Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Što je osteoporoza i kako je liječiti?

Osteoporoza je pojava koju možemo definirati kao metaboličku bolest s progresivnim gubitkom koštane mase, a taj gubitak dovodi do slabih, krhkih i lomljivih kostiju.

Prvo ćemo da vam objasnimo zbog čega dolazi do osteoporoze. Trebate znati da su kosti građene od stanica koje se zovu osteoblasti i koje ugrađuju kalcij u kost, a razgrađuju ga stanice koje se zovu osteoklasti te otpuštaju kalcij u krvotok. U zdravih, i mladih osoba te dvije vrste stanica su u potrebnoj ravnoteži, što rezultira čvrstim i jakim kostima, koje se u slučaju neke potrebe same lako nadopune, odnosno kosti zacijele. U kosti se ugrađuju i minerali poput magnezija, silicija, cinka, bora, bakra i mangana. Za ugradnju, odnosno apsorpciju kalcija, potreban nam je i vitamin D kojeg ima nekim vrstama hrane, a glavninu tog vitamina dobijemo djelovanjem sunca na kožu.

Osteoporosis, u prijevodu porozne kosti, javlja se kad se koštano tkivo razgrađuje brže nego što se proizvodi novo. To je jako česta pojava kod žena koje ulaze u menopauzu zbog pada hormona estrogena. Naime, estrogen usporava gubitak kostiju, a žene su podložnije ovoj bolesti i zbog činjenice da one inače imaju manju koštanu masu nego muškarci.

Iza četrdesete godine života muškarci izgube prosječno oko 0,5% koštane mase, a žene oko 1,5%. Ulaskom u menopauzu, gubitak može biti i do 3%.

Nakon menopauze, gubitak minerala u kostima povećava rizik od nastanka osteoporoze. Kod muškaraca je sa starenjem rizik od osteoporoze postupniji, za razliku od žena koje imaju evidentan gubitak koštane mase u kraćem životnom razdoblju. Osim toga, ne biste ni pomislili, no mršave i manje žene su više ugrožene jer manja masa tijela radi manji pritisak na kosti, zbog čega su kroz život izgradile takoreći rjeđu koštanu masu. Veći pritisak znači da se u tijelu stvara gušća kost, pa se kasnije osteoporoza slabije i primijeti. Mršave žene, gimnastičarke i maratonke, često imaju neredovite mjesečnice ili potpuni izostanak zbog hormonalne neravnoteže.

Kosti su najgušće u mladosti i zato na vrijeme treba posvetiti pozornost prehrani i redovitim, ali ne pretjeranim tjelesnim aktivnostima. A da ne bi sve bilo samo na starenju, moramo spomenuti i sljedeći podatak. Naime, kosti će biti sklone omekšavanju i gubitku kalcija ako tog minerala nema dovoljno u krvi. Ako ga nema dovoljno u krvi, nema ga dovoljno niti za mišićne, živčane, srčane stanice i u tom slučaju će se pojačati aktivnost osteoklasta i one će iz kostiju osloboditi kalcij, otpustiti ga u krvotok, a kosti će time postati još poroznije, lakše, lomljivije.

Što konzumirati da bi sačuvali kosti?

Da bi spriječili, ili ublažili pojavu osteoporoze savjetujemo vam da jedete plavu ribu, jaja, žitarice, mlijeko, mliječne proizvode, voće i povrće, jabučni ocat, tofu, grah, mrkvu, bademe, losos, ribice s kostima, sjemenke, rogač i školjke te tablete kalcija.

Što ne valja konzumirati?

Da bi imali zdrave kosti, bez bojazni od osteoporoze izbjegavajte alkohol, kavu, sol, špinat, čokoladu, kortikosteroide, zasićene masti i šećere, previše mesa, gazirana pića, smeđu rižu, mahune i mekinje.

Koji su simptomi osteoporoze?

Osteoporoza nema simptoma, ali ako vas bole leđa, ušli te u menopauzu, klimaju vam se zubi, naglo gubite na svojoj visini, pogrbili ste se, onda vam predlažemo da napravite pretragu, takozvanu denzitometriju kuka i pete, da se ustanovi imate li ili nemate osteoporozu ili ste u njenom predstadiju koji se zove osteopeniji. Dnevno se preporuča 1000 mg kalcija i 400 MJ vitamina D. I što prije mijenjajte prehranu i počnite s konzumacijom čaja i biljnih kapljica te gela ili kreme koji će vam pomoći.

Za masažu bolnih zglobova i kostiju, a time i mišića, jer se kompletno mijenja statika i držanje cijelog tijela, preporučam gel od ružmarina, lavande, čempresa, bršljana, možda i malo eukaliptusa, za poticanje cirkulacije i smanjivanje bolova.

Tinktura protiv osteoporoze sadrži u alkoholu namočenu preslicu, a dobra je jer sadrži silicijevu kiselinu koja se ugrađuje u kosti i nokte, te koprivu i stolisnik. Dnevno se uzima 50-150 kapi, ovisno o dijagnozi.

Čaj protiv osteoporoze sadrži maslačak, kadulju, šipak, piskavicu, troskot, peršin, metvicu, koru vrbe i vrkutu. U čaj dodajemo limunov sok zbog C vitamina te žličicu cvjetnog praha.

Sve to, naravno, u dogovoru s vašim liječnikom, liječnikom fitoterapeutom, nutricionistom te kvalitetnim fizioterapeutom koji će vas uputiti u vježbe.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...