Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Meditativno hodanje

  • Petak, 16 Listopad 2015 17:50
  • Pročitano 1218 puta

U meditativno stanje možemo ući čak i za vrijeme običnog hodanja. Ukoliko imate mogućnosti izaći na svjež zrak, pronađite ravnu površinu ili običan put čija je dužina oko 25-30 koraka.

Piše: Ana-Marija Milaković

Stanite na jedan kraj puta i usredotočite se na svoje tijelo. Neka ono bude uspravno, ruke neka slobodno vise pored tijela. Dlanove blago sastavite i držite ih ispred sebe ili iza sebe. Oči usmjerite na točku tri metra ispred sebe u razini zemlje. Neka vam pogled cijelo vrijeme bude usmjeren na jednu točku na zemlji tri metra ispred vas. Tako vaš pogled neće biti ometen predmetima iz okruženja.


Ovdje i sada

meditacija u hoduPočnite mirno, spokojno, meko, ravnomjerno hodati do kraja puta ritmom koji vam odgovara. Na kraju puta se zaustavite i nekoliko puta udahnite i izdahnite prateći proces udaha i izdaha. Koncentrirajte se na njih. Sada se okrenite i pođite natrag. Prilikom hodanja pratite osjećaje u tijelu. No, posebnu pažnju obratite na osjećaj u stopalima. Osjećajte kako se smjenjuju dodirivanje nogu sa zemljom, a zatim dok podižete stopala sa zemlje, pauze među koracima. Sva pažnja mora biti zaokupljena osjećajem u stopalima.

Razvijajte strpljenje i ponovno se vraćajte tim osjećajima čak i ako vas um počne uznemiravati, a on to sigurno bude činio! Ponovno i ponovno se vraćajte koncentraciji uma i prije ili kasnije ćete primijetiti kako misli odlaze, a dušu ispunjava osjećaj lakoće, mira i blaženstva. To znači i da se um pročistio, a zajedno sa njime se pročistilo i cijelo vaše biće. Ukoliko nemate mogućnost hodati vani, možete hodati i u sobi, svome stanu ili kući. U krug, zaustavljajući se poslije svakog kruga. 


Mir i ravnoteža

mir i spokojSve što vidite i osjećate zamislite kao potok i sebe kao isti takav potok. Omogućite mu da prolazi kroz vas, ne dotičući vas. Osvjestite da vi niste vaše misli, osjećaji, doživljaji, raspoloženje. Sve to prolazi i odlazi, a vi ostajete. Postupno će se pojaviti osjećaj lakoće i mira koji omogućava da se pročistite.

Baveći se redovno meditacijom, početi ćete živjeti na nov način, ponirući u srž pojava i stvari svijeta. Zapaziti ćete kako sama po sebi odlazi bol i bolesti, razni problemi. Vidjeti ćete da ste postali mirniji, da je svijet prema vama dobar i da nemate nikakav povod biti bijesni i razdražljivi. Vaš um će postati iskren i čist, koncentriraniji i svjesniji. Zato što on odbija jasno i brzo reagirati na sve što se dešava okolo, u vašem će se životu pojaviti više harmonije i ravnoteže.

Vi ćete moći mirno prihvatiti najrazličitija osjećanja koja se pojavljuju u vašoj svijesti. Moći ćete iskreno, otvoreno i slobodno prolaziti s lakoćom kroz život. Nevjerojatno koliko nam malo treba kako bi postigli istinski mir i ispunjenje. Samo malo dobre volje i još manje vremena! Uživajmo u životu!

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream