Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Najzdravije piće - voda

  • Nedjelja, 10 Rujan 2017 16:49
  • Pročitano 620 puta

Bez vode ne bi bilo života na Zemlji! Zato je i zovemo plavim planetom jer je 71% njene površine pokriveno vodom (od čega je samo 2,5% slatka voda). Neophodna je svakom živom biću, a rekord je meduza čije tijelo sačinjava 98 – 99% voda!

Evo i nekih zanimljivosti vezanih za naše tijelo i vodu: Oplođena jajna stanica sadrži 96% vode; novorođenče 80%; tijelo odrasle osobe sadrži 70 % dok starije osobe imaju oko 60% vode u sebi. Jetra sadrži 84% vode; krv 83%; mozak 78%, mišići 75%; a kosti sadrže 22% vode.


Zašto je toliko važno piti vodu

pijenje vode je neophodnoVoda ima brojne biološke funkcije:

  • Prenosi hranjive tvari i kisik do stanica;
  • Odnosi toksine do jetre i bubrega;
  • Otapa vitamine i pomaže u apsorpciji;
  • Daje elastičnost koži;
  • Podmazuje zglobove i održava ih elastičnima;
  • Čini omotač organima;
  • Znojenjem regulira tjelesnu temperaturu;
  • Pomaže radu imunološkog sustava.

Znojenje je jedan od najboljih načina detoksikacije kojim izbacujemo brojne toksine i teške metale iz tijela. Isplativo je kretati se, trenirati i ići u saunu. U prosjeku gubimo dvije do tri i pol litre vode mokrenjem, stolicom, isparavanjem kroz kožu i disanjem. Vodu također gubimo curenjem nosa, povraćanjem ili krvarenjem.

Izračun odgovarajućeg unosa vode možemo uskladiti s tjelesnom masom – kod odrasle osobe to je 35 ml/kg. Bez hrane možemo izdržati čak četiri do pet tjedana, ali bez vode svega tri do četiri dana!

Simptomi dehidracije

simptomi dehidracijeNedostatni unos tekućine u organizam manifestira se brojnim simptomima: osjećajem žeđi, glavoboljom, smanjenom koncentracijom, smetenošću, smanjenom sposobnošću za fizičke aktivnosti, isušenjem jezika i sluznice… koža postaje obješena i neelastična, smanjuje se količina urina i njegova je boja tamnija, a može se pojaviti i zatvor te pad krvnog tlaka.

To su ozbiljne posljedice, a dugotrajna dehidracija može dovesti i do gubitka svijesti, čak i do smrti! Gubitak vlage veći od 2% može dovesti do disbalansa u organizmu te značajno smanjiti fizičku i psihičku sposobnost. Gubitak od samo 5% sadržaja tekućine tijela može vas dovesti u stanje opasno po život!

Kao unos tekućine računa se svaki napitak koji sadrži vodu: osvježavajući napitci, voćni sokovi, čaj, kava, čak i alkohol, ali napitci s više od 10% alkohola se već računaju kao negativan faktor jer se njihovim diuretičkim učinkom gubi više tekućine od onoga što se unese.

Činjenica jest da konzumiranje velike količine kofeina (250 mg; 5 -8 šalica kave) ima diuretički učinak, ali jedna šalica kave ne dovodi do gubitka tekućine. Dobra vijest za ljubitelje kave: njezin unos u organizam naviknut na veće količine nema učinak diuretika. Ispitivanjima omiljenog napitka došlo se do saznanja da ima pozitivan učinak na bubrege!


Pročišćena voda

pročišćena vodaNajbolje je konzumirati pročišćenu vodu destilacijom ili izvorsku vodu. Izvorska, čista voda je oslobođena svih onih štetnih sastojaka poput klora, deterđenata, ostalih štetnih tvari koje se dodatno stavljaju u vodu iz slavine. Ukoliko možete doći do izvorske vode, najbolja je za piti, a može stajati u staklenim bocama na tamnom mjestu.

Druga opija je kućni destilator koji običnu vodu iz slavine ili neku drugu, pročisti i učini pogodnom za piće. Lagan je za primjenu, možete destilirati par litara vode dnevno pa piti po želji. Za destiliranu vodu stručnjaci, nutricionisti i svi koji vode zdrav život kažu da je najzdravija voda. Pomaže u detoksikaciji tijela jer nije zagađena poput one obične vode iz slavine. Blagog je okusa i kad se naviknete na nju, htjeti ćete piti samo takvu vodu!

Ocijeni sadržaj
(4 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream