Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Fraktalni crtež, crtež duše

  • Nedjelja, 20 Rujan 2015 16:32
  • Pročitano 3972 puta

Uzmite crnu kemijsku olovku i papir A4 formata. Položite ga horizontalno. Zatvorite oči i jednu minutu bez prekida povlačite crtu po papiru trudeći se različitim crtama ispuniti 2/3 površine papira. Neka crte budu raznolike, crtane u različitim smjerovima s što više presijecanja.

Piše: Martina Kosec

Zatim uzmite što više bojica različitih nijansi i obojite nacrtana polja. Bojice stavite u kutiju i zatim zatvorenih očiju odaberite jednu bojicu. Odabranom bojicom obojite najmanje jedno polje, a najviše deset polja odjednom. Bojicu vratite natrag u kutiju i zatim ponovo zatvorenih očiju odaberite novu bojicu te po istom pravilu obojite nova polja. I tako redom dok ne obojite sva polja na crtežu.


Naš unutarnji portret

naš unutarnji portretPo završetku crtanja pogledajte crtež. Kakav doživljaj imate dok ga gledate? Vjerojatno po prvi puta imate priliku vidjeti svoj unutarnji portret, svoju dušu. Kako Vam se čini? Jeste to zaista Vi? U crtežu se može vidjeti Vaše fizičko, emocionalno, mentalno i duhovno stanje. Osoba koja zna „čitati“ fraktalni crtež može dobiti mnoštvo informacijama o različitim životnim područjima osobe koja je crtala. I to samo na temelju crta i boja i njihovog odnosa prema površini papira.

Još za vrijeme studiranja na Akademiji likovnih umjetnosti, trudila sam se materijalnom svijetu pridružiti duhovnu dimenziju. Tako mi likovni elementi nisu bili samo sredstvo pomoću kojih se stvara umjetničko djelo već sam duboko u sebi osjećala da oni imaju i veliku ulogu u razvoju svijesti pojedinca. U to doba postavljala sam si brojna pitanja kako likovnim elementima (konkretno crtom i bojom) možemo utjecati na promjenu svijesti čovjeka.

Zanimalo me kako crta i boja djeluju na našu fiziologiju i kako likovne elemente možemo koristiti kao alat za iscjeljivanje, oslobađanje kreativnog potencijala i razvoj svijesti. U ljeto 2011. godine dobila sam odgovor na pitanja. Na radionici održanoj u Litvi nacrtala sam svoj prvi fraktalni crtež te sam se upoznala sa specifičnom metodom art terapije – metodom crtanja fraktala.


Metoda crtanja fraktala

fraktalni crtežMetoda crtanja fraktala relativno je nova metoda art terapije. Autorica metode je Tanzilija Polujahtova, ruska klinička psihologinja i obiteljska terapeutkinja, koja od 1991. godine razvija i podučava metodu crtanja fraktala. Ona je prekrasno objedinila područje psihologije i umjetnosti te je osmislila pravila za crtanje terapeutskih crteža, tzv. dijagnostičkih i korekcijskih fraktalnih crteža.

Kao što sam naziv govori, iz dijagnostičkih fraktala dobivamo „dijagnozu“, odnosno informacije o tome što se zbiva unutar nas, a korekcijski fraktali nam služe da crtanjem po pravilima ispravimo ono što prepoznamo kao fizičku, emocionalnu i mentalnu neravnotežu i nesklad.

Crtajući korekcijske fraktale prvo korigiramo sebe na papiru, a zatim proces crtanja i bojanja utječe na ostvarivanje željenih promjena i u svakodnevnom životu.
Crtajući po uputama i koristeći terapeutske kombinacije boja, uzimamo nevidljivu gumicu koja briše stara negativna ograničavajuća uvjerenja te ih zamjenjuje pozitivnim mislima. Bogatstvo boja na papiru privlači bogatstvo i obilje u životu.

Crta i boja kao sredstvo unutarnje promjene

boje naše dušeCrta je u fraktalu zadužena za informaciju. Crtajući po pravilima osoba crta novu matricu, odnosno sebe u novom izdanju. Pomoću crte mijenja karakter te oslobađa kreativni potencijal. Iz crteža dobivamo informacije jesu li misli osobe više u usmjerene na događaje iz prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti, koliko osoba koristi svoj potencijal, kakvog je karaktera, kakav ima odnos s okolinom. Je li više orijentirana na druge ljude ili na sebe i još mnogo drugih kvaliteta i karakteristika.

Boja je vibracija i svaka boja ima svoju energetsku funkciju. Iz obojanih polja možemo vidjeti kakvi su odnosi u obitelji, s partnerom i prijateljima, obrazovanje, kakvog je zdravlja, postoji li emocionalno nezadovoljstvo, problemi i napetosti. Koliko je osoba sretna i zadovoljna u životu. Sve boje su nam jednako važne jer svaka od njih predstavlja neki aspekt našeg života. Samo je važna količina određene boje kako u fraktalu, tako i u životu.

Osim dijagnostičkih i korekcijskih fraktala, postoje još brojne zanimljive tehnike crtanja. Posebno je zanimljiva „Ruka zdravlja“ koja se crta u svrhu ostvarenja fizičkog zdravlja. Tu su i „Fraktali podrške“ koji se crtaju u svrhu rješavanja pojedinih problema, ali i ostvarenja želja. Zanimljivi su i fraktali u paru, grupni fraktali, fraktalne mandale i umjetnički fraktali. Svaka od navedenih tehnika ima svoja pravila crtanja koja služe poboljšanju kvalitete života pojedinca.

Dobrobiti fraktalnih crteža

dobrobiti fraktalnih crtežaOva metoda može se koristiti za osobni rast i razvoj, a može biti i odlična dopuna u profesijama iz područja psihologije, obrazovanja, medicine i umjetnosti. Kada jednom nauči pravila crtanja, osoba sama sebi postaje „terapeut“ (ili još bolje „korektor“) te crtanjem fraktalnih crteža počinje kreirati život u željenom smjeru. Za vrijeme crtanja terapeutskih crteža konzultira se s učiteljem/terapeutom koji mu daje daljnje upute za crtanje.

Fraktali uspješno utječu na:

  • Smanjenje stresa i napetosti.
  • Poboljšanje međuljudskih odnosa (obiteljskih, partnerskih i poslovnih). 
  • Povećanje vjere u sebe i svoje sposobnosti.
  • Oslobađanje kreativnog potencijala i povećanje potrebe za samoizražavanjem.
  • Povećanje pažnje, motivacije i volje.
  • Povećanje vitalne energije i poboljšanje fizičkog zdravlja.
  • Ostvarenje ravnoteže i harmonije u svim životnim područjima.

Crtanje frkatala pomaže osobama koje su doživjele traumatične događaje (gubitak voljene osobe, rastavu, stradanja…). Crtanje također pomaže djeci s problemima u učenju i posebnim potrebama.

Edukacija

edukacija o fraktalimaInformacije o fraktalnim crtežima prvobitno su se širile u Rusiji i susjednim zemljama, a od 2012. mnogobrojni crtači crtaju i u Hrvatskoj. U sklopu centra Puni potencijal 2012. i 2013. godine organizirala sam dolazak učiteljice Brigite Paulauskiene koja nam je u Zagreb došla iz Litve, a 2014. i 2015. zaljubljenici u fraktalne crteže mogli su učiti izravno od autorice metode Tanzilije Polujahtove. Od 2012. održavam radionice, predavanja i radionice za djecu Zagrebu i drugim gradovima.

U crtanju fraktala uživaju podjednako i odrasli i djeca. Umjetničko predznanje nije potrebno. Radionice crtanja fraktala i posebni programi za djecu namjenjeni su svima koji žele naučiti pravila crtanja. A kada se ona nauče, možete raditi na samokorekciji kad god za to postoji potreba. Sve što Vam je tada potrebno su drvene bojice, crna kemijska i list papira!

Više o metodi crtanja fraktala te programima edukacije potražite na www.crtanje-fraktala.com

Ocijeni sadržaj
(4 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream