Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Krvarenje između ciklusa – mogući uzroci

krvarenja između ciklusa
Foto: Pixabay / Tamponi

Mnoge djevojke i žene nekada u svom životu dočekaju da im menstrualni ciklus kasni, da dođe prerano, slabiji je nego inače ili je krvarenje obilno. Ne treba odmah paničariti, ali svakako trebate pratiti stanje i pokušati pronaći uzroke krvarenja između ciklusa, obilnim menstruacijama ili drugim promjenama koje uočite.

Menstrualni ciklus se nerijetko zna poremetiti, na različite načine. Tako mnoge žene znaju imati menstrualni ciklus koji je kraći nego inače, duži, obilniji, bolan ili manje obilan. Na svaku nepravilnost žene reagiraju, ali drugačije. Nekada žene paničare, dok neke traže logične razloge nastalim promjenama, ili se pak ne obaziru na takve promjene. Iako nema mjesta za paniku, isto tako nije dobro ni u potpunosti zanemariti promjene koje se javljaju. Ako redovno pratite ritam i „karakter“ svojih krvarenja, pa primijetite neka odstupanja svakako se obratite liječniku i uradite pregled. Vjerojatno je riječ o nekom manjem poremećaju, možda psihičke prirode ili laganih hormonalnih odstupanja, ali isto tako odstupanja mogu biti prvi znakovi nekog zdravstvenog problema. Pravovremenom reakcijom, ako se bolest otkrije na vrijeme, na vrijeme se može početi sa liječenjem pa će ono biti uspješnije.

Neuredna krvarenja – krvarenje između ciklusa

Neuredna krvarenja između ciklusa mogu se pojaviti u obliku spottinga, odnosno crvenog točkastog krvarenja, ili u obliku obilnijeg izljeva krvi jarko crvene boje (bleeding).

Crveno točkasto krvarenje (Spotting) se može pojaviti kod žena bilo koje dobne skupine, i često je znak da je u tijeku ovulacija. Osim toga, točkasto krvarenje između ciklusa može se pojaviti tijekom prvog mjeseca uzimanja kontracepcijskih pilula, flastera ili vaginalnog prstena. To znači da nema razloga za zabrinutost, posebno ako znate da je ovulacija u tijeku ili ste počeli sa uzimanjem kontracepcijskih sredstava.

Obilno krvarenje jarko crvene boje (Bleeding) ipak zahtjeva reakciju. Svakako se obratite liječniku ginekologu i uradite ginekološki pregled. Naime, ovako opisano obilno krvarenje izvan menstrualnih ciklusa može biti posljedica ektopije (ranice) na vratu maternice, odnosno anomalije koja uzrokuje ginekološke probleme ili pak može ukazivati na postojanje polipa. Ovo se posebno odnosi na žene od 40 i više godina. Tek nakon obavljenog ginekološkog pregleda, sa sigurnošću možete znati dali je riječ o nekom ozbiljnijem poremećaju ili ne.

Dijagnozu neka uspostavi liječnik

Ako smatrate da imate nekih problema sa zdravljem, u ovom slučaju sa menstrualnim ciklusom, nemojte si sami davati dijagnoze nego se uputite liječniku i uradite ginekološki pregled.

Ovisno o simptomima i opisanim problemima koje imate, liječnik može pregledati zdjelicu kako bi se uvjerio da se ne radi o trudnoći. Može potražiti neke druge abnormalnosti, ili znakove koji mogu upućivati na teže zdravstveno stanje. Na osnovu pregleda, liječnik želi isključiti druge uzroke menstrualnih poremećaja, a to je čitav niz medicinskih problema. Pregledom će utvrditi dali je riječ o problemima sa štitnjačom, nekim hormonskim poremećajima ili je čak u pitanju pojava karcinoma.

Često će neki lijekovi izazvati poremećaje menstruacije. Ako pijete neke lijekove to svakako spomenite liječniku tijekom pregleda.

Da bi utvrdio određene strukturalne abnormalnosti, liječnik može uraditi ultrazvuk i magnetnu rezonancu (MRI). Nadalje, nekada će biti potrebno uraditi laparoskopiju, i histeroskopiju. To su posebni kirurški postupci za dijagnosticiranje i terapiju. Postupci su to prilikom kojih se koriste posebni fiber-optički kanali sa sićušnim kamerama za pregled unutrašnjosti zdjelice i trbuha (laparoskopija) ili maternice (histeroskopija).

Lako se može zaključiti iz gore pročitanog teksta, da dijagnozu bolesti treba donijeti liječnik – tek nakon obavljenog pregleda, a nikako vi sami na svoju ruku.

Neke stvari ipak možete i sami učiniti

Da bi spriječili poremećaje u menstruaciji ili ih liječili (ako su već tu), možete poduzeti određene korake. Možete si sami pomoći, ali samo uz savjetovanje sa svojim liječnikom ginekologom.

Svaka osoba se treba pridržavati općih pravila zdrave prehrane, pa tako i žene koje imaju ili nemaju menstrualnih odstupanja. Zdrava prehrana uključuje odabir namirnica sa mnogo cjelovitih zrna, te mnogo svježeg voća i povrća. Što je više moguće, izbjegavajte hranu bogatu zasićenim mastima i općenito nekvalitetnu kupovnu hranu.

Određene izmjene u prehrani, već i 14 dana prije krvarenja, mogu pomoći ženama koje imaju predmenstrualni sindrom i blage menstrualne poremećaje poput grčeva. Nekim ženama pomaže izbjegavanje crvenog mesa i mliječnih proizvoda, posebno tijekom predmenstrualnog perioda. Neka su istraživanja pokazala da uzimanje vitamina B1 (tiamina) djeluje pozitivno na smanjenje menstrualnih bolova. Vitamin B1 pronalazimo u gotovo svakoj hrani, ali najviše ga ima u svinjskom mesu, suhim grožđicama, zobenoj kaši i sjemenkama suncokreta.

Stručnjaci smatraju da je potrebno smanjiti unos kofeina, šećera i alkohola. Naime, redovitim i čestim uživanjem alkohola moguće je smanjiti rizik od pojave grčeva, ali će alkohol i kofein vjerojatno dovesti do drugih komplikacija i tako napraviti više štete nego koristi.

Povećani unos ribe može smanjiti menstrualne tegobe. Rezultati istraživanja govore da nedostatak određenih vitamina ili drugih elemenata može prouzročiti ili pojačati menstrualne poremećaje.

Fizička aktivnost važna je u svakom pogledu, pa tako i za prevenciju menstrualnih tegoba. Ipak, pretjerano snažne i zahtjevne vježbe mogu izazvati neredovite menstruacije, čak i amenoreju. Malo je žena koje vježbaju tako intenzivno, ali svakako vrijedi naglasiti i uputiti na oprez.

Prirodni lijekovi protiv menstrualnih grčeva i drugih komplikacija

Da bi ublažili menstrualne grčeve, i preventivno djelovali na određene menstrualne tegobe, možete se poslužiti biljnim, prirodnim preparatima.

Pomoću par analiza (ispitivanja) ulja jaglaca došli smo do zaključaka da ulje jaglaca može ublažiti menstrualne grčeve. Isto tako, kao prirodni preparat može poslužiti čaj od đumbira, posebno za ublažavanje mučnine – koja se često zna pojaviti tijekom menstrualnih ciklusa. Ipak, za liječenje biljnim preparatima treba imati na umu da i oni mogu neefikasni ili čak mogu pogoršati stanje. Trebate ih uzimati sa oprezom, i pratiti stanje. Posavjetujte se sa liječnikom prije nego se odlučite na bilo koji lijek i terapiju.

Ako imate problema sa menstrualnim grčevima, neredovnom menstruacijom ili krvarenjima između menstrualnih ciklusa, svakako možete pokušati da smanjite stres. Menstrualni bolovi često su povezani sa stresnim situacijama. Iako nema direktne povezanosti, stručnjaci su uočili da smanjivanjem stresnih situacija žene manje boluju od takvih poremećaja. Joga i meditacija djeluju opuštajuće, pa vam mogu pomoći protiv menstrualnih grčeva. Zanimljivo je spomenuti da orgazmi znaju smanjiti jačinu menstrualnih grčeva. Što ovdje dodati? Opustite se i zabavite ako imate priliku.

Za vrijeme menstruacije važno je održavati higijenu na nivou. Tampone mijenjajte svakih 4 do 6 sati, i nemojte koristiti parfimirane uloške i tampone. Intimni dezodoransi nekim ženama mogu smetati i djelovati iritirajuće. Tijekom krvarenja i između, žene ne bi trebale ispirati rodnicu. U tom periodu je dovoljno tek redovno tuširanje.

Menstrualni poremećaji i lijekovi koji se koriste

Nesteroidna protuupalna sredstva najčešće se koriste u slučaju menstrualnih poremećaja. Takvi lijekovi (NSAID) djeluju tako do blokiraju prostaglandine (tvari koje pojačavaju kontrakcije maternice).

Dobro djeluju u slučaju obilnog krvarenja (smanjuju ga), i grčeva. Protuupalno sredstvo koje se najčešće koristi je acetilsalicilna kiselina, no koriste se još i diklofenak, ketoprofen te ibuprofen, koji se izdaju na recept ili bez recepta. Kod problema sa mjesečnicom koriste se i drugi lijekovi (protuupalni), ali trebate znati da će maksimalni učinak lijeka biti ako ga koristite sedam do deset dana prije očekivane mjesečnice.

Prijevremena menstruacija

Jedan od čestih poremećaja menstrualnog ciklusa je i prijevremena menstruacija.

Normalan ciklus kod žena obično traje između 26 i 32 dana, a krvarenje potraje između 3-6 dana. Nekada se pojave i prijevremena krvarenja, a uzroci mogu biti različiti. Stručnjaci smatraju da se prijevremena krvarenja kod žena do 35. godine života mogu pojaviti kao posljedica snažnog emotivnog stresa. Nakon 35. godine života, žene mogu imati prijevremena krvarenja koja ukazuju na premenopauzu, i u tom slučaju treba posjetiti ginekologa, koji će uraditi pregled i testove da bi isključio neke druge ozbiljne uzroke. Mogući uzrok prijevremene menstruacije može biti i polimenoreja, odnosno problem koji se može javiti u svakoj dobi. To je pojava prečestih krvarenja, kod žena koje imaju kratke intervale između menstrualnih ciklusa (kraće od 23 dana). Ova pojava može biti posljedica fibroma ili cista na jajniku. I u ovom slučaju treba posjetiti ginekologa koji će uraditi pregled i dati pravu dijagnozu.

Poremećaj kada menstruacija kasni

Već nakon par prvih menstruacija (kod mladih cura) tijelo traži ravnotežu, i sasvim je normalno da ciklus kasni ili da jedan mjesec izostane. Ipak, ako se taj problem pojavi u zrelijoj dobi ili ima kronični oblik, to može biti znak za jednu ili više cista na jajnicima. Ciste na jajniku zovemo policistični jajnici, a riječ je o bolesti koja otežava ovulaciju i može biti uzrok neplodnosti. Menstruacija može kasniti i zbog loše ishrane, koja je siromašna bjelančevinama i vitaminima, zbog čega tijelo reagira tako da blokira ciklus štedeći energiju i zalihe krvi. Bez obzira što vi mislili, da uzrokuje poremećaj, potrebno je posjetiti ginekologa da bi on uspostavio dijagnozu. Naravno uzrok kašnjenja menstruacije može biti i trudnoća.

Preobilna krvarenja – Uzroci poremećaja

Obilna ili slaba krvarenja kod žena su individualna stvar, no intenzitet menstrualnog krvarenja može biti pokazatelj nekih zdravstvenih problema. Krvarenja su normalna stvar tijekom plodnog razdoblja žene, i godinama se mijenja intenzitet. Količina krvarenja može biti slabijeg ili jačeg intenziteta, što ovisi o mnogim faktorima, i ako su u normalnim granicama onda nema mjesta za brigu.

Ipak, nekada preobilna krvarenja mogu biti odraz određenih zdravstvenih problema.

Tinejdžerice mogu doživjeti emotivno stresne periode mnogo češće nego odrasle osobe, i oni se često znaju odraziti na menstrualni ciklus. To se nekada događa i zbog hormonalne neravnoteže, jer se hormonalni sustav nije u potpunosti razvio pa tijelo često luči manjak progesterona.

U određenom životnom dobu (oko 50-tih godina) žene ulaze u premenopauzu, pa krvarenja obično postaju sve slabija. Ako se pojavi iznenadno jače krvarenje koje zna dulje da potraje, to bi moglo značiti da žena ima polip. Polip je vlaknasta i dobro prokrvljena izraslina koja uzrokuje jača krvarenja. Ukoliko dođe do takvih krvarenja svakako trebate uraditi ginekološki pregled, jer se polip treba ukloniti kirurškim putem. Moguće je da se radi o fibromu ili miomu, koji se mogu pokušati liječiti bez kirurške intervencije.

Nekada i slaba krvarenja mogu značiti probleme

Slaba krvarenja tijekom menstruacije mogu se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Dva su moguća uzroka, pa i njih treba istražiti.

Jedan od mogućih uzroka je anemija uzrokovana manjkom željeza – Ovaj tip anemije najčešće se pojavi zbog loše ishrane, kada osoba unosi hranu koja je siromašna potrebnim mineralima i drugim nutritivnim spojevima koji pomažu nadoknadu i apsorpciju željeza u organizam. Anemija može biti uzrokovana i primjenom određenih dijeta, posebno ako se dijeta provodi bez potrebnog stručnog savjetovanja. Tako se može oslabiti i nepotrebno iscrpiti organizam, što dalje dovodi do anemije i drugih problema sa zdravljem.

Drugi uzrok slabijeg krvarenja može biti nepravilan rad hormona – Ukoliko endometrij ne dobiva odgovarajuću količinu hormona, može postati hiperplastičan, što znači da stjenke postaju previše debele, a to dalje dovodi do slabijeg krvarenja. Ako dođe do toga, posjetite ginekologa, koji će vas vjerojatno uputiti na dodatne pretrage kojima se provjerava rad štitnjače i hipotalamusa. Trebate znati da čak 10% žena pati od poremećaja u radu štitnjače. Štitnjača i hipotalamus su dvije žlijezde koje upravljaju mnogim tjelesnim funkcijama, među kojima je i menstrualni ciklus.

Krvarite, a nije vrijeme menstruacije?

Ako primijetite krv na gaćicama, a nije vrijeme menstruacije, ovo su mogući razlozi.

Ako vam se događa da krvarite, a nije riječ o menstruaciji, posjetite ginekologa. Jedino on može dijagnosticirati i dati pravi uzrok krvarenju.

Ovo su neke od mogućih stvari zbog kojih dolazi do krvarenja čak i kada nemate menstruaciju.

Možda ste trudni – Trebate znati da oko 20% žena ima lagano krvarenje tijekom prvih 12 tjedana trudnoće. Ukoliko se pojavi iregularno krvarenje, a nalazite se u fertilnoj dobi, liječnik će uraditi test na trudnoću. Krvarenje u tom slučaju bude slabije nego uobičajena menstruacija.

Lijekovi mogu izazvati krvarenje izvan mjesečnice – Ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi, može se dogoditi da menstruacije budu obilnije i duže traju. Čak i neki prirodni preparati mogu djelovati tako da razrijede krv, što dovodi do krvarenja između ciklusa. Na primjer, biljka ginko biloba ima odlike razrjeđivanja krvi i može utjecati na pojavu krvarenja. Tablete protiv začeća koje sadrže estrogen i progestin mijenjaju razine hormona, pa mogu djelovati na način da krvarite između menstruacija. Ako ste tek počeli piti neki lijek, i primijetili ste simptome, svakako to spomenite liječniku.

Štitna žlijezda može biti uzrok krvarenjima – Štitnjača može uzrokovati krvarenja iz vagine. Ukoliko primijetite krv, i odete na pregled, liječnik će provjeriti rad štitne žlijezde. Ako štitnjača ne radi dobro to može utjecati na hipofizu koja ima cijeli niz utjecaja na hormone, pa i na pojavu neregularnog krvarenja.

Spolna bolest može biti uzrok

Spolna bolest kao uzrok krvarenjima – Krvarenja se mogu javiti kao posljedica neke spone bolesti. Moguće je da imate spolno prenosivu bolest a da toga niste ni svjesni. One se često pojave bez jasnih simptoma, ali ako primijetite krv – posebno nakon seksa, moguće je da imate klamidiju ili gonoreju. U svakom slučaju se obratite liječniku ginekologu i uradite potrebne preglede. Također, Trihomonas i HPV mogu izazvati upale cerviksa, što može dovesti do krvarenja.

Intrauterini uložak – Možda ne znate ali intrauterini uložak, osobito onaj sa bakrom, može dovesti do krvarenja. Čak 25% žena je primijetilo da su im tada ciklusi obilniji i da dulje traju. Čak i neki drugi ulošci mogu izazvati nasumična krvarenja prvih 3 do 6 mjeseci od početka korištenja.

Grubi seks može biti uzrok krvarenju – Logično, i grubi seks može biti uzrok krvarenju bez obzira dali imate menstruaciju ili ne. Tijekom grubljeg odnosa, moguće je da se ošteti dio prije samog otvora vagine. Ako smatrate da se krv pojavila zbog toga, i nije vam previše bolno, pustite da rana zaraste sama od sebe. Ipak, ako sumnjate da je nešto drugo posrijedi, uradite ginekološki pregled.

Sindrom policističnih jajnika – Policistični jajnici ukazuju na to da imate višak androgena, odnosno muških hormona. Testosteron može da ometa funkciju estrogena, što dovodi do simptoma dugih i teških ciklusa. Moguće je da periodi između ciklusa budu jako dugi, ili da se ciklusi u potpunosti preskaču.

Karcinom je možda i najstrašniji razlog – Iako takva krvarenja ne znače nužno da je riječ o karcinomu, ta mogućnost je i više nego dovoljan razlog da krvarenje između ciklusa ozbiljno shvatite. Nije tako često da uzrok krvarenju bude karcinom, ali je taj scenarij jako opasan i trebate na vrijeme reagirati. Krvarenje može ukazati na pretkancerogeno stanje ili karcinom uterusa ili cerviksa. Karcinom je češći ako imate povećani rizik, posebno ako imate HPV. U tom slučaju, na bilo koji znak uzbune hitno se obratite vašem liječniku ginekologu.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...