Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Filmovi

Harry Potter filmovi: po redu i od najgoreg do najboljeg (TOP 8)

Harry Potter Filmovi - najboljih 8
Foto: Pixabay.com

Filmovi o Harry Potteru globalni je fenomen kao malo koji drugi. Prošlo je 15 godina otkako je objavljena posljednja knjiga i 11 godina otkako se posljednji film pojavio u kinima, a ipak je potražnja  jaka i svi Harry Potter filmovi su podjednako traženi.

Harry Potter je sveprisutan  u raznim oblicima. Možemo ga susresti u obliku razrađenih tematskih parkova, maratona, videoigara i, naravno, vrlo čitljivih romana. No, Harry Potter ne počinje i ne završava s knjigama. Kao i sa svime što je danas popularno, Hollywood se brzo javio, a prvi film o Harryju Potteru objavljen je nešto više od godinu dana nakon što je četvrta knjiga stigla na police.

Harry Potter filmovi su i dalje traženi

Filmska industrija o Harryju Potteru uspjela je održati razinu kvalitete koja se rijetko može naći u filmskim serijalima koji se protežu na nekoliko filmova, a kamoli osam ili deset nastavaka. Filmovi o Harryju Potteru vizualizirali su ono o čemu su čitatelji knjiga dugo maštali u svojim glavama. Uz kreativni doprinos i blagoslov Rowlingove, mogli su se razvijati i rasti baš kao što su to činili romani, s četiri različita redatelja koji su unijeli različitost od filma do filma, bez žrtvovanja lika, priče ili kontinuiteta.

To je veličanstveno postignuće koje je još dojmljivije činjenicom da u nizu nema nijednog posve lošeg filma. Budući da je franšiza i sada jednako popularna kao što je bila prije deset godina, a filmovi se sada prikazuju na njihovoj novoj osnovnoj kabelskoj kući na Syfyju, a u SAD-u se emitiraju na HBO Maxu. Sada se čini kao najbolje vrijeme za ponovno posjećivanje na Harryja Pottera filmove i rangirati ih od najgorih do najboljih—što je pomalo težak zadatak s obzirom na visok standard kvalitete u čitavom nizu.

Harry Potter filmovi po redu:

  • Harry Potter i kamen čarobnjaka (2001)
  • Harry Potter i odaja tajni (2002)
  • Harry Potter i zarobljenik Azkabana (2004)
  • Harry Potter i vatreni pehar (2005.)
  • Harry Potter i red feniksa (2007)
  • Harry Potter i polukrvni princ (2009)
  • Harry Potter i darovi smrti 1. dio (2010)
  • Harry Potter i darovi smrti 2. dio (2011)
  • Fantastične zvijeri i gdje ih pronaći (2016)
  • Fantastične zvijeri: zločini Grindelwalda (2018)

U nastavku ćemo filmove rangirati od najgoreg do najboljeg, prema vlastitom dojmu o samom filmu. Redoslijed se ne mora nužno slagati s odgovarajućim romanom, jer je nešto dodano ili izostavljeno. Neki dijelovi filma mogli bi biti „spoilani“, stoga razmislite prije nego odlučite pročitati opise. Na kraju samog članka stavili smo listu od najgoreg do najboljeg, pa tamo možete naći sami redoslijed.

Od najgoreg do najboljeg – Harry Potter filmovi (TOP 8)

8. Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002)

Film traje čak 161 minutu, čime je „Harry Potter i komora tajni“ najduži je film iz ovog serijala. Možemo reći da to i nije tako slučajno, jer je to posljednji film koji je pokušao uklopiti (gotovo) sve iz knjige u film. Redatelj Chris Columbus širi svijet koji je jako lijepo izgradio u prvom filmu, ali s malo mračnijom i težom radnjom za pratiti. Iako film sam po sebi nije loš, definitivno je najzahtjevniji od svih za gledanje.

Možemo se složiti da je predugačak, te da mjestimično vijuga po radnji, ali ima puno toga dobroga što možemo vidjeti u drugom nastavku – Chamber of Secrets. Columbus je uspješno realizirao ulogu Dobbyja (Toby Jones), držeći tanku granicu između vragolasto smiješnog i iritantnog, kako bi isporučio vizualno impresivan i istinski simpatičan lik.

Columbus također radi dobar posao u daljnjem definiranju svijeta čarobnjaka s pitanjima poput čistokrvnog uzroka i mračne prošlosti Hogwartsa. No, dok je Komora tajni dovoljno ugodna za gledanje (samo biti u svijetu Harryja Pottera mnogo znači), nije baš dorastao briljantnosti drugih nastavaka.

7. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010.)

Teško je suditi o filmu koji je sam po sebi polovica priče. No, budući da je predstavljen kao zaseban dio serijala o Harryju Potteru, „Darovi smrti – 1. dio“ mora se zasebno i ocijeniti. Čitatelji knjiga imali su problema oko prve polovice ove knjige, tako da su se mnogi pripremali za pomalo tromu filmsku adaptaciju tih početnih poglavlja kroz film.

I dok je „Deathly Hallows – Part 1“ jako uvjerljiv u prvih sat vremena, definitivno gubi na snazi ​​u drugoj polovici filma. To je djelomično zbog činjenice da su Harry (Daniel Radcliffe), Ron (Rupert Grint) i Hermiona (Emma Watson) u beskonačnom lovu, nestajući s jednog prekrasnog mjesta na drugo, dok se međusobno svađaju. Ovaj sukob likova neophodan je za postavljanje emocionalne priče unutar „Darova smrti – 2. dio“, ali čin gledanja filma odaje dojam koji kao da je gotovo cijeli namješten i postaje pomalo monoton.

A možda je najveći problem „Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1“ upravo to – puno je priprema za finale bez puno prostora za završnicu, jer nakon njega ide drugi dio u kojem slijedi završnica. To je nužnost zbog cijelog konteksta, a redatelj David Yates i scenarist Steve Kloves odradili su to najbolje što mogu.

Film lijepo funkcionira kao dio jedne cjeline, ali kao samostalan film ostavlja mnogo prostora za napredak. Postoje čak i bljeskovi briljantnosti, od zapanjujućeg proganjanja animirane sekvence, do Harryjevog i Hermionina plesa – predaha od ozbiljnosti koja ih okružuje i dijela koja podsjeća publiku da su ovo ipak djeca. Klinci koji nose težinu svijeta na svojim plećima i koji se po prvi put snalaze potpuno sami.

6. Harry Potter and the Goblet of Fire (2005.)

Nastavak romana Harry Potter i Plameni pehar napravio je svoj prvi veliki korak prema odrasloj dobi glavnih aktera, a redatelj Mike Newell također se suočava s izazovom stvaranja čarobnjačkog svijeta puno većeg od Hogwartsa. Istovremeno, ovaj nastavak donosi svoje prvo veće pojavljivanje Voldemorta (Ralph Fiennes) na ekranu.

Ipak, između ova dva teška zadatka, Newell doista blista, preuzimajući temu Zatvorenika iz Azkabana o rastućoj adolescenciji i premješta je u carstvo romantike, baveći se pritom i osjećajima tinejdžerskih likova prema suprotnom spolu. On se s tim prilično dobro nosi, s dosta drame za Harryja, Rona i Hermionu. Opseg Plamenog pehara je nezgrapan i ritam filma na mjestima malo trpi zbog toga, ali emocionalni otkucaji trećeg čina stvarno dobro prolazi, čak i uz Voldemortov dolazak. Dolazak koji nije tako zastrašujući kao što je mogao/trebao biti.

Plameni pehar vjerojatno je najbolji roman o Harry Potteru, ali nije sve tako jednostavno – samo zbog činjenice da je to najbolja knjiga ne mora nužno značiti da je ovo i najbolji film. Gledao sam ovaj film prije nego što sam pročitao knjigu i nije mi se baš svidio. No, nakon čitanja romana zavolio sam ga. Svi oni koji su upoznati s knjigom mogu lakše razraditi dijelove filmova koje redatelji nisu u potpunosti uspjeli razvitzi. To svakako ne znači da je ovo loš film u koji Newell unosi prekrasnu britansku energiju u radnju, ali ipak je dojam da nije tako kohezivan kao neki drugi dijelovi.

TOP 5 Harry Potter filmovi

Iako smo u startu najavili da ćemo ovdje odmah objaviti TOP 8 filmova u Harry Potteru, ovaj dio članka biti će samo uvod u top 5 Harry Potter filmova. Najboljih 5 ostavit ćemo za nastavak ovog članka koji ćemo objaviti u narednim danima. Obećavamo, neće se protezati u toliko nastavaka koliko ima ovaj serijal, već ćemo konačnu listu objaviti za tjedan dana u jednom članku, te ažurirati konačnu listu u nastavku.

Filmovi o Harry Potteru – TOP 8:

8. Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002)
7. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010.)
6. Harry Potter and the Goblet of Fire (2005.)
5. Uskoro…
4. Uskoro…
3. Uskoro…
2. Uskoro…
1. Uskoro…

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...