Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Karnozin - pomoć kod disleksije

  • Ponedjeljak, 27 Ožujak 2017 21:08
  • Pročitano 1590 puta

Dokazano je kako karnozin djeluje kao osnovna i dopunska terapija kod mnogih bolesti uključujući i poremećaje učenja, stanja povezana sa starenjem i neurološke probleme. Karnozin stimulira stvaranje neurotransmitera koji se vezuju za receptore u živcima, pomaže njihovom rasterećenju i eliminaciju otpada iz stanice.

Trenutna istraživanja pokazuju kako karnozin kod disleksije i drugih poremećaja učenja, može imati zaštitno i preventivno djelovanje. Prema povratnim informacijama roditelja djece s disleksijom, korištenjem karnozina poremećaji vezani s disleksijom su se smirili, a čitanje se poboljšalo.


Pozitivni učinci kod disleksije

pomoć kod disleksijeIstraživanja su dokazala kako osobe s disleksijom imaju problema s čitanjem, a male vizualne ili slušne smetnje narušavaju njihovu pažnju i koncentraciju. Djeca s disleksijom ne mogu filtrirati dolazeće informacije što otežava stvaranje mentalnih kategorija za prepoznavanje zvučnih riječi (fenoma), slova i riječi.

Znanstvenici smatraju kako nemogućnost filtriranja zvukova iz prirodne okoline mogu biti posljedica abnormalno niskog nivoa neurotransmitera GABA što pomažu mozgu filtrirati nevažne informacije. Karnozin između ostalog, stimulira stvaranje ovog neurotransmitera, štiti centralni živčani sustav i na taj način pozitivno utječe na disleksiju. Roditelji djece s disleksijom primijetili su poboljšanje u čitanju i veću koncentraciju kod svoje djece poslije samo nekoliko tjedana korištenja karnozina.

Ovo istraživanje je objavljeno u siječnju 2007. godine u časopisu Psychological Science. Studije su vodili neurolog Zhong-Lin Lu sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji, znanstveni suradnik Anne Sperling s Nacionalnog zdravstvenog instituta, psiholog Franklin Manis sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji te psiholog Mark Seidenberg sa Sveučilišta u Medisonu-Wisconsin.

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream