Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Filmovi

Biblijski filmovi – TOP 5 najboljih filmova s prijevodom

Biblijski filmovi

Kada god se bira lista najboljih filmova bilo kojeg žanra, često se liste rade prema prihodima koji neki film ostvari. Takav način nije najpravedniji, jer mnogo je odličnih filmova koji su snimani prije puno godina, kada se u filmskoj industriji nije vrtjelo toliko novca. Naša lista “TOP 5 Biblijski filmovi” neće se bazirati na zarađenim novcima, već ćemo prema vlastitom izboru rangirati filmove.

Biblijski filmovi baziraju se na dešavanjima iz kršćanske „Svete knjige“ – Biblije. Mnogi Kršćani vole gledati ovakve filmove, stoga će im ova lista pomoći da pronađu neke nove biblijske filmove, a možda ćemo ih potaknuti ovim tekstom da slože svoju listu – TOP 5 Biblijski filmovi.

Biblijski filmovi – TOP 5 najboljih filmova

Pasija // eng. The Passion of the Christ // (2014.)

Američki redatelj, glumac i producent, Mel Gibson, režirao je ovaj film koji je početkom 21. stoljeća izazvao veliku pažnju publike diljem svijeta. Film je sniman u Italiji, a radnja filma bavi se posljednjih 12 sati Isusa Krista, nadahnuta knjigom „Gorka muka Gospodina našeg Isusa Krista“.

Glavni glumac, Jim Caviezel, utjelovio je Isusa Krista i odradio je fantastičan posao. Ulogu je dobio baš u 33. godini života, a zanimljivo je kako ima iste inicijale kao osoba koju glumi (eng. Jesus Christ). Kako bi što bolje snimili scenu na kojoj visi na križu, istu je snimao čak 5 tjedana. Jednom prilikom čak ga je udario grom! Čudom je preživio.

Osim toga, brojne ozlijede je doživio ovaj glumac snimajući ovaj film. Između ostalog, iščašio je rame snimajući scenu u kojoj nosi križ, a komadić mesa na ruci je izgubio u brutalnoj sceni snimanja bičevanja. Film koji svakako vrijedi pogledati.

Ono što film krasi je autentičnost u arheološkom i lingvističkom smislu. Riječ o autentičnosti tog vremena u pogledu jezika (u filmu se govori aramejski, hebrejski i latinski jezik), odjeće, obuće i oružja, čime je Mel Gibson apsolutno dočarao mjesto i vrijeme događaja.

IMDb ocjena filma: 7,2/10

Ben Hur  // eng. Ben Hur // (2016.)

Ovdje treba odmah reći kako je ovo druga verzija filma o Ben Huru, romanu koji je napisao američki odvjetnik Lew Wallace (Ben Hur: A Tale of Christ). Prva verzija filma snimana je daleke 1959., osvojila je impresivnih 11 Oskara, a film je trajao čak tri i pol sata.

Režiser novijeg filma, Timur Bekmambetov, odlučio je modernizirati ovu priču, ali kako bi je prilagodio novijim standardima, skratio je film za čak 87 minuta, koliko danas traje jedan prosječan film. Redatelj je novom verzijom htio popraviti jednu stvar koju smatra da nije ispravna. Naime, prema njegovom mišljenju prva verzija je velik naglasak stavila na osveti, dok je njegov cilj bio naglasiti oprost.

Mnogi smatraju kako je, unatoč modernim tehnologijama, prva verzija filma bolja. Drugi se s time ne slažu. A postoje i treći koji tvrde da je od svega najveće remek djelo knjiga koju je napisao Wallace. Ništa, na vama je da pogledate obje verzije i donesete svoj zaključak.

IMDb ocjena filma: 8,1/10

Posljednje Kristovo iskušenje // eng. The Last Temptation of Christ // (1988)

Mnogima će dovoljno biti da se u predstavljanju filma spomene redatelj Martin Scorsese. No, napisati ćemo i još koju rečenicu o filmu. Riječ je o drami nastaloj prema istoimenoj noveli grčkog pisca Nikosa Kazantzakisa.

Glavne zvijezde filma su Willem Dafoe (Isus), Harvey Keitel (Juda) i Barbara Hershey (Marija Magdalena). Radnja filma prati život Isusa Krista, a ideja filma je detaljno, slojevito i s razumijevanjem kreirati Isusovu intimu, ali s filozofskim odmakom.

Ova drama nominirala je Scoresesea za Oskara (za režiju), dok je film dobitnik nagrade na festivalu u Venecijii. Film je također bio nominiran i za dva Zlatna globusa. Riječ je filmu koji broji gotovo 35 godina od kad je prvi put prikazan, a dan danas ima svoju publiku i vrijedan je gledanja.

IMDb ocjena filma: 7,5/10

Deset zapovijedi // eng. The Ten Commandments (1956.)

Iako je film sniman jako davno, 1956. godine, specijalni efekti će vas oduševiti. Upravo je u toj kategoriji ovaj film osvojio Oskara, a bio je nominiran u čak 7 kategorija. Redatelj filma je Cecil B. DeMille, kojem je to bio najspektakularnije djelo, ujedno i posljednje koje je napravio. Zanimljivo je i da je ovo “remake” njegovog filma iz 1923. godine, kojim je podigao kvalitetu na visoku razinu.

Radnja filma odvija se prema starozavjetskoj biblijskoj knjizi o Mojsiju, od samog rođenja proroka Mojsija, kada ga je pronašla faraonova kći u rijeci Nil u pletenoj košarici. Ovaj kolosalni ep prati njegov život sve do ukazanja Boga, nakon čega Mojsije postaje osloboditelj potlačenog izraelskog naroda iz ruku faraona Ramzesa, njegova polubrata.

IMDb ocjena filma: 7,9/10

Princ od Egipta // The Prince of Egypt (1998.)

Za kraj ove lista filmova ostavili smo – animirani film. Iako se radi o crtiću, mnogi odrasli rado su ga pogledali i dali jako dobru ocjenu. Dobra stvar je što ovaj crtić sinkroniziran na hrvatski. Iako je nekima bolja originalna verzija, to ostavljamo da prosudite sami.

Radnja filma, kako mu samo ime nagovještava, odvija se u drevnom Egiptu. Na vlasti je faraon Seti, koji naređuje da se utope sva muška židovska djeca. Jedna žena odlučila je svog sina spremiti u pletenu košaru, te ga pustila u rijeku Nil.

Egipatska kraljica pronašla je košaru i smilovala se malenom Mojsiju. Tako je prijestolonasljednik Ramzes dobio polubrata, te oni odrastaju složno i sretno. No, nakon što je Ramzes otkrio židovsko podrijetlo svog polubrata, dolazi do svađe zbog koje Mojsije napušta grad.

Daleko od Egipta, Mojsiju se ukazuje Bog, koji mu daje zadatak da oslobodi izraelski narod i odvede ih u Obećanu zemlju. Ovaj animirani film dobitnik je za Oskara u kategoriji „Najbolja originalna pjesma“. Riječ je o pjesmi „When You Believe“ u izvedbi Whitney Houston i Mariah Carey.

IMDb ocjena filma: 7,1/10

Moglo bi vas zanimati:

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...