Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Bijelo pranje (iscjedak) i slične vaginalne infekcije – Simptomi i liječenje

bijelo pranje
Higijenski ulošci

Bijelo pranje koje često zovemo iscjedak je zapravo upala na području sluznice vagine. Radi se o čestoj i neugodnoj pojavi, koja ženama može da zadaje probleme dugoročno – čak i do šest mjeseci. Iako u pravilu iscjedak, odnosno bijelo pranje ne predstavlja po život ozbiljan zdravstveni problem, to je svakako bolest koju treba pravovremeno liječiti.

Smatramo da je bijelo pranje neki oblik upozorenja na povećani broj štetnih bakterija na području sluznice vagine. Pojavit će se kada se smanji količina mliječne kiseline na području sluznice, jer tada štetne bakterije uznapreduju i to primijetimo kao bijelo pranje.

Glavni i najčešći znak koji upućuje na upalu je bijeli gusti iscjedak čija boja može varirati od bijele do žućkaste te iscjedak vrlo često prati i neugodan miris. Osim neugodnog mirisa, bijeli iscjedak (sluzavi ili grudičasti) često će prouzrokovati i neugodan svrab. Ponekad dolazi do i do pojave peckanja.

Ako postoji upala na području vagine, pojavit će se sluz ili iscjedak koji može imati bijelu, smeđu ili neku drugu boju ovisno o faktorima koji su uzrok iscjetku.

Vaginalni iscjedak

Kada će se pojaviti bijelo pranje – iscjedak?

Kada se poveća broj štetnih bakterija na području vaginalne sluznice doći će do pojave bijelo pranje. Vaginalni pH se mijenja i pogoduje štetnim bakterijama, zbog čega se one brže razmnožavaju. U normalnim uvjetima, vaginalna sluznica je zadužena za eliminiranje štetne bakterija i za borbu s njima. Ipak, ako dođe do bilo kakvog poremećaja u ravnoteži obrambenog sustava, tada će bakterije uznapredovati i doći će do upale. Vaginalna sluznica proizvodi mliječnu kiselinu koja služi kao štit u borbi protiv bakterija jer ih eliminira i sprječava njihov daljnji razvoj.

Ako imate znatno povećan bijeli, svijetlo smeđi ili iscjedak sa sukrvicom, svakako se obratite liječniku ginekologu. Prirodni lijekovi mogu pomoći, no pravu dijagnozu bolesti i terapiju treba da odredi liječnik. Uzimanjem pravih lijekova, održavanjem osobne higijene i poduzimanjem drugih koraka u svakodnevnoj prehrani bijelo pranje se može liječiti. U suprotnom, ove bakterije vam mogu stvoriti velike probleme i ometati vas u dnevnim obvezama.

Simptomi bijelog pranja

Iako se može lako prepoznati, nekada žene u panici svaki iscjedak zamijene za bijelo pranje. Zbog toga ćemo napisati neke prepoznatljive simptome po kojima možete prepoznati bijelo pranje.

Ovu pojavu možemo prepoznati kao gusti iscjedak bijelo-žućkaste boje, koji je često neprijatnog mirisa. Gotovo uvijek je bijelo pranje popraćeno svrabom, a posljedica je upale materice, gljivičnih i virusnih oboljenja. Bijelo pranje može nastati i kao posljedica stresa, pa čak i djelovanja pojedinih lijekova. Pojačani sekret i svrab nekada se pojave uslijed mehaničke iritacije, odnosno uslijed nošenja suviše uskih hlača, sintetičkog donjeg rublja ili dnevnih uložaka. Može se pojaviti i zbog loše cirkulacije.

Najbolju potvrdu, da se zaista radi o bijelom pranju, dat će precizne laboratorijske analize. Pregled liječnika ginekologa je obvezan, kao i postupanje po njegovim uputama. Ukoliko pak laboratorijski nalazi ne ukazuju na prisutnost patogenih bakterija u iscjetku, problem bijelog pranja može se liječiti i prirodnim lijekovima – najčešće preparatima od ljekovitog bilja.

Bijelo pranje u trudnoći

Vaginalne infekcije često se pojave kod trudnica. Najčešće se radi o bakterijskoj infekciji kandida ili klamidija. Mnoge trudnice će vjerojatno imati normalnu trudnoću, no oprez je opravdan i naravno poželjan. Kod nekih se trudnica mogu pojaviti komplikacije uzrokovane baš sa ovom infekcijom. Ukoliko se pojave znakovi upale, trudnica treba da se obrati ginekologu koji će joj nakon analiza odrediti terapiju antibioticima.

Gljivične infekcije vagine pojave se kod trudnica jer im pogoduje povećana količina estrogena u krvi. Zbog toga se infekcija često zna vratiti unatoč odgovarajućoj terapiji. Za liječenje se propisuju antibiotici i vaginalete, koji se primjenjuju sedam do četrnaest dana. Upala sama po sebi ne može naškoditi plodu, ali se svakako trebate javiti na pregled i postupati po uputama vašeg liječnika ginekologa.

Ukoliko se pojavi smeđi sekret u trudnoći, obavezno se odmah se javite ginekologu. Također, bilo kakav trag krvi ili sukrvice znak je da posjetite liječnika. Vaš liječnik ginekolog će utvrditi o kakvom iscjetku je riječ i dat će vam upute o daljnjem postupanju. Važno je da trudnica ne paničari, ali da bude svjesna mogućeg rizika i da na vrijeme reagira na ovakve i slične promjene. Bijelo pranje je inače uporna bolest, pa i u trudnoći. Svakako se naoružajte strpljenjem i budite dosljedni u terapiji koju vam je liječnik propisao.

Spomenut ćemo najčešće vrste bijelog pranja

Postoje mnoge vrste bijelog pranja, pa ćemo u nastavku spomenuti one najučestalije, opisati ih i objasniti zbog čega nastaju.

Bijeli mliječni iscjedak

Bijeli kremasti iscjedak je potpuno normalan ukoliko ne uzrokuje peckanje ili svrbež ili ima neugodan miris.  Mnoge žene imaju bijeli kremasti iscjedak za vrijeme ovulacije. Ako je iscjedak rastezljiv i gust – to je znak ovulacije. U nekim slučajevima bijeli kremasti iscjedak može biti jedan od simptoma rane trudnoće.

Gusti bijeli iscjedak

Bijeli iscjedak (gusti) može biti veoma zabrinjavajući za neke od žena, ali u većini slučajeva i ovaj tip iscjetka je relativno normalna pojava zbog menstrualnog ciklusa.

Bijeli iscjedak prije menstruacije

Bijeli iscjedak prije menstruacije je sasvim uobičajena i normalna pojava. Takva vrsta iscjetka je uobičajena pojava na početku i kraju menstrualnog ciklusa. Prije ovulacije, vagina proizvodi do 30 puta više sluzi. Za vrijeme tog perioda, vaš iscjedak bi mogao biti ili vodenast ili elastičan. Na samom kraju menstrualnog ciklusa, prije nego što menstruacija počne, možete uočiti gusti bijeli iscjedak koji se mrvi.

Gusti bijeli iscjedak bez mirisa

Bijeli iscjedak bez mirisa je savršeno normalan. Vjerojatnost je velika da ćete ovakav tip iscjetka imati prije menstrualnog ciklusa, tokom ovulacije i na samom kraju ciklusa.

Bijeli iscjedak nakon seksualnih odnosa

Iscjedak nakon spolnih odnosa može biti alarm za posjetu ginekologu , ali u nekim slučajevima ta pojava je normalna iz sljedećih razloga:

Vlaženje vagine – kada se žena uzbudi, vaginalna sluznica luči kremastu tekućinu koja služi kao prirodni lubrikant. U većini slučajeva tekućina je prozirna i vodenasta ali može biti i u bijeloj boji.

Cervikalna sluz – cerviks proizvodi sluz u različitim fazama menstrualnog ciklusa. Svrha sluzi je da „pomogne“ spermatoidima da što prije i lakše dođu do jajne stanice te da ju oplode. Ovisno o fazi vašeg menstrualnog ciklusa, vidjet ćete gustu i suhu sluz. To obično označava kraj ciklusa. Ak je sluz čista i rastezljiva to će značiti da ste u razdoblju ovulacije.

Muška ejakulacija – vrlo je također moguće da iscjedak koji imate nakon seksualnih odnosa nije iscjedak već partnerov ejakulat. Ako vi i vaš partner imate seksualne odnose bez kondoma i ako partner ejakulira u vaginu, velika je mogućnost da zamijenite ejakulat za iscjedak nakon odnosa.

Gusti grudičasti iscjedak

Grudičasti iscjedak često može biti znak infekcije. Iscjedak čija boja varira od žute do zelenkaste i ima grudičastu strukturu, može biti znak gljivičnih infekcija ili bakterijske vaginoze. Bakterijska vaginoza je  sindrom koji označava neravnotežu između laktobacila i anaerobnih bakterija. Ako iscjedak ima neugodan miris, vrijeme je da posjetite svog ginekologa. Gljivične infekcije i bakterijska vaginoza se tretiraju propisanim lijekovima koje samo vaš ginekolog može dijagnosticirati i prema dijagnozi propisati potrebnu terapiju.

Velika količina iscjetka

Pojačane količine iscjetka mogu biti normalne ali isto tako ne moraju biti. Najčešći uzroci pojačanog izlučivanja vaginalne sluzi su:

Ovulacija – mnogo žena za vrijeme ovulacije osjete promjenu izazvanu hormonalnim promjenama te zbog toga se u tome periodu izlučuje više sluzi nego inače. Tokom ovulacije razina progesterona raste što je i uzrok pojačavanja sluzi. Ako je iscjedak i dalje pojačan nakon 10-14 dana od vaše menstruacije, to nije razlog za brigu jer se vrlo vjerojatno radi o ovulaciji.

Trudnoća – pojačani iscjedak također može biti rani znak trudnoće. Početkom trudnoće, vagina proizvodi više sluzi da bi sam cerviks ostao dobro zatvoren, da bude zdrav i čist.

Seksualno uzbuđenje – vaginalna sluz se može ponašati kao prirodni lubrikant za seksualne odnose. Isti hormoni koji uzrokuju uzbuđenje također uzrokuju i pojačano izlučivanje sluzi.

Stres – ako ste pod velikim stresom, možete primijetiti veću količinu vaginalnog iscjetka. Stres može biti uzročnik hormonalnih nepravilnosti, odnosno neuravnoteženosti, koje vrlo lako mogu utjecati na količinu sluzi koju vagina izlučuje.

Prirodni lijekovi za bijelo pranje i mjere prevencije

Poznati su mnogi prirodni lijekovi za bijelo pranje. Neki je više uspješan, a neki manje. Neki prirodni lijek bolje djeluje kod jedne osobe, dok će drugoj osobi bolje pomoći neki drugi izbor. Dakle, svaki različito djeluje i sve ovisi od mnogo drugih faktora. Ipak, prirodni lijekovi mogu biti od pomoći i uz savjetovanjem sa liječnikom ginekologom možete pokušati neke od njih.

Bijelo pranje se može liječiti maslinovim uljem i nevenom

Bijeli iscjedak i svrbež intimnog dijela se može liječiti maslinovim uljem uz dodatak nevena. Potrebno je koristiti prirodno, nerafinirano maslinovo ulje, i ubrane cvjetove nevena. Stavite svježe cvjetove nevena u manju staklenku i zalijte ih uljem – da budu potpuno uronjeni. Pustite staklenku sa sadržajem da odstoji kroz par dana na toplom i sunčanom mjestu. Ovako pripremljeno ulje prije spavanja aplicirajte u maternicu, legnite i pustite da sadržaj odstoji što dulje.

Soda bikarbona može biti prirodni lijek

Ovo je interesantan prirodni lijek za bijelo pranje. Koristite sodu bikarbonu koju ste kupili u apoteci.

Način pripreme je sljedeći: U 1 litru mlake vode stavite žlicu sode bikarbone. Promiješajte sadržaj, pustite par minuta da stoji pa onda, uz pomoć aplikatora, isperite maternicu. Ovaj postupak trebate ponavljati nekoliko puta dnevno – dok se sadržaj ne potroši. Terapiju ponovite nekoliko dana za redom.

Liječite bijelo pranje pomoću svinjske masti

Prirodni lijek za bijelo pranje je domaća, čista svinjska mast. Svinjsku mast prvo isperite u devet voda. Dakle u zdjelu sa svinjskom masti stavite dovoljnu količinu vode te miješajte sadržaj jedno vrijeme. Vodu odstranite, pa dodajte novu čistu i sve tako ponovite devet puta.

Nakon što ste oprali svinjsku mast možete ju koristiti kao prirodni lijek. Uzmite pamučnu krpu i na nju razmažite sloj svinjske masti. Krpu postavite umjesto uloška. Ovu terapiju primjenjujte preko noći, dok spavate s ovim uloškom. Terapiju ponavljajte barem10 puta između menstrualnih ciklusa.

Još neki koraci samopomoći kod bijelog pranja

Ako si želite sami pomoći, da kod kuće liječite bijelo pranje, ovo su preparati koji vam mogu pomoći:

Jabučni ocat – smatra se korisnim za liječenje bijelog pranja zato što pomaže da se pH vrati u prirodnu ravnotežu. Također jabučni ocat se smatra antiseptičkim jer pomaže vaginalnoj flori vratiti prirodnu razinu kiselosti. Pomiješajte u posudici jednaku količinu destilirane vode i sirovog, nefiltriranog jabučnog octa. Mješavinu koristite za vaginalno ispiranje 1-2 puta na dan. Isto tako možete popiti jednu čašu vode pomiješanu s 1 ili 2 žlice jabučnog octa.

Sjemenke piskavice – pomažu pri vraćanju zdrave pH ravnoteže u vagini. Jednu čajnu žlicu sjemenki stavite u vodu i ostavite preko noći. Sljedeće jutro ocijedite vodu i dodajte 1 žličicu meda u nju. Napitak popijte na prazan želudac.

Indijski ogrozd – ima svojstva koja djeluju protiv infekcije. Sadrži veliku količinu vitamina C koji će podići vaš imunološki sustav te će pomoći samoj borbi protiv infekcije. Pomiješajte jednu ili dvije čajne žličice ogrozda s dovoljnom količinom meda da nastane gusta pasta. Mješavinu koristite 2 puta dnevno kroz 7 dana.

Banana – pojedine jednu ili dvije banane dnevno da bi pomogli u kontroli bijelog pranja.

Smokva – sadrži bogati laksativni učinak koji pomaže zabaciti loše toksine iz tijela i nepotrebne tvari, te pomaže u smanjenju bijelog pranja tj. infekcije. Uzmite2 ili 3 sušene smokve ostavite u jednoj čaši vode preko noći. Sljedeće jutro blendajte namočene smokve i vodu te popite napitak na prazan želudac.

Brusnica je odlična za ženske probleme

Brusnica – sadrži antibiotički učinak koji pomaže u borbi protiv bakterija koje se vežu za vaginalnu sluznicu. Za pomoć pri infekciji popijte jednu čašu 2-3 puta dnevno nezaslađenog soka od brusnice.

Bamija – pomaže pri uklanjanju neželjenih tvari iz vašeg organizma. Operite 100 g bamije i narežite na male komadiće. Kuhajte komadiće bamije u pola litre vode oko 20 minuta, sve dok se količina vode ne smanji na pola. Sadržaj ocijedite i podijelite na 3 dijela. Uzmite jedan dio i pomiješajte s malo meda i konzumirajte 3 puta dnevno.

Nim – jednu šaku punu nimovih listova stavite u vodu i prokuhajte. Procijedite i pustite da se ohladi. Dobivenu tekućinu koristite za ispiranje vagine jednom dnevno kroz par tjedana.

Nar – sam po sebi ima jaka svojstva koja pomažu pri ozdravljenju od raznih bolesti uključujući i infekcije. Savjetujemo vam da za prevenciju vaginalnih infekcija popijete i čašu svježe iscijeđenog narovog soka jednom dnevno kroz 1 mjesec. Druga metoda je da 30 listova nara sameljete te dodate 10-tak zrna crnog papra. Miješajte sve dok ne dobijete nešto nalik pasti te dodajte pola čaše vode. Procijedite i pijte dobiveni napitak 2 puta dnevno kroz 3 tjedna.

Šafran – pomoći će pri oporavku i pomoći će ojačati imunološki sustav. Prokuhajte jednu žličicu šafrana u ¼ čaše vode sve dok se količina vode ne smanji na jednu žličicu. Podijelite mješavinu na 3 jednaka djela. Jedan dio pomiješajte s jednakom količinom vode i to pijte 3 puta dnevno kroz par dana.

Preventivno djelujte i spriječite bijelo pranje pomoću higijene i kvalitetne ishrane

Često se ovi problemi pojave zbog loše ishrane, osobne higijene i drugih faktora na koje možemo utjecati.

Začinjena i masna hrana, kao i velike količine slatkoga mogu pogoršati stanje ili čak dovesti do bolesti. Potrudite se jesti kvalitetno i zdravo, izbjegavajući namirnice koje smo spomenuli – koje vam mogu škoditi.

Naučnici znaju da čestim konzumiranjem namirnica koje sadrže jednostavne ugljikohidrate stvaramo dobru podlogu u našem organizmu za nastanak vaginalnih infekcija. Tako se povećava kiselost vagine, što dalje omogućava ubrzani rast štetnih bakterija.

nekada je moguće zaustaviti bijelo pranje već nakon promjene u ishrani. Odabirom kvalitetnih namirnica možemo pomoći organizmu da se sam izbori protiv bakterija koje nam stvaraju probleme.

Osim birane prehrane, svakako važnu ulogu tijekom liječenja ima dobro održavanje osobne, naročito intimne higijene. Nije preporučljivo koristiti kemijska sredstva za održavanje higijene intimnog područja. Takvi preparati mogu poremetiti floru i pH vrijednost sekreta.

Ako želite ispirati vaginu najbolje je koristiti mlaku vodu ili mlaki čaj od kamilice. Svakako trebate izbjegavati dnevne uloške jer sprječavaju „provjetravanje“ i stvaraju toplo i vlažno okruženje, koje je idealno za razvoj gljivica i bakterija. Donji veš treba da bude od pamuka, jer znamo prirodne tkanine „dišu“.

Tampone možete koristiti, ali pod uvjetom da ih mijenjate svaka tri sata.

Izbjegavajte prevelika opterećenja jer umoran organizam lako podlegne ovoj infekciji.

Osim već spomenutih rizičnih faktora, bijelo pranje liječnici povezuju sa pušenjem, ili pretjeranim konzumiranjem kave. Ako možete izbjegavajte spomenute navike, ili ih smanjite koliko je moguće.

Odabir namirnica za prevenciju bijelog pranja

Ako želite kvalitetne namirnice, za koje se zna da dobro djeluju protiv vaginalnih infekcija, onda se odlučite za ove.

Peršin je svakako jedna od zdravijih namirnica, pa tako i u slučaju prevencije ili liječenja vaginalnih infekcija.

Povećajte konzumiranje bijelog luka. Ova namirnica se također koristi i kao lijek za bijelo pranje, ali se može jesti da dobro djeluje.

Ujutro popijte pola čaše razblaženog jabukovog octa. Mnogi stručnjaci e slažu da prirodni jabučni ocat može pomoći protiv ove bolesti. Možete pripremati salate, koje začinite jabukovim octom.

Salate začinjavajte maslinovim uljem. I ono se pokazalo jako dobrim u mnogim prilikama, pa tako i u ovoj.

Dodatni savjeti koji vam mogu pomoći:

  • Izbjegavajte nošenje prljavog, uskog ili sintetičkog donjeg rublja
  • Mijenjajte donje rublje 2-3 puta dnevno
  • Izbjegavajte masnu i suhu hranu
  • Izbjegavajte kavu i alkohol
  • Povećajte unos vode
  • Nosite dnevni uložak
  • Operite vaginu i područje međunožja sapunom koji je namijenjen za intimnu njegu 2 puta dnevno

Iako su svi navedeni kućni lijekovi sigurni, svakako se prije korištenja konzultirajte s  vašim liječnikom ili ginekologom.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...