Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Razlikujte mjesta na kojima se pojavi glavobolja

glavobolja
Glavobolja

Glavobolja nije rijetka pojava i mnogima zadaje velike poteškoće. Iako kažemo glavobolja, ne misli se da uvijek boli čitava glava ili uvijek isti dio glave.

Glava je jako složen dio ljudskog tijela, pa nas u slučaju glavobolje mogu zadesiti bolovi na različitim predjelima glave.

>> Vrsta glavobolje i liječenje prirodnim lijekovima <<

Glavobolje se razlikuju i po mjestu boli, a ovo su najčešća mjesta na kojima nas može zaboljeti.

Glavobolja

Najčešća mjesta glavobolje

Glavobolja se pojavi u jednoj polovici glave – Vjerojatno je riječ o migreni koja nije opasna glavobolja, ali je jako naporna za one koji pate od nje jer može trajati do 72 sata. Migrenu možete prepoznati po pulsirajućoj boli umjerenog do jakog intenziteta. Nekada se uz migrenu pojavi i mučnina te preosjetljivost na buku i svjetlo. Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah nakon pojave prvih simptoma te mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

Osjećaj da netko glavu steže obručem – Ovdje je riječ o takozvanoj tenzijskoj glavobolji koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta boli. U glavi je osjećaj kao da ju netko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa pa je dobro malo odspavati, da se čovjek opusti i da prestanu bolovi.

Bol na jednoj strani lica, natečen kapak i slični simptomi – Kažu za ovu vrstu glavobolje (Cluster glavobolja) da je jaka i traje u ciklusima od dva tjedna do mjesec dana. Najčešće se pojavi u određeno doba godine, a između dva napadaja mogu proći i godine. Za vrijeme dok traje glavobolja bolovi se javljaju svaki dan i to u isto doba dana ili noći i traju, otprilike, između pola sata i tri sata. Oni koji pate od ovog oblika primijetili su da im je bolje dok se kreću, za razliku od onih s migrenom moraju mirovati. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nosnica ili iz nje curi, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoji. Cluster glavobolja se javlja češće kod muškaraca nego kod žena, čak i 5 puta češće.

Bol u čelu – Ova glavobolja nastaje kao posljedica upale sinusa. Bol se može osjetiti i na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom zbog pare koja se udiše za vrijeme tuširanja.

Bolovi na zadnjem dijelu glave, kod vrata i na tjemenu – Glavobolja u ovom području nastaje kao posljedica problema u kralježnici i vratu. Na primjer, može se pojaviti kod dugog sjedenja. Protegnite se malo, udahnite svježi zrak i prošećite tijekom dana prirodnom ili gdje već imate priliku.

Bol na sljepoočnicama – Bol na ovom mjestu će se pojaviti kod osoba koje imaju poremećaj čeljusnog zgloba. Sama bol vodi ka tenzijskoj glavobolji. Osim boli u sljepoočnicama, javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čije se i “klik” kad se čeljust pomiče. Dobro je posjetiti liječnika.

Vodite dnevnik glavobolje da bi pronašli uzrok

Stručnjaci se slažu kako je dobro voditi dnevnik glavobolje, primjerice, koliko često se pojavljuje, u koje vrijeme, gdje boli, koliko traje, koje aktivnosti ili hrana, piće su prethodile glavobolji druge detalje. Na osnovu tih zabilješki kasnije je liječniku lakše dijagnosticirati o čemu se radi. Glavobolja se javlja i kod dehidracije pa pazite da tijekom dana pijete dovoljno vode.

Još na tu temu: Prirodni lijekovi protiv glavobolje

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...