Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Uz pomoć kućnog testa provjerite zdravlje štitnjače!

Predstavljamo vam kućni test doktora Barnesa, uz pomoć kojeg ćete saznati kakvo je zdravlje vaše štitne žlijezde.

Dr. Broda Barnes, liječnik koji je bio daleko ispred svog vremena.

Naime, on je još prije 50 godina otkrio da temperatura našeg tijela može biti dobar indikator aktivnosti štitnjače, posebice temperatura tijela odmah nakon buđenja.

Napisao je knjigu o aktivnosti štitnjače s opisom raznih problema i bolesti do kojih može doći zbog smanjene aktivnosti ovog važnog organa. Također je razradio i jednostavni kućni test koji možete primijeniti da bi provjerili stanje vaše štitnjače. Saznajte kako djeluje test, kakve rezultate pokazuje pa i sami isprobajte.

Evo kako napraviti test!

Prije spavanja uzmite toplomjer i dobro ga stresite. Budite sigurni da je temperatura na njemu niža od 35C. Sljedeće jutro, odmah nakon buđenja, stavite toplomjer ispod pazuha. Pripazite da između toplomjera i ruke nema odjeće. Ostavite toplomjer ispod pazuha da stoji 10 minuta.

Nakon 10 minuta, očitajte rezultat i odmah ga zapišite. Rezultat je poznat kao ‘rana jutarnja bazalna temperatura’. Normalna temperatura je između 36.5 i 36.8 stupnjeva Celzijevih.

Temperatura može varirati zbog infektivnih bolesti i kod žena koje imaju menstruaciju. Zbog toga se preporučuje da napravite ovaj test ako ste zdravi i kada nemate mjesečnicu.

Što kažu rezultati testa?

Ako je Vaša temperatura između 36.5 i 36.8 stupnjeva Celzijevih, vaša štitnjača radi normalno.

Ako je temperatura niža od 36.5C, onda se radi o smanjenom radu štitnjače, poznatom kao hipotireoza. Simptomi smanjenog rada štitnjače su depresija, nedostatak energije, umor, infekcije, kronična glavobolja, nedostatak pamćenja i koncentracije, gubitak kose i drugi.

Ako je temperatura viša od 36.8 stupnjeva Celzijevih, radi se o ubrzanom radu štitnjače, poznatom kao hipertireoza, ili nekoj infekciji u tijelu.

Radi točnosti rezultata preporučuje se da se test radi 3 dana za redom.

Ako je vaša temperatura iznad ili ispod granica normale, preporučujemo da se obratite svom liječniku da bi dodatno potvrdili dijagnozu i dobili stručan savjet.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...