Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Sport

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

ChatGPT vs Treneri: Planiranje treninga
ChatGPT vs Treneri: Planiranje treninga / Foto: Pixabay

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih područja u kojima tehnologija mijenja pristup je područje sporta i trčanja, gdje umjetna inteligencija (AI) sve više ulazi u igru. Jedan od takvih AI alata je “ChatGPT“, koji ima potencijal promijeniti način na koji sportaši planiraju i izvode svoje treninge.

Journal of Sports Science and Medicine (JSSM) napravila je opširnu studiju koja istražuje navedenu temu, te su rezultati vrlo zanimljivi. U ovom članku bavit ćemo se navedenom studijom za rekreativne sportaše koji se bave trčanjem, te navesti konkretne rezultate i zaključke.

Korištenje umjetne inteligencije za generiranje planova treninga

S obzirom na sve veći broj rekreativnih trkača i entuzijasta, povećana je potražnja za pristupačnim i personaliziranim planovima treninga. Međutim, mnogi trkači nemaju pristup visoko kvalificiranim trenerima, najčešće zbog financija.

Upravo ovdje dolazi do značaja AI alati poput “ChatGPT”. Koristeći napredne algoritme obrade, “ChatGPT” može analizirati podatke o trkačima i generirati prilagođene planove treninga u skladu s njihovim ciljevima, sposobnostima i ograničenjima. Pitanje je koliko su ti planovi personalizirani i korisni samom sportašu?

Poboljšanje kvalitete planova treninga kroz dodatne informacije

Istraživanja su pokazala da kvaliteta planova treninga generiranih pomoću “ChatGPT”-a može biti povećana kada se koristi veći opseg ulaznih informacija. Ovi podaci mogu obuhvatiti detalje poput trenutnog stanja tjelesne spreme, prethodnog iskustva s trčanjem, povijesti ozljeda i preferiranih vrsta treninga.

Dodavanjem ovih informacija “ChatGPT”-u, generirani planovi mogu biti precizniji i učinkovitiji u postizanju postavljenih ciljeva. No, bez obzira na to što unosite velik broj informacija kod generiranja, plan može imati jako puno rupa i manjkavosti.

Ograničenja trenutnog sustava i potreba za ljudskom interakcijom

Unatoč napretku, važno je imati na umu da trenutni AI sustavi poput “ChatGPT”-a još uvijek imaju svoja ograničenja. Na primjer, nedostaje im sposobnost prepoznavanja suptilnih aspekata poput motivacije, emocionalne podrške i prilagodbe planova treninga na temelju promjena u stanju trkača. Zbog toga je važno kombinirati AI tehnologiju s ljudskom interakcijom, pružajući trkačima priliku za suradnju s kvalificiranim trenerima koji mogu pružiti potrebnu podršku i stručno vođenje.

U konačnici, umjetna inteligencija poput “ChatGPT”-a predstavlja uzbudljivu mogućnost za trkače svih razina iskustva. Kroz personalizirane planove treninga i analizu podataka, ovi AI alati mogu pomoći rekreativcima da optimiziraju svoje performanse i postignu svoje ciljeve. Međutim, važno je imati na umu da AI ne može zamijeniti ljudsku interakciju i stručnost, te bi ga stoga trebalo koristiti kao dodatak, a ne zamjenu za kvalificirane trenera.

Što kaže studija – može li ChatGPT zamijeniti trenera?

Ova studija istražuje kvalitetu šestotjednih planova treninga za trkače koje generira ChatGPT koristeći različitu granularnost informacija kao ulazne podatke. Cilj studije bio je procijeniti kvalitetu generiranih planova treninga za trkače koristeći tri različite razine detaljnosti ulaznih informacija.

ChatGPT je generirao tri plana treninga koristeći različitu granularnost ulaznih informacija. Zatim su 22 kriterija kvalitete za planove treninga izvučeni iz literature i korišteni su za evaluaciju planova treninga od strane stručnjaka za treniranje koristeći Likertovu ljestvicu od 1 do 5. Friedmanov test je ocijenio značajne razlike u kvaliteti između planova treninga.

Za planove treninga 1, 2 i 3, prosječna ocjena manja od 3 dodijeljena je 19, 11 i 1 puta, prosječna ocjena 3 dodijeljena je 3, 5 i 8 puta, a prosječna ocjena veća od 3 dodijeljena je 0, 6 i 13 puta, redom. Plan treninga 1 dobio je značajno niže ocjene u usporedbi s planom treninga 2 za 3 kriterija i 15 puta značajno niže ocjene u usporedbi s planom treninga 3 (p < 0,05). Plan treninga 2 dobio je značajno niže ocjene (p < 0,05) u usporedbi s planom treninga 3 za 9 kriterija.

Planovi treninga generirani pomoću ChatGPT-a rangirani su suboptimalno prema mišljenju stručnjaka za treniranje, iako kvaliteta raste kada se koristi više ulaznih informacija. Razumijevanje aspekata važnih za planiranje treninga trčanja na duge staze je važno, i preporučuje se izbjegavanje korištenja planova treninga generiranih pomoću ChatGPT-a bez povratnih informacija stručnog trenera.

3 ključne točke studije: potencijal, kvaliteta, ograničenja

Ove tri ključne točke naglašavaju važne aspekte korištenja umjetne inteligencije poput “ChatGPT” za generiranje planova treninga za trčanje, kao i njihove trenutne nedostatke i ograničenja:

Potencijal korištenja umjetne inteligencije za generiranje planova treninga:

  • Umjetna inteligencija poput “ChatGPT” može biti korisna za (početnike) trkače u generiranju planova treninga, posebno ako nemaju pristup visoko kvalificiranim trenerima.
  • Navedeno je da postoji potreba za takvim alatima jer neki trkači nemaju pristup kvalitetnim trenerima, pa bi korištenje AI-a kao što je “ChatGPT” moglo biti korisno rješenje.

Povećanje kvalitete generiranih planova s dodatnim ulaznim informacijama:

  • Kvaliteta planova treninga generiranih pomoću “ChatGPT”-a može se poboljšati kada se koristi više ulaznih informacija.
  • Ovo pokazuje da dodatne informacije mogu pružiti potreban kontekst i detalje koji omogućuju bolje razumijevanje potreba trkača te generiranje boljih planova treninga.

Ograničenja trenutnog sustava i nedostatak pokrivenosti relevantnih aspekata odnosa trener-športaš:

  • Iako “ChatGPT” može pružiti preporuke za planove treninga, trenutno ne pokriva mnoge aspekte koji su važni u odnosu između trenera i športaša.
  • Ovi nedostaci uključuju nedostatak pokrivenosti aspekata poput motivacije, praćenja napretka i prilagodbe plana treninga.

Ovo naglašava da, iako AI može biti koristan alat, još uvijek postoji potreba za ljudskim trenerima koji mogu pružiti sveobuhvatan pristup i podršku športašima koji nadilazi ono što AI trenutno može pružiti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...