Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Ninska sol - zdravlje s Jadrana

  • Petak, 19 Lipanj 2015 13:27
  • Pročitano 1577 puta

Sol je neponovljivo bezvremena. Postoji od kada postoje voda i kamen te će postojati i dugo nakon nas. Povijesno gledano, sol prati ljudski razvoj od pamtivijeka. Otkriće da se sol može koristiti za očuvanje hrane temeljito je utjecalo na napredak ljudskog roda i razvoj ekonomija mnogih zemalja.

Piše: Alternativa.hr

Zbog svoje vrijednosti sol je često bila uzrok mnogih ratova. O značaju soli govori i činjenica da su u rimsko doba, rimski legionari bili plaćeni solju. Suvremena riječ "salary" (plaća), vuče porijeklo od riječi "salarium" koja je značila porez ili obvezu plaćenu u soli "salt". Poznato je da su Rimljani svoje vojnike plaćali solju. Nekada je unca soli vrijedila isto kao I unca zlata.

Sol, natrijev klorid (NaCl), dragocjen je spoj iona natrija i klorid iona u omjeru 40%:60%. Natrij odigrava ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima te je i neurotransmiter koji intenzivira osjet okusa. Sol je dobra za naše zdravlje i osnovne ljudske funkcije. Među mnogim njenim zaslugama u našim tijelima su apsorpcija kalija, lučenje sline, ravnoteža tjelesnih tekućina i prijenos hranjivih tvari do naših stanica i energije u naše mišiće. Primjerna soli je višestruka te se, uz prehranu i očuvanje hrane, koristi u industrijske svrhe, odleđivanju cesta kao i za omekšavanje vode.

Cvijet soli - Fleur de Sel

Cvijet soliLjubitelji hrane diljem svijeta Cvijet soli, francuski Fleur de Sel, nazivaju "kavijarom soli". Cvijet soli ninske solane značajan je nutrijent obogaćen prirodnim mineralima koji intenzivira okus svakog jela i postaje neizostavan prirodni, kulinarski začin. Riječ je o najkvalitetnijoj i najzdravijoj vrsti soli koja je, uz povećanu koncentraciju prirodnog joda, bogata kalcijem i magnezijem.

Osim u prehrani, koristi se za regulaciju probave, ublažavanje tegoba kod žena u klimakteriju i za vrijeme menstrualnog ciklusa, za osvježenje organizma i opuštanje napetosti, za osobe koje pate od pomanjkanja kalcija i magnezija. Također povoljno utječe na štitnjaču, dišni sustav, na naše zube i usnu šupljinu. Prava je blagodat u trudnoći i dojenju kao i prehrani male djece.

Cvijet soli je uistinu najbolja morska sol. Dobiva se isključivo u idealnim vremenskim uvjetima, a skuplja se u ranim jutarnjim satima i kasno navečer kad nema vjetra. Pojavljuje se na površini mora kao tanki sloj listića soli, poput latica cvijeća, koji se ubire ručno, mikronskim sitima. Uzgoj Cvijeta soli je uistinu posao iz ljubavi. I do današnjeg dana, uzgajivači soli njeguju taj dragulj istim tradicijama i tehnikama kao i njihovi prethodnici stoljećima prije.

Od svih neprerađenih ekoloških soli, Cvijet soli imaju najživlju, najaktivniju energetsku strukturu jer nastaju isključivo u procesu prirodne proizvodnje soli. Cvijet soli može upiti mnoge toksine u kemijski tretiranoj hrani i okolišu te može pročistiti negativne vibracije u prostoru. Zbog toga je sol u prošlosti bila jako važna u ritualima iscjeljenja i energiziranja prostora.


Ninska Sol - esencija okusa

ninska morska sol

Povećana koncentracija prirodnog joda zbog alge (petule) koja se nalazi u morskoj vodi osnažuje okus i povećava kvalitetu ninske soli. U svijetu okusa, sol je začin koji mijenja sve. Nije ni čudo da je ispravno dodavanje soli u kuhinji prava umjetnost. Sol se mora dodati svakom jelu u pravom trenutku da bi uz zadovoljavanje osnovnih fizioloških potreba intenzivirali i gurmanski doživljaji!

Ninska morska sol je užitak okusa i više je od prehrambene potrebe. Dar je to Jadranskog mora, sunca i vjetra s obronka Velebita koji oživljava i otkriva esenciju okusa. U Solani Nin sol se proizvodi s ljubavlju, tradicionalno i u suživotu s prirodom već 1500 godina. Nastaje u parku prirode u kojem obitava ljekovito blato, biljka slanuša, račić slaništar, ribica obrvan, ptica vlastelica i mnoge druge biljne i životinjske vrste.

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream