Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Na rubu znanosti

Izgubljeni gradovi u kojima možete pronaći ostatke civilizacije

Tikal - Izgubljeni gradovi s ostacima civilizacije

Kroz stoljeća nastali su brojni izgubljeni gradovi, od kojih je neke progutala sama priroda, a druge su uništili ljudi. Nekima je pak došlo vrijeme za kraj, pa su postale legende koje se i danas prepričavaju. 

Iako su mnogi od njih dio mitologije, povjesničari i dalje proučavaju njihove ostatke i ne prestaju tragati za istinom koja se krije iza tih gradova. Dijelimo s vama izgubljene gradove diljem svijeta zbog kojih ćete otići na putovanje kroz vrijeme.

Troja (Troy) – legendarni grad opisan u Ilijadi i Odiseji

Legendarni grad koji se spominje u Homerovim pjesmama Ilijadi i Odiseji, kroz koji smo saznali o mitskom Trojanskom ratu koji se dogodio na ovom mjestu, a koji je izvor legendi, inspiracija je za filmove i romane.

Bio je naseljen od početka trećeg tisućljeća prije Krista, a gradske ruševine otkrio je 1871. Heinrich Schliemann, na brdu Hisarlik blizu Dardanela, u Turskoj. Prema studijama, Troja je evoluirala u različitim fazama i razdobljima grada, unatoč činjenici da je danas na tom mjestu ostalo samo nekoliko malih zidina.

Akrotiri – grčko arheološko nalazište na otoku Thera

Arheološko nalazište na otoku Thera, međunarodno poznatijem kao Santorini (Grčka), navelo je mnoge na pitanje nije li to mitska Atlantida. Ovaj grad odgovara civilizaciji staroj više od 3000 godina i u kojoj su pronađeni savršeno očuvani ostaci.

Možete vidjeti amfore ili freske koje se nalaze u atenskom muzeju te se vjeruje da je ova konzervacija moguća zahvaljujući pepelu kojim je grad zatrpan zbog erupcije vulkana oko 1628. pr. Krista.

Oraodur-Sur-Glane – napuštena komuna tijekom Drugog svjetskog rata

Francuska komuna napuštena nakon masakra tijekom Drugog svjetskog rata, ostaci grada ostaju netaknuti i u ruševinama. Mnogi su to opisali kao topologiju horora i živo je sjećanje na to što je nacizam bio za svijet. Ukupno se govori o smrti 642 osobe u jednom danu, u nekoliko minuta. I djece i odraslih ljudi.

Babilon – čudo antičkog svijeta

Viseći vrtovi Babilona, ​​koje je izgradio Nabukodonozor II., bili su čudo antičkog svijeta koje danas možemo vidjeti samo u grafičkim prikazima nastalim kroz spise koji nas nastoje približiti ovoj slici.

Danas je samo nekoliko zidina grada otkrivenih u 19. stoljeću u današnjem Iraku. Na mjestu događaja dogodila se kontroverzna obnova pod Sadamom Huseinom. Vjeruje se da su se nalazili uz rijeku Eufrat, gdje su otkriveni zidovi debljine 25 metara.

Kartaga – Carthage: nekada napredan grad sravnjen sa zemljom

Važan grad antičkog svijeta, osnovan od strane Feničana u sjevernoj Africi, a u blizini današnjeg Tunisa oko 814. godine prije Krista.

Kartaga je bila bogat i napredan grad s potpuno republikanskim sustavom prema povjesničarima. Grad je u nekoliko navrata sravnjen sa zemljom, osvajan i postojao sve do Osmog križarskog rata.

Machu Picchu – izgubljeni grad Inka

Izgubljeni grad Inka, ponovno je otkriven 1911. godine, da bi danas postao amblem arheoloških nalazišta Perua, koji svake godine privlači tisuće turista. Razlozi njegovog izoliranog položaja u visokim planinama i danas su misterij.

Njegova očuvanost danas je nevjerojatna, iako je mogućnost bolje kontrole broja turista po danu važna radi boljeg očuvanja navedenog naslijeđa.

Tikal – grad Maja

Još jedna od najvažnijih civilizacija na svijetu bile su Maje, a ovoga puta preselili smo se u regiju Petén, u Gvatemalu. Tu opstaje Tikal sa svojim piramidama, hramovima i grobnicama u džungli, napuštenim od 899. godine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...