Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Ukloniti akne – Prirodni lijek protiv akni za čisto lice

pivski kvasac
Gel od pivskog kvasca koji uklanja akne sa lica

Akne su upalno oboljenje na koži, koje najčešće nastupa zbog promjena u strukturi folikula dlake i njemu pridružene lojne žlijezde. Zovemo ih još i bubuljice, odnosno prištići.

Akne su jedna od najčešćih kožnih bolesti. Problem se pojavi kada dođe do začepljenja žlijezda lojnica na licu i gornjem dijelu tijela sebumom, masnom supstancom koju stvaraju te žlijezde. Takvim nakupljanjem nastaju bubuljice. Razlikujemo nekoliko oblika akni, a najčešće su akne vulgaris, koje se prvenstveno javljaju u adolescenata u kojih hormonalne promjene uzrokuju povećanje žlijezda lojnica i stvaranje sebuma.

Bolest može trajati godinama, zahvaćajući manju ili veću površinu lica, a češće napada dječake nego djevojčice.

Kao razlozi nastajanja akni možemo spomenuti neke faktore kao što je genetika, menstruacija, pubertet, te neke druge hormonske promjene u organizmu. Dalje, akne se mogu pojaviti i kao odgovor na pretjerano konzumiranje masne hrane, pretjerano znojenje, bakterijske upale i korištenje anaboličnih steroida.

Prirodni lijekovi protiv akni

Gel od pivskog kvasca koji uklanja akne sa lica

Osim medicinskih preparata akne možete liječiti i prirodnim lijekovima. Postoje mnogi prirodni lijekovi koji su se godinama dokazali, a ovom prilikom ćemo spomenuti neke od njih.

Mnoge osobe su potvrdile da narančina kora, ili limun jako dobro djeluju protiv akni. Dovoljno je da narančinu koru pomiješate sa malo vode, i to nanesite na lice i ostavite da djeluje nekih petnaest minuta. Osim narančine kore, možete kriškama limuna prijeći dijelove kože sa aknama, pa na kraju isprati mlakom vodom. Sok od limuna, pomiješan s ružinom vodom također ima blagotvorno djelovanje na iritiranu kožu.

Krastavac je još jedan dobro poznat prirodni preparat za uklanjanje akni, a također je dobar i za osvježenje kože. Dovoljno je blenderom napraviti kašu od krastavca, i tu smjesu nanijeti na problematična mjesta na koži. Ostavite krastavce da djeluju nekih pola sata do 45 minuta, a potom ih sperite uz pomoć mlake vode.

Možete isprobati i gel protiv akni. Ovaj prirodni lijek mnogima je pomogao da akne nestanu.

Med i cimet su dobro poznati prirodni preparati koji imaju odličan učinak kada ih kombiniramo. I ovdje je to slučaj. Dakle, pomiješajte tri žlice meda sa jednom žlicom cimeta u prahu te sa dobivenom smjesom pređite preko akni. Ostavite smjesu preko noći, a ujutro sve isperite mlakom vodom. Postupak ponovite nakon dva tjedna i akne će nestati.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...