Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Prepoznajte određene bolove u trbuhu

Mnogi s vremena na vrijeme osjete bolove u trbuhu, neki su tek prolaznog karaktera, no neki mogu upućivati na ozbiljan zdravstveni problem.

Prepoznajte bolove u trbuhu koje nikako ne trebate ignorirati.

Kako smo već napisali, bol u trbuhu najčešće je bezazlen, ali treba znati prepoznati i znakove ozbiljne bolesti, a kada prepoznate takve bolove svakako se obratite liječniku na pregled.

Bol u trbuhu ponekad može biti i upozorenje zbog kojeg treba potražiti liječničku pomoć. Idemo redom, napisati par riječi o mogućim uzrocima bolova, i što učiniti ako se javi određena vrsta boli.

Svima nama jako prepoznatljiva vrsta boli je grč u trbuhu. Grč u trbuhu se javlja u valovima, pogoršava se kad jedete i smanjuje odlaskom na zahod. Ovakva vrsta boli može ukazivati na sindrom iritabilnog crijeva, stanja kod kojeg probavni sustav postaje preosjetljiv na hranu koja prolazi. Trebate ustanoviti koja hrana i piće izazivaju bol, te ju izbjegavati. Svakako trebate posjetiti liječnika i uraditi detaljni pregled.

Kada trebate potražiti hitnu liječničku pomoć? Ukoliko uočite krv u stolici, to može biti zvonce za uzbunu. Iako ni ova pojava ne mora značiti ništa opasno po život, ali ukoliko uočite krv u stolici svakako trebate otići na pregled. Također, treba vas zabrinuti i nagli i neobjašnjivi gubitak težine te neprestana promjena u radu crijeva, jer takvi simptomi mogu biti znak pojave raka na crijevima. No, ako je nagla pojava simptoma popraćena temperaturom, povraćanjem i proljevom, možda ste se otrovali hranom ili ste zaraženi virusom kao što je norovirus. U slučaju da ste zaraženi virusom savjetuje vam se da uzimate adekvatne količine tekućine, da ležite u krevetu i odmarate te pijete paracetamol, pa će simptomi nestati kroz sljedećih 48 sati. Ukoliko simptomi ne nestanu, kontaktirajte svog liječnika i tražite pregled.

Ponekada ljudi osjete bol sličnu grču u donjem dijelu trbuha koja je manja nakon odlaska na zahod. Takve osobe mogu imati čest proljev, ponekad uz pojavu krvarenja. Ako imate bol koju smo spomenuli, možda vas muči divertikulitis. Kolitis je upala debelog crijeva, a divertikulitis se javlja kad ispupčenja u stjenci debelog crijeva postanu inficirana.

Ako su simptomi ozbiljni ili imate povišenu tjelesnu temperaturu, savjetujemo vam da posjetite liječnika. Možda imate akutnu infekciju i trebate antibiotike.

Moguće je i da žene duboko u zdjelici osjećaju tupu i jaku bol koja može trajati dva tjedna te biti popraćena gubitkom tjelesne mase. U tom slučaju se preporučuje posjeta liječniku. Liječnik treba ustanoviti da možda nije riječ o fibroidima, endometriozi ili raku jajnika.

Postoji i žareća bol koja se javlja ispod ili iza prsne kosti (sternum). Ta bol zna biti intenzivnija u slučaju gladi, a ponekad je popraćena mučninom koja se javlja noću. Ako osjećate opisanu bol, to može značiti da imate gastritis. Gastritis je upala želučane sluznice koju uzrokuju povraćanje, aspirin, žuč ili razne bakterije. Na vama je da uklonite uzrok tako što ćete izbaciti alkohol i ljutu hranu. Vjerojatno će se gastritis povući.

Ipak, nekada je teško pronaći uzrok za pojavu gastritisa. U tom slučaju, ako bol traje više od dva tjedna te osjećate gubitak apetita, odmah posjetite liječnika, jer je možda riječ o čiru na želucu ili raku želuca. Ukoliko osjećate bol, koja je stalna i pogoršava se kada legnete ali ne patite od kiseline, trebali biste posjetiti liječnika opće medicine, jer se možda radi o raku gušterače.

Bolovi u gornjem dijelu trbuha ili jednjaka mogu ukazati na žgaravicu. Ako osjećate opisanu bol, vjerojatno imate žgaravicu. Testirajte se kod liječnika i izbjegavajte obilne obroke. Ako vas boli, teško gutate i hrana se zaglavi u jednjaku, to može biti znak raka. Ukoliko dođe do neobjašnjivog gubitka tjelesne mase, posjetite liječnika kako bi isključio karcinom želuca.

Ako osjećate nelagodu u gornjem desnom dijelu trbuha, ispod rebara, moguće je da imate bubrežni kamenac. Bol koja ukazuje na bubrežni kamenac je iznenadna i intenzivna, posebno nakon konzumacije masne hrane ili kremastih jela. Formirano malo kamenje može ostati zarobljeno u žučnom mjehuru. Ako se bol javlja redovito ili imate visoku temperaturu, odmah posjetite liječnika.

Ipak, ukoliko ste već imali žučne kamence, žuticu te imate visoku temperaturu, svakako posjetite liječnika kako bi se pregledom isključila mogućnost raka žučnog mjehura.

Osjećate intenzivnu bol prema leđima u bokovima, duboko lijevo ili desno? Ova bol može biti znak da imate problema s bubrezima. Ukoliko imate groznicu, može se raditi o infekciji bubrega. Ako teško mokrite, možda je u pitanju bubrežni kamenac. Otpadne tvari iz našeg tijela mogu formirati kristale kalcija koji postaju tvrde kvržice. A oni se mogu zaglaviti u bubregu i stvarati probleme.

U slučaju da imate bubrežnu infekciju liječnik može propisati antibiotike i lijekove protiv bolova. Ako imate bubrežne kamence, bol će vremenom jačati i biti tako intenzivna da ćete poželjeti otići u bolnicu.

Ako se gore spomenuti simptomi jave uz krv u urinu, groznicu i upornu bol koja traje duže od dva tjedna, to može biti znak infekcije bubrega. U tom slučaju potražite liječnika da obavi pregled.

Stalna i jaka bol u sredini trbuha koja za nekoliko sati stiže niže na desnu stranu trbuha, često s mučninom i groznicom. Ovdje može biti riječi o upali slijepog crijeva. Dijagnoza upale slijepog crijeva može biti teška, stoga odmah posjetite liječnika da na vrijeme uradi pretrage.

Ako se bol i natečen trbuh udruže s gore navedenim simptomima, ovo može ukazivati na puknuće i peritonitis, odnosno upalu potrbušnice. Odmah potražite liječničku pomoć.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...