Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Detox spavaće sobe

  • Petak, 27 Listopad 2017 07:59
  • Pročitano 325 puta

Mnogi od nas razumiju važnost konzumiranja organske hrane i detoksikacije organizma. Stvaranje zdravog kućnog okruženja također je dio procesa čistog življenja.

Svi smo više-manje svjesni da smo okruženi raznim opasnostima po zdravlje koja su često u našem okruženju poput toksičnih proizvoda za čišćenje. Možda ste ih već uklonili iz svog doma, ali što je s vašom spavaćom sobom? Uostalom, potrošimo trećinu života spavajući, ali često puta to je prostorija koja se zanemaruje.


Detox spavaće sobe

samo prirodni materijaliUz neke od ovih ideja svaka spavaća soba može postati oaza za ugodni i zdravi način odmora te života općenito!

Zamijenite posteljinu organskim materijalom - Zamijenite ili uklonite sve umjetne tkanine iz posteljine. Započnite s jastucima, madracem i posteljinom. Mnogi ljudi čine pogrešku pretpostavljajući da je pamuk sigurniji izbor od sintetike, ali činjenica je da pamuk koristi 25% svjetskih insekticida i više od 14% svojih pesticida. Stoga birajte organski pamuk te druge organske materijale (konoplja, lan, svila).

Zamijenite ili uklonite umjetnu odjeću u ormaru - Činjenica je da su sintetički materijali poput akrila, najlona i poliestera izrađeni od termoplastike. Takvi proizvodi otpuštaju plastične molekule svaki put kada se zagriju, odnosno kada se znojite. Ako nosite takvu odjeću ne zaboravite da se kemikalije apsorbiraju izravno kroz kožu. Nastojte izbjeći takve plastične materijale posebice one koji dolaze u direktan kontakt s vašom kožom (posteljina, donji veš)!

Uklonite štetan namještaj - Ako imate namještaj od umjetne kože, uklonite ga iz svoje spavaće sobe! Možda ćete se iznenaditi kad saznate da se polivinil klorid (PVC) često koristi u sintetičkoj koži. PVC se smatra najopasnijom od svih plastika! Bacite jastuke te jastuke za sjedenje koji su otporni na mrlje i vodu jer su najčešće prskani kemikalijama koje su otrovne. Ako je tkanina od pamuka ili poliesterske mješavine, najvjerojatnije je tretirana s formaldehidom i omekšana amonijakom. Zamijenite ih čim prije organskim ili prirodnim materijalom :)

Uklonite namještaj od MDF-a ili melamina - MDF je izrađen od smrvljenog drveta koji je omekšan i praškast. Prašak se kombinira sa smolama te drugim sredstvima za vezanje te se zbija u krute ploče. Kemikalija koja uzrokuje najveću zabrinutost je formaldehid koji može pogoršati astmu i druge plućne bolesti, nadražiti sluznicu i izazvati kontaktni dermatitis. Ploča od čestica koja sadrži formaldehid poznati je karcinogen koji se izravno povezuje s karcinomom nosa i grla kod ljudi. Kemijska tvar također može uzrokovati glavobolje, alergije, mučninu i peckanje u grlu.


Još korisnih savjeta..

korisni savjeti Evo još par korisnih savjeta za detoksikaciju prostora. Ako možete, izostavite sagove i tepih. Gotovo sav poliester proizveden je s antimonom, kancerogenom koji je toksičan za srce, pluća, jetru i kožu. Obavezno maknite električne uređaje! Ako imate računalo, TV ili druge elektroničke uređaje u svojoj spavaćoj sobi, razmislite o preseljenju u drugu sobu. Elektronički uređaji emitiraju zračenje koje može narušiti mirno spavanje.

Zamijenite također toksični madrac. Ovo je najteži korak jer je za mnoge ljude prevelik trošak. Činjenica je u tome da se konvencionalni madraci prskaju s kemikalijama otpornim na plamen i mrlje. Također, zavjese skrivaju prašinu, pelud i druge alergene. Ako možete uklonite zavjese i zamijenite ih organskim platnenim. Ako je cijena previsoka, razmislite o razmjeni s prijateljem koji može šivati zavjese za vas. Drvene rolete mogu također biti opcija za neke pojedince.

Stvaranje čiste (netoksične) spavaće sobe može biti financijski izazov, tako da su male promjene u početku najbolje rješenje. Kako započeti je osobna odluka koja se temelji na vašem proračunu i zdravstvenim problemima. Svaka promjena koju možete napraviti pozitivno će utjecati na vaše zdravlje i poboljšati kvalitetu prostora u kojem boravite :)

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream