Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Zvučne vibracije kreiraju materiju

  • Nedjelja, 23 Studeni 2014 20:27
  • Pročitano 4249 puta

Kolika je moć vibracije i frekvencije, otkrio je švicarski inženjer i liječnik Hans Jenny koji je izvodio eksperimente sa zvučnim frekvencijama na različitim materijalima poput vode, pijeska, prašine, tekuće plastike i mlijeka.

Piše: Ana-Marija Milaković

Dr. Jenny je određeni materijal stavljao na metalnu ploču pričvršćenu za kristalni oscilator koji je pod kontrolom generatora frekvencija, bio u stanju proizvesti široki spektar vibracija. Što se sve događalo je pomno snimao i fotografirao.

Također je osmislio pojam KIMATIKA – proučavanje valnih oblika i fenomena vezanih uz njih. Kimatika je riječ izvedena iz grčkih riječi „kyma“- val i „ta kymatica“ - tema vezana uz valove. A što je sve doktor Jenny otkrio je zaista vrijedno divljenja!


Eksperiment s Chladnijevom pločom

Chladnijeva pločaJedan najpoznatiji eksperiment koji je inspiriran upravo njegovim radom je eksperiment s Chladnijevom pločom koji koristi samo generator zvuka, zvučnik i metalnu ploču pričvršćenu na zvučnik.

Postupak je sljedeći: Prvo se dodaje pijesak na ploču, a onda se pušta određena frekvencija. Neke od njih imaju takav učinak da ostavljaju pojedina mjesta na ploči bez vibracije. Na tim područjima, zrnca pijeska stvaraju prekrasne geometrijske uzorke. Što su frekvencije više, to su uzorci složeniji i nevjerojatnih oblika.

Ovaj eksperiment nam jasno daje do znanja koliko neobična i predivna simetrija postoji u prirodi! Prosudite sami u ovom kratkom videu:

 


OM i Sri Yantra

sri yantra dobivena OM pjevanjemTakođer, postoji još jedan ništa manje impresivni pokus sa strojem koji je izumio Jenny, tonoskopom koji omogućuje ljudskom glasu da vibrira izravno na ploču. U pokusu je dobrovoljac pjevao OM u mikrofon, a rezultat se jasno pokazao na ploči u obliku mandale – SRI Yantre.

To je jedna od najpoznatijih mandala. To su energetske slike koje na sanskrtu znače „cijeli svijet“ ili „magični krug“. Osnovni uzorak mandale je krug sa centrom, a raznim simbolima i geometrijskim formama upućuju na cjelovitost, jedinstvo i vječnost. Kao simbol cijelog Univerzuma i energije, služi dubokoj meditaciji i uranjanju u duhovne dimenzije.

Stoga ne čudi povezanost svetog zvuka OM, kao izvora sve kreacije i mandale – sri yantre kao materijalizacije tog zvuka. Na sreću, doktor Jenny nam je i dokazao tu vezu zvučne vibracije i oblika koji ona stvara!

Jenny je također primijetio kako samoglasnici u starim jezicima poput hebrejskog, sanskrita i kineskog, u pijesku na ploči proizvode znakove kakvi se koriste u pisanom obliku za navedene samoglasnike. Novi, moderni jezici to ne proizvode.


Kimatika nekada i danas

kimatika drevnih civilizacijaDrevne civilizacije sigurno su poznavale kimatiku i njome se služile u mnoge svrhe. Primjerice, mogli su liječiti vibracijama ili graditi impresivne građevine gigantskih proporcija samo zvučnim vibracijama i određenim frekvencijama. Postoje razne teorije o gradnji piramida i sličnih građevina iz davne prošlost, posebnim mantrama koje su mogle utjecati na materiju.

Drevni narodi su tako mogli utjecati i transformirati fizičku realnost samo kroz pjevanje, čitanje svete literature i izgovaranje mantri. Očigledno su vrlo dobro poznavali povezanost zvuka i materije, odnosno materijalizaciju kroz vibraciju i frekvenciju.

U današnje vrijeme je sve više popularna zvukoterapija, gong zvučna kupka te mnoge slične tehnike koje služe iscijeljenju duha i tijela. Izgovaranje raznih molitvi i mantri, čak znanstveno dokazano doprinose psihofizičkom zdravlju pojedinca i nerijetko vode do mističnih izlječenja preko noći. Gotovo je nezamisliva meditacija ili neka duhovna praksa bez izgovaranja neke mantre kako bi se produbio i pojačao učinak same meditacije.

Na sreću, sve više postajemo svjesni velikog utjecaja zvuka i frekvencija na naš duh i tijelo! Zato, iskoristimo ih za vlastitu duhovnu nadgradnju i zdravlje općenito!

Ocijeni sadržaj
(8 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream