Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Revolucionarni pristup liječenju neplodnosti

Pročitajte ovaj zanimljiv članak o revolucionarnom načinu liječenja neplodnosti. Naime, japanski su znanstvenici proizveli od matičnih stanica mišja jajašca iz kojih su se kasnije okotili zdravi potomci. Oni smatraju da bi ovaj izniman pothvat mogao pomoći u liječenju neplodnosti kod ljudi.

Znanstvenik Mitinori Saitou i njegov tim sa Kyoto sveučilišta u Japanu koristili su dvije različite vrste matičnih stanica tijekom istraživanja. To su embrijske matične stanice, što je kontroverzna tehnika jer znanstvenici moraju uništiti embrij kako bi ih uzgojili, i inducirane pluripotentne matične stanice (IPMS), koje su odrasle stanice, poput stanica kože, a koje su reprogramirane u stanje slično embrijskom.

Stvaranje zdravih jajašaca iz IPM stanica je potencijalno uzbudljivije od upotrebe embrijskih matičnih stanica, jer dobivena jajašca nose identičan DNK kao i donator IPM stanica. Ovaj uspjeh je naišao na velike pohvale među stručnjacima za matične stanice. Svakako sa razlogom, možemo reći.

Znanstvenici su uspjeli pronaći ono što je za nas Sveti Gral, a to je stvaranje jajašaca. Riječ je o zaista nečem što možemo opisati kao stanična alkemija. Kao da su olovo pretvorili u zlato. Uspjeli su stanice kože ili krvi pretvoriti u jajne stanice, rekao je George Daley, vodeći znanstvenik po pitanju matičnih stanica sa Harvarda.

U prijašnjim su nastojanjima znanstvenici, uključujući i ovaj tim, uspijevali stvoriti spermije i jajašca u laboratoriju, ali nisu iz njih mogli dobiti zdrave potomke. U trenutnoj studiji, objavljenoj u stručnom časopisu Science, ističe se kako su znanstvenici prvo dodali proteine i izazvali učinak rasta kod matičnih stanica kako bi ih pretvorili primordijalne zametne stanice. Te stanice su zatim bile spojene sa somatskim stanicama iz mišjih jajnika kako bi se napravili ‘rekonstituirani jajnici’, a njih su transplantirali u miševe. Četiri tjedna kasnije, znanstvenici su ih opet izvadili, izolirali nezrele jajne stanice iz jajnika i pustili ih da sazriju u staklenoj posudi. Zrele jajne stanice oplođene su zatim mišjim spermijima u epruveti, a dobiveni embriji su prebačeni u ženke, koje su okotile zdrave i plodne potomke, koji su nakon toga mogli imati i svoje mlade.

Još nije jasno hoće li ovaj postupak biti uspješan i na ljudima, no bude li uspješan, znanstvenici su uvjereni da će to dovesti do revolucije u liječenju neplodnih parova i za starije žene koje žele imati djecu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...