Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Previše misli stvara previše problema!

  • Petak, 28 Studeni 2014 16:59
  • Pročitano 9486 puta

Svi prirodno želimo ostati vedri i pozitivni u raznim životnim situacijama, no često nam u tome znaju odmoći naše vlastite misli.

Piše: Anastasija Mrklić

Briga zbog prošlosti ili strah od budućnosti je najčešće naš najveći problem koji nas dijeli od sadašnjeg trenutka i stanja unutarnjeg mira kojemu svi težimo. Previše misli, analiziranja svega i svačega u našoj glavi stvara stres, anksioznost i patnju.

Sigurno smo svi osjetili kako ponekada ne možemo „izaći iz svoje glave“ i prepustiti se životu te svemu što on donosi! Ukoliko takvo stanje potraje duže ili nam postane svakodnevica, možemo se čak i razboljeti. Lošim mislima između ostalog, blokiramo protok nove energije i mogućnost pronalaska rješenja za određeni problem.

Kako "isprazniti" glavu?

kako isprazniti glavu?Previše razmišljanja, stalnog premetanja raznog sadržaja po glavi koji naša duša prepoznaje kao nepotrebni teret, stvarno nas sprječava da osjetimo pravu puninu života i dišemo punim plućima sada! Kako si pomoći i prestati razmišljati previše, zapravo je vrlo jednostavno!

Potrebno je malo truda, dobre volje i promijeniti vlastite navike te obrasce koji nas drže u neprirodnom položaju! Nudimo vam par isprobanih savjeta koji vas mogu inspirirati na promjenu i „olakšati glavu“ od nepotrebnog sadržaja!

1) Prihvaćanje problema - Prvi korak do rasterećenog života je priznati sebi da nam vlastite misli zagorčavaju život. Ukoliko smo često mrzovoljni, depresivni i bezvoljni, razlog tomu mogu biti naše negativne misli i analize kojih se ne možemo tako lako riješiti.

Ako ne možemo izaći iz svog uma, ne možemo biti dobri niti prema sebi ni drugima kao niti osjetiti život koji se događa upravo sada dok mi“ lutamo“ po često nepostojećim dimenzijama. Zato, prihvatimo i osvijestimo situaciju u kojoj se nalazimo jer je jedino tako možemo i promijeniti!

tehnike disanja2) Disanje – Razne tehnike disanja, kao i obično svjesno, duboko disanje nam pomaže da budemo ovdje i sada i obuzdamo vlastiti um koji voli lutati! Nema ništa bolje od odlaska u prirodu na svjež zrak i disanja punim plućima kako bi svaka naša stanica dobila prijeko potrebni kisik.

No, jednako tako možemo i kod kuće raditi tehnike disanja u mirnoj atmosferi gdje punu pažnju posvećujemo svojem dahu. Postoje brojne pranayame – tehnike disanja (pogledajte neke ovdje) koje nam pomažu uskladiti duh i tijelo te smiriti um. Potrebno je barem pola sata dnevno odvojiti vrijeme za njih i svaka naša stanica će nam biti zahvalna, a mi ćemo biti puni novog poleta i elana!

3) Slušati i služiti – Često u stanju vlastite preopterećenosti znamo preopteretiti i druge koji nam se nađu na putu. Ako širimo svoju negativu i struju loših misli dugotrajnim žalopojkama, žaljenjem i pričanjem o svemu lošem što nam se događa, utječemo vrlo loše na svoju okolinu.

Na kraju krajeva, niti za nas to nije baš pozitivno osim osjećaja kratkotrajnog energetskog rasterećenja. Ponekada se dobro „isprazniti“, no ponekada je također dobro zašutjeti i slušati druge, pomoći im s razumijevanjem i suosjećajem. Vlastite probleme često znamo riješiti tako da pomognemo drugima riješiti njihove. Uloga slušača i pomagača nas oplemenjuje i proširuje vidike koje ne možemo percipirati kada smo samo „u sebi“.

vježbanje4) Vježbanje – Dobro poznati lijek protiv nakupljenog stresa i briga je tjelesno kretanje. Kada vježbamo, bavimo se sportom ili samo šetamo, naš um se smiruje i prazni. Kretanje tijela automatski predstavlja ne kretanje uma. Sve loše misli i negativni naboj nestaju u tjelovježbi.

Dovoljno je odvojiti pola sata dnevno za lagano razgibavanje, yogu ili šetnju i malo jači trening 3 puta tjedno da se dobro iznojimo sportom ili čak plesom! Pritom nema potrebe da se iscrpljujemo više nego je potrebno jer tada dolazi do kontraefekta tjelovježbe. Bitno je prilagoditi sebi tempo i vrijeme trajanja treninga kako bi tjelovježba bila ugodna, ali i učinkovita.

5) Meditacija – Ne postoji bolja tehnika za smirivanje uma od meditacije. Koju god vrstu meditacije odabrali, svaka ima isti učinak, a on je prepuštanje i opuštanje te utišavanje svog vlastitog uma. Kada meditiramo, povezujemo se sa energijom prirode i univerzuma te s vlastitom dušom. U stanju meditacije nestaje naš mali ego, a pojavljuje se naša istinska priroda koja teži božanskoj.

Ukoliko meditiramo na neko božanstvo ili izgovaramo božja imena, možemo dobiti unutarnje poruke i odgovore za kojima tragamo, rješenje za naše probleme. Također možemo intuitivno čuti neki savjet što trebamo promijeniti u sebi i svom životu da budemo sretniji. Na posljetku, meditacija i znači slušanje poruka svoje duše i Boga, a oni znaju najbolje što je dobro za nas, više nego naš preopterećeni um!

naše misli - naša stvarnost6) Naše misli – naša stvarnost - Ako smo zaboravili da su naše misli toliko moćne da kreiraju našu stvarnost, vrijeme je za podsjetnik! Ako stalno gajimo negativne misli i raspoloženje, ne možemo očekivati ništa drugo osim negativnosti u svemu što radimo.

Frekvencija koju odašiljemo je frekvencija u kojoj živimo. Zato, preokrenimo svoju svjesnost i budimo pozitivni pa stvorimo novi i bolji svijet oko sebe! Privući ćemo jednako takvu energiju i ljude u svoj život, ali mi moramo učiniti taj prvi korak i prestati razmišljati već samo djelovati!

Život kakav bismo htjeli trebamo prvo vidjeti i iskreirati u svom umu, a zatim ga prenijeti u djelo bez straha o neuspjehu. Zapamtimo, ništa nije nemoguće, jer sve što možemo zamisliti, negdje već i postoji, pa tako i naš sretni i ispunjen život koji čeka da ga oživimo! 

Ocijeni sadržaj
(17 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream