Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje

  • Četvrtak, 05 Prosinac 2013 10:14
  • Pročitano 29181 puta

Kupujete maslinovo ulje želeći imati zdraviju prehranu? Da li ste svjesni velike prevare zbog koje se na Vašem stolu često nađe industrijska mješavina ekstra djevičanskog ulja i drugih jeftinih biljnih ulja obogaćenih kemikalijama koje ulju daju bolji okus, miris i boju, te da na kraju završite jedući nešto što nije prirodno, što niste odabrali i što je štetno za Vaše zdravlje?

Tom Mueller, amerikanac koji živi u Italiji razotkriva ovu veliku industrijsku prevaru u svojoj knjizi „Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil“. On ukazuje na činjenicu da je čak 70% ekstra djevičanskog maslinovog ulja diljem svijeta razrijeđeno drugim uljima i kupcu nepoznatim tvarima pa nije baš dobro za zdravlje. Prema Mueller-u,  kvaliteta ekstra djevičanskog maslinovog ulja je ugrožena u cijelom svijetu.


Što znači ekstra djevičansko

Djevičansko ulje znači da je ulje po prvi put prešano iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima (nasuprot zagrijavanju i kemijskom tretiranju), a riječ ekstra označava da je rađeno od kvalitetnih plodova i  po prvi put iz ploda masline. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je u suštini prirodno iscijeđen sok od svježih maslina i upravo ono je najcjenjenije, najbogatije aromatičnim i biološki vrijednim tvarima. Ovo ulje ima karakterističnu voćnu aromu i okus, a sadrži i prirodne antioksidanse.

Tekuće zlato kako ga je Homer nazvao, sastojak je brojnih recepata, pa je važno kako zbog okusa i arome koju daje našim omiljenim jelima, tako i zbog korisnih zdravstvenih učinaka, znati kako prepoznati pravo ulje.


U potrazi za zdravi, prirodnim uljem, nemojte biti zavarani sljedećim izrazima:

Ekstra djevičansko ne znači ništa kada je u pitanju kvaliteta. U Europskoj uniji je zapravo sve maslinovo ulje od prvog prešanja, budući da su dodatna prešanja zabranjena zakonom . Dakle, sva ulja iz EU su ekstra djevičanska, što znači dobivena od prvog prešanja isključivo mehaničkim postupcima. Naziv ekstra djevičansko također označava kiselost (slobodne masne kiseline) manju od 0,8%. Kiselost je mjera za kvalitetu ploda masline, označava u kojoj su mjeri masline bile stare i uništene. No, tu granicu od 0,8%  i nije tako teško doseći, pa se pod ekstra djevičanskim uljem mogu prodavati i maslinova ulja dobivena od prilično loše kvalitete maslina. Ukoliko želite izabrati kvalitetno ulje, potražite ono koje imaju kiselost manju od 0,5%. Tek tako ćete biti sigurni da su masline korištene za izradu ulja kvalitetne, te da su prešane neposredno nakon branja.

Nefiltrirano nije dokaz kvalitete. Proizvođači se ne slažu o utjecaju filtracije na ukus ulja. Neki od njih vjeruju da je bolje ukloniti talog jer se ulje bolje očuva , dok drugi tvrde kako filtriranje oduzima ulju određene arome .

Talijansko ulje, osobito u inozemstvu, vrlo je često korišten izraz kao indikator kvalitete na etiketi jer je Italija poznata po svom maslinovom ulju dobivenom od kvalitetnog ploda maslina koje se gaje u Italiji. Ako se na boci izričito ne navodi da su masline koje su korištene u izradi ulja, uzgajane u Italiji, talijanske zastave ili riječi "talijansko maslinovo ulje", ne znači da su masline su iz Italije. U stvari, za izradu ulja u Italiji može biti korišten plod masline iz drugih zemalja u kojima je kvaliteta ploda znatno niža. Radi se o samo još jednom marketinškom triku.


Pri odabiru kvalitetnog maslinova ulja potražite:

Pakiranje ulja u tamnoj boci: Maslinovo ulje je vrlo osjetljivo na svjetlost, tako da je dobar znak ako je boca tamna, jer to znači da proizvođač želi da pohrani ulje na najbolji mogući način za Vašu kvalitetnu kupovinu. Ulje pohranjeno u prozirnim bocama je podložnije svjetlu, kvarenju i gubitku kvalitete.

Informaciju o datumu proizvodnje koja je znak kvalitete, jer to pokazuje da proizvođač želi da kupac zna kad je maslinovo ulje proizvedeno i pakovano u boce. Maslinovo ulje ne postaje dobro sa stajanjem i godinama kao što je to slučaj kod vina. Što je mlađe, njegov okus i arome su bolje. Najbolje je upotrijebiti ga u roku od godine dana od proizvodnje.

Višu cijenu: Kvalitetno maslinovo ulje proizvedeno od strane pažljivog proizvođača, dolazi s višim cijenama. Iako cijena nije pouzdano mjerilo kvalitete, ukoliko želite trošiti kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje, nemojte kupovati ulje koje košta manje od 60,00kn po litri.

Certificiranog proizvođača ili certifikat koji potvrđuje da je ulje čisto i organsko.


Kućni eksperiment: Otkrijte kakvo maslinovo ulje imate

Ekstra djevičansko maslinovo ulje se zgusne na hladnom te kristalizira poput meda. Kada se ulje nalazi u hladnjaku, trebalo bi postati mutnije i zgusnuti se, a kada se ugrije, opet preći u tekuće stanje. Ulje koje se ne zgusne u hladnjaku nije čisto ekstra djevičansko ulje. Obzirom da je ulje podložnije kvarenju i gubitku kvalitete kada se drži na temperaturi nižoj od 10-ak°C, savjetujemo da ovaj eksperiment izvedete na manjoj količini ulja.

Pravo ekstra djevičansko ulje je zapaljivo i pamučne niti uljane lampe u ovom ulju moraju gorjeti. Ako ne gore, ulje nije čisto. 


Kako očuvati kvalitetu, okus i arome ulja

Maslinovo ulje ima tri glavna neprijatelja: svjetlo, kisik i toplinu. Oni ubrzavaju kvarenje ulja, kao i njegove karakteristike okusa. Tako kada nabavite bocu kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, osigurajte da je boca dobro zatvorena i čuvajte ga na hladnijem mjestu te daleko od izvora svjetlosti. Za čuvanje ulja nemojte koristiti plastične boce ili posuđe budući da se tako lakše kvari.

Nadamo se da smo vam malo pomogli kod izbora finog i kvalitetnog maslinova ulja :)

Ocijeni sadržaj
(72 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream