Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Očne bolesti

Žutica kod beba i odraslih – što je, koji su simptomi i kako se liječi

Žutica kod beba i odraslih - kako liječiti
Foto: Wikimedia Commons / Autor: Gerd Eichmann

Žutica je stanje koje se javlja kada se u tijelu nagomila prevelika količina žučnog pigmenta bilirubina. Bilirubin se stvara kada se u tijelu uništavaju stari crvene krvne stanice. Normalno, žuč nosi bilirubin u crijeva gdje se razgrađuje i izlučuje iz tijela. Međutim, kada se proces uništavanja crvenih krvnih stanica ubrza ili kada se žuč ne proizvodi i ne odlazi u crijeva na vrijeme, bilirubin se nagomila u tijelu i izaziva žuticu.

Žutica može biti uzrokovana mnogim čimbenicima, uključujući bolesti jetre, poremećaje u žučnom traktu, anemiju, infekcije, toksične tvari, zatajenje jetre, itd. Ovisno o uzroku, žutica može biti privremena ili trajna.

Koji su simptomi žutice i kako se liječi

Simptomi žutice su žućkast ten kože i očiju, tamna mokraća, svjetlija stolica, umor, glavobolja, itd. U nekim slučajevima, žutica može uzrokovati i teže simptome kao što su jaki bolovi u trbuhu, groznica, mučnina, vrtoglavica, itd. Ako se žutica ne liječi, može dovesti do ozbiljnijih posljedica, uključujući zatajenje jetre, žuticu novorođenčadi, itd.

Liječenje žutice ovisi o uzroku. U nekim slučajevima, liječenje može uključivati lijekove koji pomažu jetri da funkcionira bolje ili kirurško uklanjanje žučnih kamenaca. U drugim slučajevima, liječenje može uključivati promjene u prehrani ili lijekove koji pomažu u uklanjanju toksičnih tvari iz tijela.

Prevencija žutice – kako se zaštititi?

Prevencija žutice uključuje održavanje zdrave prehrane, izbjegavanje toksičnih tvari, redovito provjetravanje jetre, itd. Ako se pojave simptomi žutice, potrebno je konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio uzrok i propisao adekvatnu terapiju.

Žutica može biti znak ozbiljne bolesti jetre, stoga je važno započeti s liječenjem što je prije moguće. Liječenje uključuje i praćenje stanja jetre i kontrolu razine bilirubina u krvi. U nekim slučajevima, žutica može biti simptom infekcije koja uzrokuje krvarenje u žučnom traktu, što može dovesti do ozbiljnih posljedica ako se ne liječi.

Stoga, ako imate simptome žutice, potrebno je konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio uzrok i propisao adekvatan tretman. Liječnik će obaviti fizički pregled i možda obaviti testove krvi i urina kako bi utvrdio uzrok žutice. Ako se utvrdi da je uzrok žutice bolest jetre, liječnik će možda preporučiti liječenje koje može uključivati promjene u prehrani, lijekove, fizikalnu terapiju ili čak i kirurško liječenje.

Bolest jetre može biti uzrok žutice

U svakom slučaju, prevencija žutice uključuje zdrav stil života i redovite preglede kod liječnika. To uključuje zdravu prehranu, redovite tjelovježbe, održavanje zdrave tjelesne mase i izbjegavanje pušenja i zloupotrebe alkohola.

Ukratko, žutica je stanje koje se javlja kada se u tijelu nagomila prevelika količina bilirubina. Ovisno o uzroku, žutica može biti privremena ili trajna i može uzrokovati teže simptome. Liječenje žutice ovisi o uzroku i može uključivati promjene u prehrani, lijekove ili kirurško liječenje. Prevencija žutice uključuje zdrav stil života i redovite preglede kod liječnika.

Žutica kod beba i novorođenčadi

Žutica kod beba često je uzrokovana fiziološkim stanjem zvanim fiziološka žutica, koja je uobičajena kod novorođenčadi i može trajati do šest tjedana. To se događa jer novorođenče ne može pravilno pročistiti bilirubin iz krvi, što dovodi do njegovog nakupljanja u koži i sluznicama. Ovo stanje obično ne zahtijeva liječenje i nestaje samo od sebe.

Međutim, ako se žutica javlja kod bebe starije od šest tjedana ili ako se javlja krvarenje, hitno se treba konzultirati s liječnikom. Ova vrsta žutice može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja, poput bolesti jetre ili krvarenja u žučnom traktu. Liječnik će obaviti pregled i možda obaviti dodatne testove kako bi utvrdio uzrok žutice i propisao odgovarajuće liječenje.

Redovito pratite stanje bebe

U svakom slučaju, važno je redovito pratiti stanje bebe i konzultirati se s liječnikom ako se jave simptomi žutice. Ukoliko se žutica javlja kod novorođenčeta, potrebno je pružiti bebi dovoljno svjetla i držati ga blizu izvora topline, kako bi se smanjila količina bilirubina u tijelu.

Ukratko, žutica kod beba može biti fiziološka ili povezana s ozbiljnijim zdravstvenim stanjem. U svakom slučaju, potrebno je konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio uzrok i propisalo adekvatno liječenje. Prevencija uključuje redovite preglede kod liječnika i pružanje bebi adekvatne brige i pažnje.

Žutica simptomi kod odraslih
Foto: Wikimedia Commons / Autor: Bobjgalindo

Simptomi – žutica

Simptomi žutice uključuju žutilo kože i sluznica, tamnu boju mokraće, svjetliju boju stolice, umor, glavobolju, bolove u trbuhu, mučninu i povraćanje. U nekim slučajevima, žutica može dovesti do krvarenja i osipa na koži.

Ako beba ima simptome žutice, potrebno je odmah konzultirati se s liječnikom. Liječnik će provesti pregled i obaviti testove, uključujući krvne testove i ultrazvuk, kako bi utvrdio uzrok žutice i propisao odgovarajuće liječenje.

Ukoliko se žutica javlja kod odraslih osoba, simptomi su slični kao i kod beba. Odrasle osobe također mogu doživjeti bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje i umor. Ukoliko se jave ovakvi simptomi, potrebno je odmah konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio uzrok i propisalo odgovarajuće liječenje.

U kratkim crtama – sve što smo saznali kroz ovaj tekst

Ukratko, simptomi žutice uključuju žutilo kože i sluznica, tamnu boju mokraće, svjetliju boju stolice, umor, bolove u trbuhu, mučninu i povraćanje. Ako se jave ovakvi simptomi, potrebno je odmah konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio uzrok i propisalo odgovarajuće liječenje.

Žutica kod beba: uzroci i liječenje

 • Žutica kod beba može biti uzrokovana različitim čimbenicima, uključujući infekcije, probleme s jetrom i kršenje protoka žuči.
 • Liječenje žutice kod beba ovisi o uzroku i može uključivati lijekove, prehranu i kirurške intervencije.
 • Važno je hitno konzultirati se s liječnikom ako se pojave simptomi žutice kod beba.

Simptomi žutice kod odraslih osoba

 • Simptomi žutice kod odraslih osoba uključuju žutilo kože i sluznica, tamnu boju mokraće, svjetliju boju stolice, umor i bolove u trbuhu.
 • Ukoliko se jave ovakvi simptomi, potrebno je odmah konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio uzrok i propisalo odgovarajuće liječenje.
 • Liječenje žutice kod odraslih osoba može uključivati lijekove, prehranu i kirurške intervencije.

Kako prepoznati žuticu i spriječiti njene posljedice

 • Važno je znati simptome žutice kako bi se na vrijeme prepoznala i spriječile njene posljedice.
 • Prevencija žutice uključuje zdravu prehranu, redovite preglede kod liječnika i održavanje zdrave tjelesne mase.
 • Ako sumnjate da imate žuticu, potrebno je odmah konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio uzrok i propisalo odgovarajuće liječenje.

Žutica: kada je potrebna hitna medicinska pomoć?

 • Hitna medicinska pomoć potrebna je ako se pojave simptomi žutice uključujući jako žutilo kože i sluznica, jako tamnu boju mokraće i krvarenje.
 • Ukoliko se jave teški simptomi žutice, potrebno je odmah konzultirati se s hitnom medicinskom pomoći kako bi se spriječile posljedice i propisalo odgovarajuće liječenje.
 • Žutica može uzrokovati ozbiljne posljedice ako se ne liječi na vrijeme, stoga je važno reagirati na prve simptome.

Preventivne mjere protiv žutice: kako zaštititi sebe i svoju obitelj

 • Preventivne mjere protiv žutice uključuju zdravu prehranu, redovite preglede kod liječnika i održavanje zdrave tjelesne mase.
 • Važno je izbjegavati stres i alkohol, te održavati redovite kontrole kod liječnika kako bi se spriječile posljedice žutice.
 • Preventivne mjere protiv žutice pomažu u održavanju zdrave jetre i sprječavaju njene bolesti, te stoga preporučuju se svima.
Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...