Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Simptomi poremećaja u radu štitne žlijezde

Zanima vas kako da prepoznate nepravilan rad štitne žlijezde?

Ovo je 10 znakova da imate problema sa štitnjačom.

Štitnjača se nalazi ispod grkljana i proizvodi hormone štitnjače koji reguliraju, između ostalog, tjelesnu temperaturu, metabolizam i rad srca u čovjeka.

Ukoliko štitnjača radi premalo ili pak previše, dolazi do pogoršanja ljudskog zdravlja.

Štitnjača, žlijezda leptirastog oblika koja se nalazu u vratu, a može imati dramatičan utjecaj na brojne tjelesne funkcije. Ako ste žena iznad 35 godina, izgledi za poremećaj štitnjače, prema nekim procjenama, viši su od 30 posto.

Simptomi koji mogu ukazati na nepravilan rad štitnjače su

Bolovi u mišićima i zglobovima – Bolovi u mišićima i zglobovima, te slabost u rukama mogu biti simptomi problema sa štitnjačom.

Nelagoda u vratu – Osjećaj da vam je otekao vrat, promukao glas i vidljivo proširena štitnjača mogu biti znakovi da imate ‘gušu’, odnosno vidljivi simptom bolesti štitnjače.

Promjene na kosi i koži – Kosa i koža su posebno osjetljivi na bolesti štitnjače. Gubitak kose često je povezan s problemima štitnjače. Ako vam kosa opada ili je krhka, gruba i suha to može biti znak da imate hipotireozu. Koža često postaje gruba, gusta i suha. Često dolazi do opadanja vanjskog ruba obrva.

Problemi s radom crijeva – Teška i dugotrajno začepljenost često je povezana s hipotireozom, kao i proljev i sindrom iritabilnog crijeva.

Neredovita menstruacija je još jedan od simptoma problema sa štitnjačom – Teške i bolne menstruacije često su povezane s hipotireozom, kao i kratkotrajne menstruacije. Neplodnost također može biti povezana s bolestima štitnjače.

Obiteljska povijest bolesti – Ako u obitelji imate povijest problema sa štitnjačom, imate veći rizik od bolesti štitnjače. Obratite pozornost na bilo kakve priče o žlijezdama, gušavosti ili debljanju u obitelji.

Problemi s kolesterolom – Ako imate visok kolesterol unatoč tome što pazite na prehranu, vježbate ili pijete lijekove za snižavanje kolesterola, to može biti znak hipotireoze. Neobično niska razina kolesterola također može biti znak hipertireoze.

Depresija i tjeskoba – Depresija ili tjeskoba, uključujući i iznenadni napadaj panike, mogu biti simptomi bolesti štitnjače. Hipertireoza je često povezana s anksioznošću ili napadajima panike. Ako ste depresivni iako pijete antidepresive, to može biti znak da patite od bolesti štitnjače.

Nepromjenjiva tjelesna masa – Ako vježbate i pazite na unos masnoće u tijelo, a nikako ne gubite na težini, to je znak problema s štitnjačom. Poteškoće s gubitkom težine mogu biti znak hipotireoze. Također i neobjašnjiva promjena težine može biti znak i hipotireoze i hipertireoze.

Stalni osjećaj umora – Osjećaj iscrpljenosti kada se probudite, osjećajući se kao da vam 8 sati sna nije dovoljno i da ne možete funkcionirati tijekom dana može biti znak problema sa štitnjačom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...