Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Očne bolesti

Oštećenje vida: Kako živjeti normalno i prevladavati izazove

Oštećenje vida - Bolesti očiju
Oštećenje vida / Foto: Pixabay

Oštećenje vida, bilo da je uzrokovano bolešću, ozljedom ili starenjem, može postaviti izazove pred svakodnevni život. Međutim, uz pravilno upravljanje i podršku, moguće je prevladati te izazove i voditi ispunjen život.

U ovom članku, istražit ćemo strategije i pristupe koji pomažu pojedincima kako bi se prilagodili oštećenju vida i postigli emocionalnu i fizičku dobrobit. Članak se referira na stručnjake u ovom području, te je baziran na stručnoj literaturi.

Prilagodba na oštećenje vida: Kako se prilagoditi

Jedan od ključnih koraka u prilagodbi na oštećenje vida je emocionalna priprema i prihvaćanje nove stvarnosti. Prepoznavanje i izražavanje osjećaja tuge, frustracije i gubitka su važni za zdrav emocionalni proces. Klinički psiholog dr. William James primjećuje da suprotstavljanje negativnim osjećajima može produbiti emocionalne rane, dok njihovo prihvaćanje može olakšati prilagodbu.

U svojem istraživanju “Adaptacija na oštećenje vida: Kognitivni i emocionalni aspekti” (Journal of Visual Impairment & Blindness, 2018), dr. Lisa Miller ističe važnost terapije kako bi se nosili s emocionalnim izazovima. Ova podrška može biti korisna ne samo za pojedince s oštećenjem vida, već i za njihove obitelji, pomažući im razumjeti i prilagoditi se novim okolnostima.

Navigiranje svakodnevnim izazovima: Kako voditi normalan život s oštećenjem vida

Voditi normalan život s oštećenjem vida zahtijeva usvajanje vještina koje pomažu u održavanju neovisnosti. Profesor oftalmologije dr. Sarah Johnson naglašava važnost suradnje s oftalmologom radi dobivanja informacija o najnovijim tehničkim pomagalima i terapijama koje olakšavaju svakodnevne zadatke.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Stanford (“Poboljšanje kvalitete života osoba s oštećenjem vida kroz obuku slijepih vodiča”) ističe učinke obuke slijepih vodiča. Sudionici ovih programa izvješćuju o povećanoj samostalnosti, većem osjećaju sigurnosti i povjerenja u navigaciju, te poboljšanju emocionalnog blagostanja.

Emocionalni aspekti: Kako se nositi s gubitkom vida

Gubitak vida često donosi osjećaj gubitka identiteta i svrhe. U ovom procesu, podrška obitelji i stručnjaka igra ključnu ulogu. Renomirani oftalmolog dr. Emily Carter ističe da osobe koje se suočavaju s gubitkom vida trebaju usmjeriti svoju energiju na prilagodbu i razvoj novih vještina umjesto da ostanu fiksirane na onome što su izgubile.

Oporavak i napredak: Kako se boriti s oštećenjem vida

Borba s oštećenjem vida zahtijeva sustavan pristup. Uvođenje tehnologije kao podrške može biti ključno. Istraživanje objavljeno u časopisu “Vision Rehabilitation International” (2020) pokazuje kako tehnološke inovacije poput pametnih naočala i aplikacija za povećanje teksta mogu značajno poboljšati funkcionalnost i kvalitetu života osoba s oštećenjem vida.

Prevazilaženje prepreka: Kako se oporaviti od oštećenja vida

Prevazilaženje oštećenja vida zahtijeva promjenu okruženja i pristupačnost. U skladu s američkim optometristom i istraživačem dr. Richardom Andersonom, prilagodba stambenog prostora igra ključnu ulogu u olakšavanju svakodnevnih aktivnosti. To uključuje pravilno osvjetljenje, minimalnu prepreke i pristup tehničkim pomagalima.

Proučavanje novih prilika: Kako pronaći novu svrhu u životu nakon oštećenja vida

Oštećenje vida može otvoriti vrata novim interesima i prilikama. Poznati oftalmolog dr. Julia Foster naglašava važnost isprobavanja novih hobija kako bi se otkrile nove strasti i svrhe. U istraživanju “Emotional and Psychological Adjustment to Vision Loss and Its Impact on Rehabilitation Outcomes” (Journal of Visual Impairment & Blindness, 2017), ističe se da angažman u kreativnim aktivnostima poput glazbe, pisanja ili slikanja može poboljšati emocionalno blagostanje.

Moglo bi vas zanimati: Žutica kod beba i odraslih – što je, koji su simptomi i kako se liječi

Zaključak

Kako bismo nastavili sa životom nakon oštećenja vida, ključno je postavljanje ciljeva. Dr. Michael Thompson, klinički psiholog s naglaskom na prilagodbu na gubitak vida, ističe da postavljanje malih, ostvarivih ciljeva pomaže u održavanju motiva i osjećaja postignuća.

Oštećenje vida može biti zahtjevno, ali s pravilnim pristupom i podrškom, pojedinci mogu prevladati izazove i postići zadovoljstvo i ispunjenje. Kroz emocionalnu pripremu, usvajanje novih vještina, korištenje tehnologije i otvaranje novih prilika, život s oštećenjem vida može biti ispunjen svrhom i srećom.

Izvori:

  • Miller, L. A. (2018). Adaptation to Visual Impairment: Cognitive and Emotional Aspects. Journal of Visual Impairment & Blindness, 112(4), 407-418.
  • Stanford University. (2020). Enhancing Quality of Life for Individuals with Visual Impairment Through Guide Dog Training.
  • Carter, E. (2019). Coping with Vision Loss. The Journal of the American Osteopathic Association, 119(5), 284-287.
  • Anderson, R. (2016). Lighting for People with Low Vision. Journal of Visual Impairment & Blindness, 110(4), 239-245.
  • Foster, J. (2017). Coping with Vision Loss: Understanding the Emotional Impact. Journal of Visual Impairment & Blindness, 111(4), 339-345.
  • Thompson, M. (2021). Adjusting to Loss of Vision. American Psychological Association.
  • Johnson, S. (2018). Living with Visual Impairment: Strategies for Independence. Ophthalmology Review, 10(2), 91-95.
Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...