Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kolumna Nade Rocco - Nadin Izbor

 

Velebit - prirodni wellness

  • Nedjelja, 15 Prosinac 2013 20:38
  • Pročitano 2566 puta

Otkad sam upoznala Velebit, prije mnogo godina, moja je ljubav prema njemu bezgranična. Tu ljubav i jedno posebno uzbuđenje osjetim svaki put kad se počnem pakirati u namjeri da krenem put Velebita.

 Vreća za spavanje je, hvala Bogu za minus dvadeset tako da mi nikada nije hladno makar se gore,  po noći, temperatura spusti i do nule. Moj prijatelj ima nastambu u srcu Velebita, na jednom prelijepom padežu okruženom stoljetnim smrekama koje se ponosno dižu u visinu i jedva im razabireš kraj.

 Livade su prepune svakojakog bilja tako da je svake godine moja mješavina za čaj sve bogatija i bolja. Tu su gospina trava, majčina dušica, stolisnik, broćika, crni sljez, divlji kim i mnoge druge. U šumi pak marulja, preslica, lišće šumske jagode, bazga, lišće borovnice, brusnice i maline, po visokim kamenim obroncima vrijesak i medvjetka.

Ta nastamba doduše nema ni struje ni vode ali to nije dovoljan razlog koji bi me mogao obeshrabriti. Ni poskoci kojih ljeti ima puno, ni karpatski risovi koje su naselili gore kad su istrijebili domaće, koji štekću da ti se sledi krv u žilama, pogotovo kad su u blizini. Ni medvjedi, za kojeg znaš da je noću bio blizu nastambe jer je ogroman kamen okrenuo na drugu stranu jedući ličinke.

Čak ni renđeri koji me upozoravaju da gore nije dobro biti sam i spavati kod otvorenog prozora. Ali što mogu. Cijeli život spavam kod otvorenog prozora bez obzira gdje bila i koje je godišnje doba. Sve sam to lijepo zanemarila jer u usporedbi s doživljajem kojeg imate kad se jutrom budite u tom raju, više ništa nije bitno.

Zrake sunca koje se tromo probijaju kroz izmaglicu pružaju dojam svetih slika i samo još čekate da se pojavi On. Na koju god stranu uputili pogled, svuda oko vas, u daljini, vrhovi planina. Zeleno i bijelo. Crnogorica i stijene.

Toliko veličanstveno da satima ne možete skinuti pogled s te ljepote. Zatim usmjerite pogled ispred sebe. Livada, koja se  od gospine trave žuti kao zlato prekrivena bijelim otočićima stolisnika.

Kada berem bilje ne želim razmišljati o poskocima u visokoj travi. Imam čvrste planinarske cipele i kožice kojima omotam noge do koljena pa neka grizu ako mogu. Možete li zamisliti kakvog je okusa čaj od tog bilja iz najčišćeg staništa u Europi.

Radim i svoje kantarionovo ulje. Bilje obično berem kada je sunce u zenitu jer tada posjeduje najviše eteričnog ulja. Berem vrške GOSPINE TRAVE (hypericum perforatum), listiće i cvjetiće i stavljam ih u hladno prešano djevičansko maslinovo ulje. Staklenku ostavljam mjesec dana na suncu, potom procijedim i koristim na mnoge načine.

Kantarionovo ulje sprečava upale, zacjeljuje rane i zateže kožu. Primjenjujem ga i u sredstvima za njegu kože i dodatcima kupki. Preparati od gospine trave ne bi trebali biti u sredstvima za zaštitu od sunca. Dakle ovo ulje koristimo pri liječenju rana, opeklina od sunca, modrica, hemoroida, pri ublažavanju boli išijasa, kod vrućice i reume.

Berem i STOLISNIK (achillea millefolium) jednu od najljekovitijih biljki na svijetu. U narodu je poznat kao hajdučka trava, sporiš, kunica, mjesečina.

S obzirom da je izuzetno rasprostranjen i na dohvat nam je ruke, prava je šteta ne iskoristiti sve njegove blagodati. Legenda kaže da su hajduci oko vrata nosili vijenac od stolisnika i njime liječili i ublažavali ozljede, pa je tako i dobio ime hajdučka trava.

Stolisnik uspješno ublažava mnoge zdravstvene tegobe. Koristiti se može kao čaj, u kapsulama, kao oblog ili kupka. Ima i protuupalno djelovanje pa je odlična pomoć kod upala i oteklina.

Nanošenje stolisnika na svježu ranu uspješno zaustavlja krvarenje i ubrzava proces zgrušavanja. Pomaže kod urinarnih i probavnih tegoba. Blagotvorno djeluje na ženske organe. Potiče znojenje i uspješno snižava povišenu tjelesnu temperaturu uzrokovanu gripom i prehladom. Pomaže kod snižavanja krvnog tlaka i uspješno liječi proširene vene i hemoroide.


Krema od stolisnika

U četvrtinu šalice maslinovog ulja stavite komadić čistog pčelinjeg voska (1 žličicu). Mješavinu zagrijavajte povremeno miješajući u posudi koju ste stavili u lonac s vodom sve dok se vosak ne otopi. Rashladite smjesu pa dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja stolisnika i lagano promiješajte. Kremu čuvajte u zatvorenoj posudici.


Čaj od stolisnika

1 litra vode
20 g cvjetova stolisnika

Proključalom vodom prelijte stolisnik i ostavite ga da odstoji deset minuta. Zasladite ga medom.

Svako jutro na Velebitu, za doručak pojedem punu zdjelu šumskih plodova koje sam prethodno ubrala. Borovnice, šumske jagode, brusnice i maline. Boje su očaravajuće a o nutritivnim vrijednostima da i ne govorim.

Koji puta donesem odluku da na Velebit ponesem Breussov paket za sedmodnevno čišćenje organizma. To je zaista najjednostavnije napraviti na Velebitu u kombinaciji sa najboljom izvorskom vodom sa Štirovače. Zašto? Zato što vas priroda toliko opčinjava da uopće ne stignete razmišljati o hrani. Jedan od užitaka Velebita je i tuširanje u toj istoj prirodi.

Negdje oko 4 sata popodne, kad se solarni tuš dovoljno ugrije a ti ne moraš paziti da ne poprskaš cijelu kupaonu, krene totalna uživancija s pogledom. Koliko god je divno biti sam i izoliran od svijeta, meditirajući, čitajući duhovnu literaturu, jer mi se to uz boravak na Velebitu najviše uklapa, berući plodove i trave, tumarajući livadama i šumama koji puta i bez nekog cilja, uvijek me obraduje dolazak znanih i neznanih lica koja banu na čašicu rakije ili samo na čašu izvorske vode.

Zapravo nikada nisam predugo sama. Dođe mi netko od prijatelja ili netko od susjeda s druge strane padeža kad stignu na Velebit i moj se samostanski život pretvara u neki jednako miran društveni život. Cilj je svih došljaka da se odmore i opuste u ovoj mirom okupanoj dolini. I tako nastavljam tumarati livadama i šumama u dvoje, troje… kako kada. Sve je jednako lijepo jer su i ljudi koje privlače ove ljepote i mir i sami lijepi, plemeniti i smireni. Kad god zatvorim oči i krenem u meditaciju preda mnom je božanska slika Velebita i svake mu se godine ponovo vraćam sa istim uzbuđenjem i ljubavlju.

Ocijeni sadržaj
(7 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream