Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Suradnja s prirodom umjesto borbe II.dio

  • Subota, 07 Siječanj 2017 08:34
  • Pročitano 865 puta

U prošlom tekstu smo opisali što je permakultura i kako funkcionira, a u ovom tekstu ćemo prikazati neke projekte i inicijative koje koriste PM i/ili njoj srodne, ekološke tehnike.

Piše: Robert Olujić

Pročitajte i I. dio članka

Vrlo je važno opisivati i prikazivati uspješne inicijative koje koriste PM i tehnike održivog življenja općenito jer informiranost o mogućnostima pozitivnih promjena kreira svijest o istome, a mi smo definitivno nedovoljno osviješćeni.


Neki PM projekti

permakulturaDanas već postoji mnogo projekata u svijetu. Postoje mnoge farme, a sada već i mnoga sela diljem svijeta, ustvari cijela područja koja vrlo uspješno primjenjuju načela PM u svojim zajednicama. Neka imaju duhovnu pozadinu kao npr Sarvodaya na Sri Lanki ili Wongsanit Ashram na Tailandu, neka socijalno-ekološku kao recimo Bustan u Izraelu ili Colufifa u Senegalu, a neka su prvenstveno edukacijsko-eksperimentalni centri kao što je to Zaytuna Farm u Australiji.

Postoje veliki projekti koji su i vrlo uspješni, kako u ekološkom smislu, tako i u ekonomskom, socijalnom, kreativnom i bilo kojem drugom. To su inicijative o kojima se premalo piše što je ustvari potpuno neopravdano jer to su svijetli primjeri oaza u svijetu u kojem dominantni društveni modeli nisu zadovoljavajući i koji stoga trebaju prihvatiti edukaciju i vodstvo onih koji uspješno primjenjuju bolje modele.

Uzimo npr. spomenuti Senegal i tamošnji rast trenda ekosela koje koriste PM tehnike:
“Vidjeli smo selo od 500 obitelji s mnogo mladeži koji su nas primili s lokalnom glazbom i plesom, koje imaju svijetlo i energiju od solarne snage i biogasa, koristeći termoakumulacijske peći, kompost i permakulturne metode, koje imaju školu i seosku knjižnicu. Bilo je lako vidjeti koliko mnogo se njihov životni standard promijenio od kada koriste tehnike ekosela. Svaka obitelj ima dovoljno za život, poteškoće na okolnim stablima i zemlji su nestale i čini se, da je zajednica složna u podržavanju jedni drugih.”Permakultura u Hrvatskoj

VukomerićPočeti ćemo s pričama iz našeg dvorišta. Kod nas je vjerojatno najpoznatije Reciklirano imanje u Vukomeriću koje je osmišljeno kao edukativni centar PM i tehnologije održivog razvoja. To je projekt udruge ZMAG – zelena mreža aktivističkih grupa koja okuplja organske vrtlare, praktičare primjenjivih tehnologija i ekološkog graditeljstva, dizajnere permakulture, istraživače pravednih socijalnih modela organizacije i ravnopravnih međuljudskih odnosa te ekološke aktiviste. Ujedno je to i životni i radni prostor određenog broja ljudi, a imanje je dalje u izgradnji.

Za sebe na svojoj stranici kaže: “Na imanju su kroz posljednjih nekoliko godina održane brojne radionice i tečajevi, tečajevi permakulture, izgrađeni su razni ogledni primjeri ekološkog graditeljstva. Koriste se obnovljivi izvori energije, vodom i otpadom se gospodari na održiv način i proizvodi se hrana tehnikama permakulturnog povrtlarstva, čuvaju se stare sorte sjemena. Imanje se nalazi u selu Vukomerić u Vukomeričkim Goricama, oko 30 kilometara južno od Zagreba prema rijeci Kupi.

Reciklirano imanje je još uvijek više građevinska zona, nego završeni ekološki raj. Tradicionalna drvena turopoljska kuća, koristi se za tečajeve i radionice te kao knjižnica, zajednička kuhinja i prostor za smještaj gostiju. I sama kuća je primjer održivog graditeljstva jer je obnovljena na način tako da se postigne što veća energetska efikasnost, korištenjem prirodnih materijala.”

Uz spomenutu kuću, grade se još nekoliko drugih, među njima i eksperimentalna kuća od slame. Imanje je nastalo na prvoj hrvatskoj radionici PM 2004. u Lubenicama na Cresu i broji stalnih 15-tak ljudi koji ulažu svoje vrijeme i energiju za razvoj projekta. Povremeno im pomažu i prijatelji/volonteri kada su veći graditeljski zahvati ili proljetne sjetve. Imanje služi kao poligon za eksperimentiranje tehnikama iz energetike, graditeljstva, proizvodnji hrane, reciklaže, gospodarenje vodama, šumarstva, ekonomije i međuljudskim odnosima.

Posljednjih godina ekipa iz Vukomerca podigla je razinu svojeg znanja kako na jednostavan i praktičan način pokazati kako raditi i živjeti održivije. Osim što je to životni prostor, to je ujedno i edukacijski centar koji služi za prenošenje PM znanja. “S obzirom na sve to, Reciklirano imanje je najvažniji projekt udruge, mjesto susreta i sastajanja, učenja i življenja, proizvodnje i rada, šege i zafrkancije. Reciklirano imanje je naša kajdanka održivog razvoja.”


Eko selo Blatuša

BlatušaOsim recikliranog imanja, u Hrvatskoj postoji i eko selo Blatuša koje se nalazi na Petrovoj gori gdje skupina entuzijasta živi u skladu s prirodom. Blatuša je projekt udruge Ekosense koja postoji s namjerom da stvori svjesnost i podršku ekoloških inicijativa, kreira sisteme koji će nuditi informacije i podatke radi kvalitetnije izmjene znanja i informacija. Također organiziraju seminare, razne radionice i kulturne festivale u svrhu uključivanja više ljudi.

Kuće su izgrađene od blata i slame pa je ljeti u kući temperatura niža, a zimi viša. Koriste permakulturne tehnike pa pročišćavaju sivu vodu iz kuhinje, imaju kompostni WC, uzgajaju svoju hranu… Mnogo su fokusirani na eko gradnju koja oživljava tradicionalne zanate poput tesarskih vještina, kovanja željeza, grnčarije, tkanja i obrade kože. Takav graditeljski koncept omogućava aktivnost svakog sudionika, bez obzira na njegovu stručnost u kreiranju jedinstvenog životnog ambijenta. Eko selo Blatuša otvoreno je za posjete te se svatko može najaviti i doći pogledati selo.

Ovo su dva primjera u Hrvatskoj kako se uz inicijativu, suradnju i dobru volju mogu realizirati sjajni projekti koji pružaju zanimljiv život po prirodnim načelima bez stresa gradskog života. 

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream