Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kako popraviti štetu uzrokovanu cjepivima?

  • Srijeda, 30 Studeni 2016 10:05
  • Pročitano 855 puta

Roditelji koji žele najbolje za svoju djecu, svakog se dana suočavaju s odlukama za koje strahuju da bi mogle naštetiti njihovim potomcima. Pogotovo kada se radi o cijepljenju. Cijepiti dijete ili ne? Kako odlučiti i znati koja je odluka ispravna? U kontekstu humane pedijatrije savjetuje se izbjegavanje svih cjepiva kako bi se izbjegle moguće zdravstvene komplikacije.

Bez obzira na svačiji stav u odnosu na ovu temu, potrebno je razumjeti i znati što se može učiniti prije, tijekom i nakon cijepljenja kako bi se ublažile ili izbjegle moguće negativne posljedice. Često roditelji strahuju da bi njihovo dijete zbog primljenog cjepiva moglo postati autistično, razviti neki defekt ili neurološko oštećenje. Naime, kad se javi nuspojava ili neželjena reakcija na cjepivo, to se obično kategorizira kao alergijska reakcija ili negativna interakcija s kompromitiranim imunološkim sustavom. O cjepivima

cjepivaCjepiva mogu natjerati naš imunološki sustav da radi punim kapacitetom zbog čega se može javiti snažna upalna reakcija. Isto tako, T limfociti (čija je glavna funkcija ubijanje stanica zaraženih virusom) mogu pasti na izrazito nisku razinu što uzrokuje disfunkciju imuniteta. Naravno, postoje razni čimbenici koji uzrokuju ovakvu reakciju organizma - hrana ispunjena konzervansima i pesticidima, lijekovi ili zagađenje zraka. Ono što je svima zajedničko je unošenje otrovnih kemijskih spojeva u tijelo dok se kod cjepiva to dešava izravnim ubrizgavanjem u krvotok.

Vlasti i medicinski djelatnici uglavnom tvrde da su cjepiva bezopasna, ali nitko ne može u to biti siguran. Tako nam je rečeno i mi bismo trebali to vjerovati. Srećom, živimo u doba raspolaganjem velikim količinama informacija i svatko od nas može istražiti i ispitati svaku tvrdnju te stvoriti vlastito mišljenje. Ako ste odlučili cijepiti svoje dijete, no ipak se bojite negativnih nuspojava ili ste možda bili na neki način prisiljeni na taj čin, postoje  smjernice koje možete poduzeti kako bi se smanjila ili eliminirala moguća šteta!


Ublažavanje nuspojava cijepljenja

dojenjePrvo sredstvo koje će biti od velike pomoći je dojenje. Majčino mlijeko pruža sve - hranu, imunološku zaštitu i ono najvažnije - energiju majčine ljubavi kroz dojenje. Također, u majčinom mlijeku su korisni kanabinoidi koji odgovaraju onima nađenim u ljekovitoj konoplji. Kao što znamo, naš organizam ima posebne kanabinoide receptore kojima su prijeko potrebni određeni kanabinoidi pa tako i oni iz majčinog mlijeka.

Slijedeći korak je izbjegavanje cijepljenja kad je dijete bolesno, a razlozi za to su očiti. Imunološki sustav je još uvijek krhak i uči kako se boriti protiv neželjenih mikroorganizama, a cjepivo ga u tom trenutku može značajno ugroziti. Također se preporuča izbjegavanje cjepiva koja kao konzervans koriste timerosal (živu) i ona koja su kombinirana.

Sljedeći je vitamin C, čudo koje nam je priroda dala. Osim što je poznato da vitamin C djeluje kao protuotrov, dokazano je da je vrlo učinkovit u neutraliziranju toksičnosti žive u svim njezinim kemijskim oblicima. Ako se u dovoljnoj količini uzima prije cijepljenja, spriječiti će štetu koju živa može nanijeti bubrezima.Također, veće količine vitamina C će pojačati reakciju imunološkog sustava. Naime, svrha svakog cjepiva je maksimalna stimulacija proizvodnje antitijela kao reakcije na antigene iz cjepiva, a ovaj vitamin će to posebno potencirati.

Za optimalnu stimulaciju protutijela i zaštite od toksina iz cjepiva, najbolje bi ga bilo uzimati tri do pet dana prije cijepljenja te dva do tri dana nakon. Kad je dojenčad u pitanju, najbolje je davati dozu od 1000 mg liposomalnog vitamina C koji će spriječiti nuspojavu u obliku proljeva. No, isto će koristiti i natrij askorbat u prahu. Dojenčad do težine do 3,73 kg (3732 g) ga može trošiti u količini od 500 mg dnevno dok bebe težine od 3,73 kg do 7,46 kg (7464 g) mogu trošiti od 500 do 1000 mg na dan, u podijeljenim dozama.

Starija djeca mogu uzimati 1000 mg dnevno po godini života (primjerice, 5-godišnje dijete može uzimati dozu od 5000 mg), raspodijeljeno tijekom dana. Davanje vitamina C u podijeljenim dozama poboljšava njegovu apsorpciju i toleranciju. Što je dijete starije, lakše će podnijeti i vitamin C u obliku askorbinske kiseline, osobito ako se uzima tijekom obroka.Hrana i hidratacija

zdrava prehrana djetetaGlavni lijek u protokolu ublažavanja štete uzrokovane cjepivom je i natrijev bikarbonat ili soda bikarbona. Nju može koristiti svatko, a ujedno je učinkovita i jeftina. Pomaže pri regulaciji pH vrijednosti organizma (kiselosti), a time utječe i na zeta potencijal što je mjera za zdravlje krvi. Bitno je samo pripaziti da kupite soda bikarbonu bez aluminija te je najbolje i najsigurnije kupiti je od provjerenih proizvođača (primjerice Kemig).

Hidratacija je također vrlo važna u cijelom procesu. Naše tijelo se sastoji od 80% vode te je jasno da je hidratacija stoga vrlo važna kad je riječ o kemiji krvi. Primjerice, već će umjerena dehidracija rezultirati smanjenjem snage i izdržljivosti i to zbog smanjenog kapaciteta prijenosa kisika u krvi čime se ponovo smanjuje već spomenuti zeta potencijal. Stoga, imajte na umu da je voda presudna pri uklanjanju toksina iz tijela te ju možete slobodno smatrati lijekom.

Zadnji faktor za ublažavanje posljedica cijepljenja je naravno prehrana koja mora uključivati unos esencijalnih aminokiselina, vitamina i minerala posebice magnezija i željeza. Ako je u pitanju jako malo dijete, najbolji izvor čistih vitamina i minerala su prirodni sokovi i kašice od organskog voća i povrća. Ukoliko imate mogućnosti pribaviti domaću hranu i od nje pripremiti ukusne i zdrave kašice, dijete će dobiti sve potrebne nutrijente koji ga čuvaju od teških metala i pada imuniteta.

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream