Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Evo što boja urina / mokraće govori o vašem zdravlju

Mnogo puta u životu iznenadili ste se onime što izlazi iz vas prilikom uriniranja. Prvo što ste mogli pomisliti je, ovo sigurno nije dobar znak, trebao bih otići kod doktora?! Opreznosti sa zdravljem nikada nije dosta. No, boja urina vrlo često može biti lažni alarm, stoga ćemo vam pokušati što jasnije objasniti o čemu ona ovisi.

Ono što odmah moramo naglasiti jest da boja mokraće najviše ovisi od toga što smo u prethodnom razdoblju unijeli u svoj organizam. To znači da boja može varirati na dnevnoj bazi, stoga razloga za paniku ne treba biti. Ipak, postoje neke smjernice kako bi urin trebao izgledati, dok se kod nekih situacija ipak treba konzultirati s liječnikom.

Boja urina – 60 nijansi žute – nema panike

Ako vam je urin žute boje, bez obzira na nijansu iste, razloga za paniku nema. Čak niti kod tamnijih verzija žute boje, koja često može odavati dojam narančaste nijanse. Prema teoriji američkog urologa hrvatskih korijena, Kristijana Novakovića, ne postoji idealna boja, ali se znaju okvirne smjernice.

“Ne postoji idealna boja mokraće. Ne možemo reći ova nijansa žute boje je idealna, jer ona može biti sasvim normalna gotovo u svakoj nijansi žute boje. No, što više vode pijete, to će vaša mokraća biti prozirnija” – napominje urolog Novaković.

Tamno narančasti ili smeđi urin znak je da vam nedostaje vode

Prema njegovim riječima, ako vam tijelo dehidrira, odnosno, nedostaje mu tekućine, vaša “pišalina” bit će tamnija. Spomenuti urolog preporučuje dnevni unos između 1,5 i 2 litre vode, uz ostalu tekućinu koju unosite u tijelo (kava, sokovi, i slično).

Stoga, ako vam se čini da vam je mokraća previše tamna, unosite više tekućine i boja bi se trebala ispraviti. Ne nužno, jer na boju mokraće često će utjecati i lijekovi, kao i ono što ste jeli toga dana. Hrana koja sadrži aloe veru može vašu mokraću učiniti vrlo tamnom, gotovo nalik tamnoj pivi ili crnom čaju.

Hrana i lijekovi koji utječu na boju mokraće

Vitaminski i slični dodaci prehrani također mogu utjecati na boju vaše mokraće. Fenazopiridin, sulfasalazin, antibiotici (metronidazol ili nitrofurantoin), zatim laksativi, metokarbamol i slični lijekovi također će učiniti vašu mokraću tamnijom.

Mnogi od spomenutih lijekova imaju veze s liječenjem urinarnog trakta, upale crijeva, i sličnim tegobama, stoga ako pijete nešto vezano za probavu i navedene probleme, savjetujte se s liječnikom mogu li vaši lijekovi utjecati na boju urina. Slično može biti i u slučaju da ste imali neki urološki zahvat, pa je u vašem urinarnom traktu ostalo krvi. Putem tekućine tu krv izbacujete i svojeg tijela, a ona utječe na sami izgled vaše mokraće.

Crvena ili roza pišalina ne mora biti znak za uzbunu

Ako u svojoj mokraći primijetite neke nijanse crvene ili roze boje, prvo što će vam pasti na pamet je krv. To ne mora biti krivo razmišljanje, ali isto tako i može biti. Ako ste u posljednje vrijeme konzumirali pigmentiranu hranu poput cikle, rabarbaru ili puno borovnice, možda ste pronašli odgovor na svoju zabrinutost.

Također, ako koristite lijekove kao što su rifampicin ili fenazopiridin, tada je moguće da su upravo ti lijekovi “zaslužni” za crvenkastu boju vaše mokraće. Ako ništa od navedenog nije točno, svakako je za preporučiti posavjetovati se s liječnikom opće prakse.

Plava ili zelena boja urina

Najčešću zabrinutost kod pacijenata pronalazimo kada je boja mokraće plava ili zelena. Da, svakako je čudno nakon uriniranja pogledati u školjku i vidjeti neku od te dvije nijanse. No često su uzrok takvih mokraća lijekovi, stoga nema razloga za panikom. Kao najčešći uzrok tome mogu biti protuupalni lijekovi i antidepresivi, ali i genetski poremećaj.

“Najčešći uzrok takvih problema su lijekovi. Takva nijansa urina gotovo pa je nemoguće da je uzrokovana nečim drugim. Radi se o antidepresivima i protuupalnim lijekovima, a u ekstremno rijetkim slučajevima, riječ je o genetskom poremećaju.” – dodaje dr. Novaković.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...