Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Prolaktin – hormon koji luči hipofiza – sve što trebate znati

Prolaktin
Foto: Dražen Žigić / Freepik

Najvažnija endokrina žlijezda veličine graška, smještana u samom mozgu, naziva se hipofiza, a zadužena je za lučenje hormona prolaktin. Ovaj hormon ima vrlo bitnu ulogu u našem organizmu, a poznajemo na desetke različitih funkcija ovog hormona. Između ostalog, bitnu ulogu ima kod trudnica i lučenja mlijeka nakon poroda.

U pitanju je vrlo bitan hormon kada govorimo o ženama koje žele ili su ostale u drugom stanju. Zahvaća sve osobe, te se tijekom dana mogu vidjeti bitne oscilacije u razini prolaktina u organizmu. S obzirom na to da je lučenje prolaktina vrlo bitno za mnoge druge žlijezde u tijelu (spolna, nadbubrežna i štitna žlijezda izravno su povezane s ovim hormonom), mnoge žene često preventivno kontroliraju razinu prolaktina u organizmu.

Visok prolaktin u organizmu zbog vanjskih utjecaja

Bitno je znati nakon kontrole da povišen prolaktin može biti uzrokovan stresnim situacijama u životu, što je često izraženije kod rodilja. Razina može biti povišena i nakon pregleda doktora ili ginekologa, ali i u periodu ovulacije. No, u takvim situacijama razina je neznatno povišena, te to nema neku bitnu kliničku važnost.

Bitno je reći kako bilo kakav problem s hipofizom može dovesti do problema s lučenjem prolaktina, što posljedično može donijeti razne psihičke i fizičke probleme. Primjerice, česte su promjene u raspoloženju, moguć je prestanak menstrualnog ciklusa, neplodnost, a povremena pojava je i lučenje mlijeka iz dojki rodilja.

Hipofiza – tumor i kako ga prepoznati

Tome možemo dodati i osjećaj umora, glavobolju, problem s vidom i slične simptome zbog kojih je dobro otići na kontrolu. Tu se prije svega mora provjeriti u kakvom je stanju hipofiza, te postoji li mali tumor na ovoj vrlo bitnoj žlijezdi koja, slijedom svega do sada navedenog, utječe i na mnoge druge hormone u našem tijelu.

Upravo navedeni simptomi upućuju na pregled hipofize, a doktor će u tom slučaju svakako provjeriti i koncentraciju prolaktina u organizmu. S obzirom na to da na koncentraciju prolaktina jako utječu vanjski utjecaji, odnosno psihički problemi, praksa je da se prvo potraži pomoć psihijatra.

Testiranje prolaktina – kako se izvodi

Iz svih do sada navedenih razloga, često se ovo testiranje izvodi u jutarnjim satima, svega nekoliko sati nakon buđenja (3-4), barem 8 sati nakon zadnjeg obroka (bitno je doći na tašte), a pola sata prije uzimanja uzorka krvi, potrebno je mirovati kako bi se tijelo umirilo.

Uzimate li bilo kakve lijekove, to obavezno treba napomenuti, jer neki lijekovi mogu direktno utjecati na razinu hormona u organizmu. Primjerice, svi antidepresivi (jer utječu na raspoloženje), cimetidin, metoklopramid i drugi slični lijekovi. Stoga, prije odlaska na kontrolu, savjetovati se s kućnim doktorom.

Labaratorijsko testiranje prolaktin Vađenje krvi
Foto: Pixabay

Visok prolaktin može ukazivati na mnoge druge bolesti

Osim što bitno utječe na plodnost, menstrualne cikluse i lučenje mlijeka, visoka razina prolaktina u organizmu može ukazivati i na bolest bubrega. Visok prolaktin u organizmu naziva se hiperprolaktinemija, kod žena će uzrokovati smanjen libido, dok kod muškarca može biti uzrok impotencije.

Točno je da visok prolaktin utječe i na muškarce. Najveći simptom je upravo impotencija, a moguće su i blaže promjene u veličini grudi. Svakako, tu su i psihički problemi koji prate i muški dio populacije, te bi isti u slučaju određenih simptoma trebali obaviti kontrolu.

Razina prolaktina kod žena i muškaraca je drugačije

Svaku pretragu razine hormona u organizmu prate rezultati koji označuju kada je vrijednost niža od potrebne, a kada viša. Brojevi se razlikuju kod žena i muškaraca, a svako odstupanje naznačeno je i na samom nalazu koji dobijete nakon obavljene kontrole.

Kod muškaraca je ta vrijednost nešto manje skalirana, te se kreće od 53 do 360 mIU/L, dok se kod žena referentne vrijednosti kreću od 40 do 530 mIU/L. Doktor će vam po dostavi nalaza te brojke i prezentirati, te ponuditi savjete i liječenje.

Prolaktinom – bolest poremećaja vrijednosti prolaktina

Kada doktor sumnja u postojanje tumora na hipofizi, a koja posljedično stvara poremećaj vrijednosti prolaktina u organizmu, govorimo o bolesti koja nosi naziv prolaktinom. Ova bolest može se i mora liječiti, jer tako možemo vratiti plodnost i spolne funkcije, a smanjuje se šansu za obolijevanje od osteoporoze.

Terapija lijekovima je najčešći način na koji se tretira ova bolest, a proces liječenje je prilično dugačak. Kod slabijih rezultata i većih problema s tumorom, isti se može ukloniti operativnim zahvatom, no mala je vjerojatnost za time zbog činjenice da se endokrina žlijezda hipofiza nalazi u samom mozgu. 

Nizak nivo prolaktina – uzroci i posljedice

Kako razina prolaktina u organizmu može biti visoka, isto tako može biti i niža od zadanih vrijednosti. Najčešći uzrok tome je Sheehanov sindrom. U pitanju je akutna nekroza prednjeg režnja hipofize, a do takvih problema najčešće dolazi tijekom trudnoće ili nakon samog porođaja.

U periodu trudnoće hipofiza raste, te ne dobiva dovoljno krvi i kisika, što je samo po sebi veliki problem. Nakon porođaja može doći do infarkta hipofize, uzorkovan gubitkom veće količine krvi tijekom porođaja, a uzrok ove bolesti mogu biti povreda glave i bolesti koje izravno utječu i oštećuju glavu i mozak.

Kao uzrok se još može navesti i nasljedni faktor, ali i uzimanje lijekova koji utječu na krvotok i mozak. Posljedice niske razine prolaktina u organizmu brojne, između ostalog hipofunkcija štitne žlijezde, karcinom dojke, paranoja, depresija, bulimija i anoreksija, reumatoidni artritis…

Zaključak – kontrola i liječenje

Prolaktin u organizmu ima više od osamdeset različitih funkcija. Može utjecati na samu osobu u psihičkom i fizičkom stanju, ali i na metabolizam djeteta kod trudnica. Bitno je provjeravati i kontrolirati, te liječiti u slučaju većih i dugotrajnih oscilacija kod žena i muškarca.

Kroz tekst ste upoznali brojne potencijalne simptome koji mogu ukazivati na problem s prolaktinom. Posavjetujte se sa svojim liječnikom, te zatražite periodičnu kontrolu, posebno kod trudnica i poslije porođaja. Rano otkrivanje problema povećava šanse za potpunim izlječenjem i smanjenjem dugoročnih posljedica.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...