Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Ukloniti akne – Prirodni lijek protiv akni za čisto lice

pivski kvasac
Gel od pivskog kvasca koji uklanja akne sa lica

Akne su upalno oboljenje na koži, koje najčešće nastupa zbog promjena u strukturi folikula dlake i njemu pridružene lojne žlijezde. Zovemo ih još i bubuljice, odnosno prištići.

Akne su jedna od najčešćih kožnih bolesti. Problem se pojavi kada dođe do začepljenja žlijezda lojnica na licu i gornjem dijelu tijela sebumom, masnom supstancom koju stvaraju te žlijezde. Takvim nakupljanjem nastaju bubuljice. Razlikujemo nekoliko oblika akni, a najčešće su akne vulgaris, koje se prvenstveno javljaju u adolescenata u kojih hormonalne promjene uzrokuju povećanje žlijezda lojnica i stvaranje sebuma.

Bolest može trajati godinama, zahvaćajući manju ili veću površinu lica, a češće napada dječake nego djevojčice.

Kao razlozi nastajanja akni možemo spomenuti neke faktore kao što je genetika, menstruacija, pubertet, te neke druge hormonske promjene u organizmu. Dalje, akne se mogu pojaviti i kao odgovor na pretjerano konzumiranje masne hrane, pretjerano znojenje, bakterijske upale i korištenje anaboličnih steroida.

Prirodni lijekovi protiv akni

Gel od pivskog kvasca koji uklanja akne sa lica

Osim medicinskih preparata akne možete liječiti i prirodnim lijekovima. Postoje mnogi prirodni lijekovi koji su se godinama dokazali, a ovom prilikom ćemo spomenuti neke od njih.

Mnoge osobe su potvrdile da narančina kora, ili limun jako dobro djeluju protiv akni. Dovoljno je da narančinu koru pomiješate sa malo vode, i to nanesite na lice i ostavite da djeluje nekih petnaest minuta. Osim narančine kore, možete kriškama limuna prijeći dijelove kože sa aknama, pa na kraju isprati mlakom vodom. Sok od limuna, pomiješan s ružinom vodom također ima blagotvorno djelovanje na iritiranu kožu.

Krastavac je još jedan dobro poznat prirodni preparat za uklanjanje akni, a također je dobar i za osvježenje kože. Dovoljno je blenderom napraviti kašu od krastavca, i tu smjesu nanijeti na problematična mjesta na koži. Ostavite krastavce da djeluju nekih pola sata do 45 minuta, a potom ih sperite uz pomoć mlake vode.

Možete isprobati i gel protiv akni. Ovaj prirodni lijek mnogima je pomogao da akne nestanu.

Med i cimet su dobro poznati prirodni preparati koji imaju odličan učinak kada ih kombiniramo. I ovdje je to slučaj. Dakle, pomiješajte tri žlice meda sa jednom žlicom cimeta u prahu te sa dobivenom smjesom pređite preko akni. Ostavite smjesu preko noći, a ujutro sve isperite mlakom vodom. Postupak ponovite nakon dva tjedna i akne će nestati.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...