Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Zašto Panchakarma?

  • Utorak, 29 Travanj 2014 07:34
  • Pročitano 2319 puta

Smatramo sasvim prirodnim održavati mašine i alate koje koristimo, na primjer automobil, mašinu za pranje veša i drugo.

Piše: Vladimir Maruševac, Prema Ayurveda centar

Sasvim je normalno da nakon određene kilometraže promijenimo ulje na motoru automobila, pregledamo crijevo za dovod goriva, karburator, da s vremena na vrijeme zamijenimo svjećice, promijenimo dotrajale dijelove, provjerimo kočnice i učinimo sve što je potrebno da bi naš automobil nastavio da sigurno radi. Već samo garež i prljavština koji se stvaraju tokom vožnje, vremenom će ozbiljno ugroziti njegovo funkcioniranje i, ukoliko se ne čiste, sigurno će dovesti do kvara automobila. Da se to ne bi desilo, savjestan vlasnik ga redovno servisira.


Važnost čišćenja organizma

čišćenje tijelaIako je ljudsko tijelo neusporedivo složenije i suštinski različito od bilo koje mehaničke naprave, ova usporedba nam pomaže da shvatimo što se dešava sa ljudskim tijelom koje također nakuplja otrove i nečistoće u toku svog funkcioniranja. Te nečistoće mogu da potiču i iz vanjskih i iz unutrašnjih izvora. Otpadne materije iz samog tijela nastaju kao otpadni proizvodi metabolizma i stanica.

Primjer za to su stanice oštećene slobodnim radikalima. Iz vanjske sredine to su brojne nečistoće i otrovi koji zagađuju prirodnu sredinu, uključujući pesticide, herbicide, aditive u industrijski obrađenoj hrani, teške metale, industrijske otrove koji se izbacuju u rijeke, otrove sadržane u ispušnim gasovima automobila i industrijskih postrojenja, i dr.

Prema Ayurvedi, svi ovi otrovi (kolektivno nazvani ''ama'') blokiraju unutrašnju inteligenciju tijela. Njihovom prisutnošću u tijelu, tijelo brže stari, a njegove funkcije degradiraju. Vremenom, gomilanje ovih otrova dovodi do degenerativnih poremećaja i često, do neizlječivih bolesti. Tijelo posjeduje mehanizme samopročišćenja, ali sa starenjem oni slabe. Ovo slabljenje je dodatno ubrzano visokom koncentracijom otrova i zagađivača u modernom industrijskom društvu.

Zapadna medicina se uglavnom usmjerila na ubacivanje supstanci u tijelo, najčešće sintetskih, dobivenih farmaceutskim postupcima, prije nego na izbacivanje nezdravih iz njega, u nastojanju da se pomogne bolesnom organizmu ili da se ojača onaj još zdrav.


Panchakarma

swedanaAyurveda sadrži grupu tradicionalnih ayurvedskih terapija, poznatih pod jedinstvenim imenom Panchakarma, koje se primjenjuju strogo utvrđenim redoslijedom i tijelo pročišćavaju od nagomilanih nečistoća. Ovi postupci jačaju imuni sistem, obrću proces starenja i blagotvorno djeluju kod brojnih bolesnih stanja.

Kako djeluje?
Tretmani panchakarme su osmišljeni tako da prvo rastvore nečistoće vezane u tjelesnim tkivima, a zatim se sve zajedno odstrane iz tijela. Svaki tretman je specifičan i zavisi od ravnoteža, odn. neravnoteža dosha određenog klijenta. Panchakarma može da traje od 5 do 30 uzastopnih dana. Kao što je već rečeno, idealno je izvoditi je redovno - na početku svakog godišnjeg doba, kako bi se eliminirale nečistoće nakupljene tokom prethodnog godišnjeg doba. Najvažnije su proljetna i jesenja panchakarma. Ali, i jednom godišnje daje odlične rezultate.

Virechana i snehana

Nečistoće se obično skladište u masnim stanicama u kojima mogu boraviti desetljećima. Virechana i snehana, koji se još nazivaju i ''priprema kod kuće'', u toku nekoliko dana, uz prilagođenu ishranu osobi na tretmanu, započinju proces oslobađanja viška masnog tkiva i nečistoća sadržanih u njima.

Abhyanga

abhyangaAbyanga je masaža cijelog tijela toplim, ljekovitim  uljem, koju izvode dva tehničara/tehničarke koji paralelno rade na objema stranama tijela. Zanimljivo je da su istraživači pokazali (Smith & Salerno 1991, 1992) da sezamovo ulje, koje se najčešće koristi u abhyangi, posjeduje antikancerogeno djelovanje, posebno protiv melanoma i raka debelog crijeva. Japanski istraživači (Fukuda et al. 1990) su pokazali da sezamovo ulje sadrži antioksidante, čija se snaga uvećava grijanjem - što je redovan dio tradicionalne ajurvedske pripreme ulja za korištenje.


Odabir i redoslijed pokreta se veoma razlikuju od zapadne masaže. Abhyanga je tako strukturirana da stimulira oslobađanje otrova iz tijela i jača cirkulaciju u potkožnim tkivima. Toplo sezamovo ulje prodire kroz pore na koži, dopire do potkožnog masnog tkiva i rastvara nečistoće i otrove. Ljekoviti ekstrakti u ulju dobiveni vrlo sofisticiranim postupkom prožimanja esencijama ljekovitog bilja, snažno pojačavaju djelotvornost ulja. Koncentrati ovih biljaka prodiru kroz kožu i potpomažu ozdravljenje organizma. Prema tradicionalnim ayurvedskim tekstovima, njima se pripisuje uklanjanje ame (nečistoće) prvo iz kože, a zatim iz tkiva, gdje uklanjaju blokade i amu iz različitih aspekata Vate, Pite i Kafe.

Udvartana

Udvartana je vrsta masaže koja se također izvodi u paru, aplikacijom specijalne paste od integralnog mljevenog zrnjevlja, koja kožu čisti dubinski, pojačava cirkulaciju u potkožnom tkivu, efikasno uklanja naslage masnog tkiva i značajno doprinosi gubljenju tjelesne težine.

Nasya
Nasya obuhvata masažu glave, sinusa, vrata i ramenog pojasa. Tokom nasye, inhalira se biljna para koja pomaže uklanjanju suvišne sluzi iz nosnih putova i pluća. I nasya koristi specifične uljne formule jedinstvene za ovu vrstu tretmana.
Nasya pročišćava dišne putove, blagotvorno djeluje na sinuse, mozak i čula. Vrlo je efikasna kod glavobolja.

Shirodara
shirodaraTokom shirodare, nježan mlaz toplog, ljekovitog sesamovog ulja u kontinuitetu pada preko čelo, smirujući Vata doshu i Vata poremećaje kao što su nesanica, opšta uznemirenost i anksioznost. Shirodara veoma smiruje um, čini ga stabilnim i duboko opušta centralni nervni sistem.
Zanimljivo je da je propratni efekt shirodare - veći sjaj tena, kvaliteta kože koji ayurveda naziva ''ođas'', koji čini da su neke osobe prirodno privlačne, nezavisno od crta lica, za razliku od drugih, kod kojih ođas nije tako izražen.

Swedana
Tokom swedane, tijelo udobno leži u kućištu od posebno odabranog, punog drveta, i uživa ''utopljeno'' u  pari ljekovitih trava. Temperatura je tek za nekoliko stupnjeva veća od uobičajene tjelesne temperature, ali dovoljna do potakne znojenje. Isparenja omekšavaju i istežu kanale u tijelu, omogućujući nečistoćama da lakše izađu iz tijela. Glava se nalazi izvan kućišta, položena na jastuk, a ayurvedski tehničar nježno masira čelo osobe hladnim kokosovim uljem. Swedana se preporučuje naročito kod konstipacije, problema u leđima, bolova zglobovima, glavobolja, astme, kašlja i dr.
U kombinaciji sa udvartanom, izuzetno efikasno uklanja višak masnog tkiva i doprinosi normalizaciji tjelesne težine.

Pinda swedana
U tretmanu pinda swedane koriste se platnene kesice ispunjene mješavinom prokuhanih biljaka kojima se trlja i oblaže tijelo osobe na tretmanu. Ovaj postupak je vrlo efikasan kod reumatičnih, kao i drugih mišićno-koštanih tegoba.

Basti
Postoji nekoliko vrsta bastija. U osnovi, svrha bastija je da se nečistoće iz raznih dijelova tijela, olabavljene i povučene ka crijevnom traktu prethodnim tretmanima, uklone iz tijela. Kako su debelo crijevo i donji dio karličnog predjela ''sjedište'' Vata doshe, to je i basti najmoćniji tretman za uravnoteženje Vata doshe. To je njegova primarna namjena.
Basti djeluje lubrikativno, uspostavlja ravnotežu svih dosha, ishranjuje tijelo, jača ga, smiruje, doprinosi eliminaciji nečistoća i efikasno je sredstvo za mršavljenje.

Ocijeni sadržaj
(7 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream