Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Sve o zaraznoj bolesti virus Herpes simplex

herpes simpelx usne

Riječ je o infekciji koju uzrokuje virus herpes simplex. Infekcija je karakterizirana pojavom malih, obično bolnih mjehura na površini kože i sluznica. Rijetko će doći do ozbiljnijih infekcija drugih organa.

Herpes simplex opis bolesti

Postoje dvije osnovne vrste virusa; herpes simplex tip 1 (HSV-1) i herpes simplex tip 2 (HSV-1).

Virus herpes simplex tip 1 obično je vezan za infekciju usnica, usta i lica, pa taj oblik bolesti zovemo i oralni herpes. Taj se virus prenosi slinom, te zaraženom hranom i pićem. Može se prenijeti i bez kontakta (kašljanjem ili kihanjem).

Herpes simplex-virus tip 2 nastaje na oštećenoj genitalnoj sluznici. Mjehurići se pojave na sluznici spolnih organa, a mogu se prenijeti spolnim kontaktom. Zbog mjesta nastanka bolesti, ovaj tip virusa zovemo još i genitalni herpes.

Važno je napomenuti da se primarna infekcija virusa tip 1 pojavi još u dječjoj dobi. Kasnije se, djelovanjem i drugih faktora, virus može pojaviti u bilo kojem stadiju ljudskog života.

Obje vrste virusa (tip 1 i tip 2) jako su zarazne, i prvi se simptomi pojave između 1-2 tjedna nakon kontakta sa zaraženom osobom. Virus se unutar tijela širi putem živčanih vlakana, i dolazi do kože sluznica. Ostaje u tijelu “uspavan”, kroz čitav život, s povremenim aktiviranjem – kada se pojave simptomi, i potreba za liječenjem.

Tko sve može oboliti?

Simptomi se obično pojave na istom mjestu. Još uvijek se ne zna sa sigurnošću što točno otpočinje ovu ponovnu infekciju, no pretpostavljamo da su faktori povezani s tim procesom: izlaganje suncu i vjetru, vrućica, različite ozljede, menstruacija, općenito oslabljen imunološki sustav, emocionalni stres, kao i neke vrste lijekova.

Svatko može oboliti od virusa herpes simplex. Virus tip 1 (HSV-1) se najčešće prenosi putem kontakta tjelesnim izlučevinama zaražene osobe, dok se herpes simplex tip 2 (HSV-2) prenosi primarno spolnim putem.

Simptomi bolesti razlikuju se po stadiju bolesti: početni stadij ili primarna infekcija, latentni (pritajeni) stadij i stadij povratka infekcije.

Simptomi koje možemo izdvojiti kao prepoznatljive i česte simptome: kožni osip koji svrbi, osjećaj škakljanja ili pečenja prije nego se pojave simptomi, rane u ustima, genitalne promjene, mjehurići po površini kože, blaga vrućica i povećanje limfnih čvorova na vratu ili preponama.

Moguće je da se pojave i ovi simptomi: vaginalni iscjedak, i grlobolja.

virus herpes simplex

Simptomi po stadiju bolesti

Primarna infekcija – Mjehurići se obično pojave na usnama, moguće i na jeziku. Vremenom mjehurići pucaju (prazne se), otvaraju se i tvore bolne ranice. Nakon toga se stvara žućkasta membrana, a infekcija se povuče kroz 3 do 14 dana. Herpes simplex virus tip-2 se pojavi obično na području genitalija, između 2 i 8 dana nakon što je osoba izložena virusu. Simptomi su: vrućica, svrbež, bolovi u donjem dijelu trbuha, malaksalost, moguće teškoće s mokrenjem i gljivične infekcije kod žena. Sve su to mogući simptomi koji prethode izbijanju mjehurića herpesa. Simptomi mogu trajati i do 6 tjedana.

Latentni stadij – Možemo kazati da je ovaj stadij pritajen, a kroz period latencije, herpes ne uzrokuje simptome i nije prijenosan. Ipak, vremenom ovo razdoblje završava, a virus se proširi. Kada se virus proširi (završi period latencije), on postaje prijenosan, ali još uvijek bez očitih simptoma. Herpes simplex tip 2 se češće prenosi bez prisutnosti ikakvih simptoma. Ovo se posebno odnosi kod oboljenje ženske populacije. Stadij je opasan posebno zbog činjenice da se ne mogu uočiti (jer ih nema) upozoravajući mjehuri.

Simptomi ponavljajuće infekcije – Rekurentna infekcija ima većinu istih simptoma, na istim mjestima gdje se pojavila i primarna infekcija. Simptomi su ipak nešto blaži, i kraće traju.

Moguće komplikacije kod herpes simplex virusa

Infekcija herpes virusom najviše je opasna kod osoba s već narušenim i oslabljenim imunološkim sustavom. Posebno se misli na oboljele od AIDS-a, osobe na kemoterapiji, radioterapiji, na kortikosteroidnoj terapiji, i sl.

Kod gore spomenutih bolesnika virus herpes simplex može zahvatiti bilo koji organ, i dovesti do mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Prevencija za hepres simplex

Preventivno djelovanje uvijek je prva linija obrane. Ovdje je ipak malo teže djelovati preventivno, ako uzmemo u obzir činjenicu da se virus može širiti na okolinu u trenutku kada kod zaražene osobe ne postoje znakovi zaraze.

To ne znači da ne možete pripaziti na određene životne navike, i smanjiti mogućnost obolijevanja od virusa. Izbjegavajte direktni kontakt s otvorenom lezijom, i smanjit ćete rizik od infekcije.

Izbjegavajte nesmotreno “ljubavno” ponašanje. Dokazano je da se genitalni herpes najčešće pojavi kod osoba koje često mijenjaju partnera, i osoba koje ne koriste zaštitu za vrijeme odnosa. Korištenje kondoma najbolja je zaštita od genitalnog herpesa.

Trudnice s herpes simpleks virusom trebaju češće raditi kontrole, i obavijestiti svog liječnika ginekologa. Ukoliko je bolest aktivna u vrijeme termina porođaja, svakako obavijestite liječnika, koji će dalje postupiti s obzirom na situaciju. Moguće je da se obavi carski rez, da bi se izbjegla mogućnost infekcije novorođenčeta.

Liječenje genitalnog herpesa

U principu se genitalni herpes liječi antiviroticima. Najčešće liječnik propiše aciklovir lokalno, koji se aplicira kroz period 5 do 10 dana, dok se u težim slučajevima lijekovi daju pod nadzorom liječnika, u medicinskim ustanovama.

Cjepivo za prevenciju infekcije još nije pronađeno, kao ni lijek koji će uništiti virus. Naime, liječenje je simptomatsko, pa se prisjetite da smo u samom uvodnom dijelu teksta napisali da je virus herpes simplex (kada se osoba jednom zarazi) uvijek prisutan u ljudskom tijelu.

Postoje neki lijekovi, koji su još u fazi istraživanja i testiranja, ali koji daju dobre rezultate i nadu da ćemo imati ubrzo lijek protiv herpes simplex virusa. Za liječenje od virusa još uvijek nemamo lijeka, ali postoje lijekovi koji suzbijaju njegovo djelovanje, ali i suzbijaju simptome.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...