Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Jedi lokalno - djeluj održivo!

  • Utorak, 04 Srpanj 2017 12:25
  • Pročitano 256 puta

Video učenika Osnovne škole Drenje koji tematizira problem bacanja hrane osvojio je visoko drugo mjesto na nedavno završenom europskom natjecanju u sklopu projektu „EAThink2015 – jedi lokalno, misli globalno“.

Cilj ovog projekta u kojem, uz Hrvatsku, sudjeluje još 11 europskih zemalja, jest potaknuti učenike, učitelje i nastavnike na kritičko razmišljanje te ih aktivno uključiti u rješavanje izazova globalnog razvoja, od kojih upravo problem bacanja hrane i broj gladnih ljudi spadaju među goruće teme današnjice.

Svoj put na europsko natjecanje baranjski su učenici izborili putem nacionalnog video natječaja “Tanjur pun dobrote” u organizaciji Udruge Žmergo u kojem je sudjelovalo čak 400 hrvatskih učenika iz 22 osnovne i srednje škole. Njihov video uradak nazvan „Jedi lokalno, djeluj održivo” dobio je tako priliku predstavljati Hrvatsku uz Austriju, Cipar, Francusku, Italiju, Mađarsku, Maltu, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Sloveniju i Španjolsku.

Žiri EAThink2015 natječaja pohvalio je hrvatskog predstavnika za kreativnost te lijepo i efektno promišljanje problematike i teme natječaja. Pobjedu je odnijela Francuska s vrlo sitnom bodovnom prednošću nad hrvatskim predstavnikom. Naime, video francuskih učenika dobio je ocjenu 8.19, dok je video drenjskih osnovnoškolaca ocijenjen s odličnih 8,05 bodova.

Pobjednički francuski video, o količini pitke vode koja je potrebna za proizvodnju hrane i koja istovremeno iscrpljuje dragocjene svjetske zalihe, možete pogledati ovdje, a video spotove svih zemalja koje su sudjelovale u natjecanju ovdje.
Zahvaljujući ovoj pozitivnoj inicijativi, hrvatski su učenici prerasli u aktivne zagovaratelje i promotore pozitivnih globalnih promjena vezanih za hranu, a uz promišljanje o odgovornom raspolaganju hranom, u sklopu projekta potaknulo ih se i na konkretno djelovanje - kreiranje školskih vrtova i kompostiranje.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream