Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Putovanja

Savršen vikend odmor od grada

savršen vikend za odmor

Nakon cijelog tjedna provedenog u gradskoj vrevi, vikend je odlična prilika da se povučemo u prirodu i odmorimo se u okružju netaknute zelene prirode i njenih beskrajnih ljepota. Na sreću, živimo u okruženju gdje uistinu nije teško pronaći zelene oaze za odmor, zato sljedeći vikend iskoristite za boravak u prirodi.

More

More ima poseban utjecaj na ljude i često djeluje meditativno i smirujuće. Već i sam miris mora nam smiruje otkucaje srca i naša pluća puni svježim i slanim zrakom koji nas ujedno i smiruje i razbuđuje. Ako volite more, iskoristite vikend i otputujte do jednog od brojnih obalnih gradova koji osim burnog gradskog života nude i mogućnost uživanja u raznovrsnoj morskoj prirodi.

Šetnje dugim samotnim plažama ili otkrivanje zimzelenih šumaraka će učiniti čuda za vaše raspoloženje te ćete novi radni tjedan dočekati kao da ste se vratili s dvotjednog odmora. Promjena okoline i morski zrak će vam pomoći da se puno brže regenerirate, a vi ćete dobiti odličnu priliku da obale mora istražite na nešto drugačiji način od onog na koji smo navikli tijekom ljetnih mjeseci.

Morski krajolici imaju poseban čar kada ih istražujemo u razdoblju kada plaže nisu prepune turista. Iznenadit ćete se koliko je morski krajolik zapravo raznolik i uzbudljiv. Povoljne avionske karte vam omogućavaju da za vikend posjetite predivne morske destinacije kao što su Grčka, Španjolska, Portugal ili Malta. Za koju se god destinaciju odlučili, sigurni smo da će vas bogatstvo i raskoš morske prirode potaknuti da usporite ritam i uživate u trenutku.

Planine

Planine nas oduvijek privlače zbog svoje visine i nedostupnosti, a upravo zbog toga ih često smještamo i u naše priče i bajke. Dok razmišljamo o pobjedama, govorimo o osvojenim vrhuncima, a kad pokušavamo simbolizirati napor, uspoređujemo ga s penjanjem po liticama. Izazovne i naoko nedostupne, planine su odličan izbor za bijeg iz grada.

Osim što ćete biti sasvim preporođeni od svježeg planinskog zraka, vaše će vam tijelo biti iznimno zahvalno za šetnju uzbrdicom do najbližeg planinskog vrha. Doduše, zahvala će možda stići nešto kasnije. Naime, ako niste u vrhunskoj kondiciji, vjerojatno ćete se dosta uspuhati tijekom šetnje uzbrdo, a i moglo bi vam se puno više spavati zbog svježeg planinskog zraka na koji vaš organizam nije naviknut. Bez obzira na početni napor, teško je opisati bolji osjećaj od zadovoljnog umora nakon osvojenog planinskog vrha.

Naravno, ne zaboravite na dovoljno vode i odgovarajuću opremu, a za početak odaberite uspon koji je primjeren i za početnike. Srećom su takvi vrhovi česti u našem susjedstvu, zato svakako posjetite Sloveniju, Austriju ili Italiju i osvojite nove vrhove koji će vam otkriti uzbudljive i neviđene horizonte.

Šume

Šume su još jedan dokaz da nam priroda uvijek nudi najbolje utočište od svog stresa modernog načina života. Već i pola sata šetnje šumom će blagotvorno utjecati na vaš tlak i razinu stresa te ćete se osjećati primjetno bolje i raspoloženije.

Zelena boja kojom šume obiluju također iznimno pozitivno i smirujuće utječe na ljudski organizam, zato će vam i samo promatranje zelenih krošnji pomoći da se opustite i zadišete. A ako zatvorite oči, mirisi i zvukovi šume će vam pružiti sasvim nov način meditacije i mogućnost da na bilo koju životnu situaciju gledate iz neke nove i svježije perspektive.

Jako smo sretni da živimo u državi koja je bogata divnim šumama, tako da vam sigurno neće biti teško pronaći šumu u kojoj se možete sakriti na barem jedan dan.  Također, jeftini letovi iz Zagreba vam omogućavaju da otkrijete i šume u drugim europskim državama kao što su Norveška i Švedska. U Švedskoj čak možete i kampirati u državnim šumama sasvim besplatno, a to je i više nego odlična ideja za vikend regeneraciju tijela i uma.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...