Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Fitoterapija – Velika moć bilja

Fitoterapija - prirodna medicina
Fitoterapija - prirodna medicina / Foto: Alternativa.hr

Fitoterapija je znanstvena praksa korištenja biljnih pripravaka u prevenciji i liječenju bolesti. Ova praksa se razlikuje od tradicionalnih metoda, kao što je medicinska herbalna terapija, koja se temelji na empirijskom poznavanju ljekovitog bilja i često je povezana s tradicionalnim znanjem.

Pristup herbalista obično nije bio predmet kontroliranih kliničkih ispitivanja ili rigoroznih biomedicinskih studija, dok postoji mnogo istraživanja i farmakoloških studija specifičnih fitoterapijskih pripravaka.

Tumačenje i prihvaćanje takvih dokaza za fitoterapeutske prakse varira. U nekim zemljama smatra se dovoljnim licencirati fitoterapeutske proizvode kao lijekove, dok se u drugim zemljama fitoterapija smatra oblikom tradicionalne medicine.

Uvod u fitoterapiju

Fitoterapija, ili biljna terapija, je drevna praksa koja je ponovno dobila na važnosti u suvremenom dobu. Korištenje biljaka za liječenje bolesti ima duboke korijene u različitim kulturama širom svijeta i ima dugu povijest.

Danas, fitoterapija predstavlja sveobuhvatan pristup primjeni ljekovitih biljaka u medicinske svrhe, uzimajući u obzir znanstvene dokaze i kontrolirane studije koje potvrđuju njihovu učinkovitost.

Povijest fitoterapije – Henri Leclerc

Pojam fitoterapije potječe od francuskog liječnika Henrija Leclerca, koji je prvi put koristio taj termin 1913. godine i kasnije objavio različita izdanja “Précis de phytothérapie” (“Priručnik fitoterapije”), prvo 1922. godine. Fitoterapija je u engleski jezik ušla s uobičajenim definicijama 1934. godine zahvaljujući Ericu Fredericku Williamu Powellu, engleskom praktičaru biljne medicine i homeopatiji. Engleski izraz, međutim, nije stekao širu prepoznatljivost sve do mnogo kasnije.

U 1960. godini, njemački herbalist i liječnik Rudolf Fritz Weiss objavio je “Lehrbuch der Phytotherapie” (“Udžbenik fitoterapije”), koji je postao definirajući njemački udžbenik na tu temu. Rad je prvotno objavljen u drugom formatu 1944. godine pod nazivom “Die Pflanzenheilkunde in der Ärztlichen Praxis” (“Biljna kurativna znanost u medicinskoj praksi”). I Leclerc i Weiss usredotočili su se na ono što će kasnije biti opisano kao medicina temeljena na dokazima.

Fitoterapijski pripravci za liječenje

Fitoterapija obuhvaća mnoge pripravke koji potječu od biljaka i koriste se u liječenju različitih bolesti. Neki primjeri uključuju:

  • Ginko (Ginko biloba): Pripravci od ginkovih listova koriste se za tretiranje blagih poremećaja kognitivnih funkcija i određenih drugih poremećaja središnjeg živčanog sustava.
  • Sjemenke sv. Ivana (Hypericum perforatum): Biljka koja se koristi u liječenju blagih do umerenih oblika depresije.
  • Echinacea (Echinacea angustifolia i druge vrste): Koristi se za liječenje i prevenciju prehlade i drugih respiratornih bolesti.
  • Afrička đavolja kandža (Harpagophytum procumbens): Korijen ove biljke koristi se za tretiranje kroničnih bolova u donjem dijelu leđa.

Ovi pripravci imaju dugu povijest korištenja u tradicionalnoj medicini i sada su predmet brojnih znanstvenih istraživanja koja potvrđuju njihovu učinkovitost.

Prirodna medicina, bilje, ljekovito bilje
Foto: Alternativa.hr

Fitoterapija i moderna medicina

Suvremena fitoterapija priznaje važnost rigoroznih znanstvenih istraživanja i kliničkih ispitivanja u procjeni učinkovitosti biljnih pripravaka. Fitoterapeuti surađuju s drugim medicinskim stručnjacima kako bi osigurali pacijentima siguran i učinkovit pristup liječenju.

Ovo partnerstvo između fitoterapije i moderne medicine omogućava pacijentima da iskoriste najbolje od oba svijeta – tradicionalnog i znanstveno potvrđenog pristupa liječenju. Fitoterapija se često koristi kao dodatak konvencionalnoj medicini i može biti posebno korisna u liječenju kroničnih bolesti i očuvanju zdravlja.

Budućnost fitoterapije u svijetu

U budućnosti, fitoterapija će vjerojatno imati još veći značaj u medicinskoj praksi. Nastavit će se istraživanje ljekovitih svojstava biljaka, razvoj novih fitoterapijskih pripravaka i unapređenje protokola liječenja. Očekuje se da će fitoterapija pružiti sveobuhvatan i holistički pristup liječenju, ističući važnost prevencije bolesti i očuvanja zdravlja.

Zaključno, fitoterapija je fascinantna grana medicine koja spaja tradicionalno znanje o ljekovitim biljkama sa suvremenim znanstvenim istraživanjima. Ova kombinacija omogućava učinkovito liječenje i prevenciju različitih bolesti, otvarajući put prema zdravijoj budućnosti.

Zaključak – prevencija i liječenje prirodnim putem

Fitoterapija, ili korištenje biljnih pripravaka u svrhu prevencije i liječenja bolesti, predstavlja značajnu granu medicine koja spaja tradicionalno znanje o ljekovitim biljkama s modernim znanstvenim istraživanjima. Ova spoj tradicije i suvremenog pristupa omogućava sveobuhvatan i holistički pristup zdravlju. Fitoterapija ne zamjenjuje konvencionalnu medicinu, već često djeluje kao njezina dopuna, posebno u tretmanu kroničnih bolesti.

U budućnosti, fitoterapija će vjerojatno imati sve veći značaj u medicinskoj praksi. Nastavit će se istraživanje ljekovitih svojstava biljaka, razvoj novih fitoterapijskih pripravaka i poboljšanje protokola liječenja. Fitoterapija će također sve više postaviti naglasak na prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja.

Kroz suradnju s konvencionalnom medicinom i istrajavanje u rigoroznim znanstvenim istraživanjima, fitoterapija će i dalje pružati pacijentima siguran i učinkovit pristup liječenju. Ova grana medicine nudi širok spektar mogućnosti za unapređenje kvalitete života i postizanje optimalnog zdravlja. Fitoterapija je vodič prema zdravijoj budućnosti, koja će pomoći pojedincima da ostvare svoj puni potencijal u očuvanju zdravlja i vitalnosti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...