Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kako nam koristi intuicija?

  • Ponedjeljak, 11 Siječanj 2016 12:03
  • Pročitano 1502 puta

Koliko ste puta poslušali svoj unutarnji glas, svoju intuiciju? Koliko ste puta imali povjerenja u svoj unutarnji osjećaj? Onoliko puta koliko ste odustali od slušanja i povjerenja u vodstvo koje se u vama javljalo, toliko ste puta odbacili svoju intuiciju.

Svatko od nas posjeduje sposobnost intuitivnog doživljavanja svijeta. To je “onaj feeling” koji svatko ima, ali ga rijetko sluša. Svi ga zanemarujemo i olako shvaćamo. Sjetite se samo koliko smo puta sami sebi rekli: “Joj, znao sam! Zašto se nisam poslušao?!” Svaki taj put mi nismo vjerovali sebi, nismo uspjeli razlučiti što život u nama poručuje. Ipak, intuitivnu percepciju treba odijeliti od hrpe ostalih izvora informacija koje kolaju po glavi.

Um snažno nameće svoje navike podobnih misli. Intuicija nije misao, nije razum, nije vođena umnom putanjom. Intuicija je feeling, nad-osjećaj koji suptilno ulazi u dubinu nas. Intuicija je vrlo osjetljiva, tankoćutna karakteristika koju posjeduje svako svjesno biće.. Intuicija je suptilno osjećanje nečega. Intuitivni glas često je suprotan od svih umnih očekivanja.


Šesto čulo

šesto čuloStručnjaci kažu da je smještena u desnoj polutki mozga zajedno s većinom centara odgovornih za emotivnost i kreativnost. Kad dugo mozgamo baveći se rješavanjem nekog problema, intuicija je “ono nešto” što nam ponudi rješenje. Intuicija nije ni znanje, ni pamet, a nije ni neki virtuozni talent. Intuicija je kao bljesak inspiracije. 

Naša unutarnja mudrost konstantno s nama komunicira, ovisi samo jesmo li je svjesni, ovisno o tome koliko smo kao osoba duhovno pročišćeni, neovisni i oslobođeni materijalnih vezanosti. Intuicija počiva na dijelovima ljudskog uma koji su nedovoljno istraženi, ali sigurno je da je iskustvo može ojačati. Intuicija se dijelom i “uči”, no isključivo implicitno kad mozak bilježi bez da smo toga svjesni.

Intuicija uvijek stoji na raspolaganju i spremna je pomoći. Svi znamo da je intuicija poznata kao “šesto čulo” pa kao takva, intuicija sve zna prije nego što se i dogodi i uvijek nam nudi odgovore. Treba je samo prepoznati u sebi i naučiti je slušati. Postoje primjeri koji jasno ukazuju na nedovoljno poznavanje prirode intuicije koje na kraju dovodi do nemoći procjene.


Intuicija nije um

odgovori iznutra dolazeVećina ljudi ima razne fobije od mnogočega, strahovi, brige, tenzije i materijalno usmjerena svijest jasno ukazuju na nepovjerenje i neslušanje sebe te ono što ukazuje da se intuicija treba izdvojiti iz hrpe informacija. Reagiranja proizašla iz slabosti, fobija nemaju nikakve veze s intuitivnom reakcijom. To su čista povođenja nagonskim reakcijama usmjerenim na očuvanje egzistencije.

Mi možda instinktivno reagiramo, kao i većina životinja, da bismo izbjegli opasnost, prilagodili se, podobno se utješili ili nametnuli odgovore nekoj situaciji, to nema nikakvih poveznica s intuicijom. Um je pun svojih uvjerenja, navika i pretpostavki koje nas odmiču od istine koju nam intuicija pruža. Intuicija nije um, nije poznati logički obrazac nekog stanja. Intuicija je prije stvar povjerenja i čistoće svijesti. 

Moramo imati čvrstu vjeru u sebe da bismo mogli točno procijeniti što nam se nudi. Vrlo je važno sagledati objektivno vlastito razmišljanje. Svatko od nas sumnja u ono što nam intuicija pruža i zbog toga nemamo povjerenja u nju. Postoji u nama nešto izuzetno, što nema ni imena ni oblika. To treba doživjeti i jednom kad to doživimo, tada smo na dobrom putu. Taj doživljaj traje samo trenutak, ali u tom trenutku tijelo je samo ljuštura, a um samo skup spojeva u mašini. Nakon toga, završili smo sa svim ostalim iskustvima. U tom trenutku nema iskustva imena, tijela, vremena i prostora. Um ekspandira.


Instinkt - intelekt - intuicija

slijedi intuicijuU procesu evolucije postoje tri jasne kategorije: instinkt, intelekt i intuicija. Instinkt pripada životinjskom carstvu. Kada kažemo da živimo instinktivno, to ne znači da imamo rep i rogove. Instinkt je kvaliteta koju smo naslijedili od ne evoluiranog, tamasičnog, životinjskog carstva u kojem nema spiritualne težnje. U trenutku kada nam se javi spiritualna težnja, spiritualna glad, mi smo izvan područja instinkta.

Instinktivno će se ponašanje kod nas zadržati još vrlo dugo, zbog toga što imamo tijelo. Nema potrebe da ga odbacujemo, već istovremeno s instinktima koji održavaju tijelo, trebamo razviti intuiciju, viši nivo uma, kako bismo mogli shvatiti svoju prirodu, cjelovitost, svoje savršenstvo, svoj pravi identitet. Mi smo, zapravo, zaboravili svoj pravi identitet.

Sve dok sumnjamo, ne možemo se prepustiti životu da vas vodi. Kad smo u harmoniji, opušteni, tenzija će nestati, nećemo se više suzdržavati od djelovanja u skladu sa sobom. To je bit povjerenja. Povjerenje je vidjeti Istinu bez umne moći. U toj ravnoteži, u miru u kojem ništa ne prianja za nas i kad se ničemu ne priklanjamo, intuicija će također biti naša bit.

Sve što želimo u životu može se postići kroz buđenje višeg uma. Ono čega smo svjesni unutar sebe, kombinacija je materije i svijesti. Svjesni smo materije -materijalnog tijela i uma – ega, čula i objekata percepcije. Kada svijest ovlada materijom, javlja se spiritualna vizija.

(Izvor: Bioenergija Beloša)

Ocijeni sadržaj
(4 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream