Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Ji-Jing – kratka povijest 2. dio

  • Ponedjeljak, 21 Listopad 2013 16:01
  • Pročitano 1980 puta

Tai Či predstavlja unutarnju tendenciju Tao-a za kreiranjem. To je kreativna, nediferencirana energija u svome početku. U tom je smislu i Tai Či apsolutan. Važno je shvatiti razliku između Tao-a i Tai Či-a.

Stupnjevi očitovanja Tao-a (ili Tai Či), neočitovane "Ki" po Ji-Jingu, su sljedeći:
1. Očitovanje je diferencija energije.
2. Očitovanje je kreiranje te energije.
3. Očitovanje je usmjeravanje kretanja te energije.
4. Očitovanje je materijalizacija energije (ili fiksacija) u događajima.


Prvi stupanj

Sva očitovana energija nastupa u polaritetu plus-minus, pozitivno-negativno. Primjere polariteta energije možemo uočiti, primjerice, u elektricitetu (pozitivan i negativan naboj), magnetizmu (pozitivan i negativan pol) i sl.
Pozitivan polaritet naziva se JANG i prikazuje se simbolom punom linijom (-------).
Negativni polaritet naziva se JIN i prikazuje se simbolom prekinutom linijom (---- ----).
Iz nediferencirane energije (Tai Či) izvire energija Jin i Jang. Bijela točka na crnom polju i crna točka na bijelom polju želi pokazati Tai Či oba polariteta energije u neočitovanom stanju. Osim toga, ove točke naglašavaju kako niti jedan polaritet ne nastupa u potpuno "čistom" stanju, već uvijek postoji primjesa njegova suprotnog pola. Očitovana energija nikada ne postoji sama u svome polaritetu, pa tako nema čistoga Janga ni čistoga Jina. To znači da simbol Jang označava prisustvo većega dijela Janga, a manje Jina, a Jin više Jina, a manje Janga. Ovdje se ne radi o dualnosti energije, već o polarnoj dvojnosti koja se međusobno nadopunjuje. Mjesta prijelaza (Jang u Jin i obrnuto) posebno se označavaju.
Tako se prijelaz Janga u Jin naziva nestalan, promjenjiv ili stari Jang, a crta se punom crtom i kružnicom u sredini (--o--).
Prijelaz Jina u Jang naziva se nestalnim, promjenjivim ili starim Jinom, a crta se prekinutom linijom s križićem u sredini (- x -).


Drugi stupanj (kretanje energije)

Polaritet energije omogućava njeno kretanje, tako da se drugi stupanj ili korak očitovanja provodi istodobno. Moramo imati na umu kako je u biti ovaj prikaz očitovanja "Ki" rastavljanje cjeline. Ljudski razum može shvatiti nešto tek kada to analizira u pojedinim dijelovima. Energija se nalazi u polaritetu Jang (-----) i Jin (-- --). Ta dva oblika energije mogu se nalaziti u stanju kretanja što označavamo ponovno punom crtom i stanju mirovanja označeno prekinutom crtom. Kombinacija tih četiriju mogućnosti daje nam sljedeće inačice:

1. Pozitivna energija u kretanju (linije se nadopisuju) naziva se veći ili stariji Jang.
2. Pozitivna energija u mirovanju naziva se manji ili mladi Jang.
3. Negativna energija u kretanju naziva se manji ili mladi Jin.
4. Negativna energija u mirovanju naziva se veći ili stariji Jin.

Te četiri slike simbola kretanja energije zovemo primarnim silama. U prirodi i u čovjeku  susrećemo četverostruku raspodjelu napetosti sila: četiri osnovne sile, četiri promjene vremena (u godini, danu i životu čovjeka, četiri stanja materije (elementi), četiri temperamenta, itd.


Treći stupanj (usmjeravanje kretanja energije)

Samo kretanje energije, bez elementa usmjeravanja, značilo bi kaos, rast bez svrhe i cilja. No, kao što vidimo, u svijetu to nije slučaj. Jasno je kako sve u životu ima svoj cilj i svrhu, a oni, iako katkada skriveni, uvijek su otvoreni za oči znalca. Sam naziv, kreativna inteligencija, ukazuje nam da je kreativnost inteligentna. Kreacija nije kaos. Ono što usmjerava energiju jest kvaliteta inteligencije. Kvantiteti prvih dvaju stupnjeva pridružuje se kvaliteta trećega stupnja, no, ponovno u polaritetu (budući da se radi o očitovanom svijetu koji se ispoljava u polaritetu), pa stoga imamo sljedećih osam trigrama (4 X 2). Linije se uvijek pišu i tumače od dolje prema gore:

1. Predan, receptivan, pasivan poput ZEMLJE.
2. Nepokretan, miran poput PLANINE.
3. Taman, dubok, opasan poput VODE.
4. Mekan, prožimajući, nježan poput VJETRA.
5. Kreativan, aktivan poput NEBA.
6. Vedar, radostan poput JEZERA.
7. Svijetao, jasan, prijemljiv poput VATRE.
8. Pokretljiv, uzbudljiv poput GROMA.

Trigrami se nazivaju "praslike" ili "pralikovi kreativne inteligencije", kao i strukture mikro i makro kozmosa, čovjeka i svijeta. Iste sile koje djeluju "vani", prisutne su i aktivne "unutar" čovjeka. U makrokozmosu to su prirodni procesi i načela obnove i rasta. Harmonija je unutarnja arhitektura, formirajuća sila harmonijskog oblikovanja u lijepo. Kako bi cjelina bila potpuna i mogla napredovati, u proces obnove i rasta mora biti uključeno svih osam elemenata. Ovaj krug ne predstavlja statičnu vrijednost cjeline, već dinamični tok koji je trenutno zabilježen objektivom kamere. Kod kretanja u krugu ili ritmičkog gibanja situacije se jednostavno ponavljaju (kazaljka na satu ili njihanje klatna). No, napredak se ne smije usporediti s njihanjem ili kružnim gibanjem, već kretanjem duž trodimenzionalne spirale. Postoje zavoji koji se stalno ponavljaju, no svaki puta na jednoj višoj razini. U simbolima mikrokozmosa osam pralikova predstavlja osam psihičkih načela. Štovani čitatelji, nadam se kako sam vam barem donekle pojasnila da niti Ji-Jing niti Tarot nisu puke tehnike proricanja, već doista drevne filozofije starih kultura, stvorene u vrijeme kada je veza sa suptilnijim razinama duha bila snažnija nego danas.
 

Ocijeni sadržaj
(0 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream