa aromaterapeutom.

Drenažni pristup: Jetra je organ odgovoran za proizvodnju imunoglobulina, ključnih proteina u imunom sustavu, stoga početak terapije treba usmjeriti na regulaciju njene funkcije. Nerijetko je funkcija jetre oslabljena zbog opterećenosti različitim toksinima i lijekovima koje treba preraditi i odstraniti iz organizma. Stoga su ostale funkcije jetre oslabljene, između ostaloga i regulacija razine imunoglobulina u organizmu. Prvi proces koji treba učiniti je detoksikacija nekim od biljnih preparata artičoke, maslačka ili čička. Nakon detoksikacije od tri tjedna, olakšana je kontrola imunog odgovora, te pažnju možemo posvetiti olakšavanju simptoma pacijenta.

Detoksikacija jetre izvodi se rano u proljeće i još jednom prije ljeta. Potrebno je napomenuti da ovakav pristup donosi rezultate nakon vremenskog perioda od 2 do 3 godine, te u svakoj godini treba provesti dvije do tri kure čišćenja jetre. Bez obzira na dug period, ovakav pristup dovodi do trajnog poboljšanja stanja, dok neliječenje reumatoidnog artritisa tijekom godina ima tendenciju pogoršanja. Ovakav pristup kompatibilan je sa terapijom koju propisuje klasična medicina.

OPREZ: Drenaža jetre ne smije se raditi samoinicijativno u slučaju žučnih kamenaca ili upale žuči i jetre.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...