Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Što raditi u slučaju bolne menstruacije?

Menstruacija je poznata gotovo svim ženama. Riječ je o potpuno prirodnoj pojavi, te kod većine žena ne izaziva nikakve zdravstvene smetnje.

Ipak, menstruacija ponekad može dovesti do određenih problema, biti bolna ili sa većom količinom krvarenja. U nastavku ćemo malo bolje objasniti pojavu menstruacije, i savjetovati vas kako da se ponašate ako imate menstruaciju praćenu bolovima.

U prvim danima menstruacije može se javiti glavobolja, nadutost trbuha, zatvor stolice, nabrekle i lagano bolne grudi, smetnje mokrenja i umor. Kod većeg broja žena jače su izražene psihičke smetnje koje su praćene lošim raspoloženjem, razdražljivošću i pretjeranom osjetljivošću.

Kod manjeg broja žena menstruacija izaziva bolove u donjem dijelu trbuha i u križima. Bolovi mogu biti različitog intenziteta, od tek neznatnih, koji prolaze sami od sebe ili uz pomoć tablete protiv bolova, pa sve do bolova koji su nepodnošljivi, zbog kojih se traži hitna liječnička intervencija.

Takva je osoba onesposobljena za bilo kakav rad nekoliko dana. Što učiniti ako imate jake menstrualne bolove?

Jaki bolovi opisuju se kao grčeviti, a najčešće zahvaćaju donji dio trbuha, te se šire u stranu do križa, a ponekada i prema bedrima. Donji dio trbuha jako je osjetljiv na svaki dodir. Uz bol se javlja i mučnina pa i povraćanje. Bolovi obično počinju jedan do dva dana prije menstruacije i najčešće prestaju krvarenjem. Koji put mogu trajati i nekoliko dana, do potpunoga prestanka menstruacije. Bol se najčešće javlja već s prvom menstruacijom, ali može se javiti i više mjeseci pa i nekoliko godina kasnije.

Ako ste se pronašli u gornjem, uvodnom tekstu, svakako vam savjetujemo da se obratite liječniku ginekologu. Stručni liječnički pregled je svakako potreban, kao i pravilno provođenje naputaka koje vam liječnik savjetuje.

Danas imamo situaciju da se ovakvi bolovi mogu javiti već kod djevojčica starih tek 14 godina. Zbog toga majke često izbjegavaju da svoje kćeri vode ginekologu, što je naravno pogrešno. Trebate znati da liječnik može izvršiti pregled preko debeloga crijeva ne oštećujući djevičnjak, odnosno himen. Dakle, ako vaša kćer ima pritužbe na jake bolove, koje smo opisali, svakako zajedno otiđite u prvu zdravstvenu ustanovu te zatražite pregled.

Zbog čega se javljaju tako bolne menstruacije?

Ukratko, najčešći su psihički uzroci bolnih menstruacija. Bolovi se javljaju u suviše osjetljivih osoba koje se odgajaju u obiteljima u kojima se najbezazlenijoj bolesti obraća suviše velika pažnja i često se stvara nepotrebna panika. Mnoge djevojčice, mnogo prije nego što su dobile prvu menstruaciju, čuju od starijih žena ili majki kako je menstruacija neugodna i bolna. Stoga dožive prvu menstruaciju a da ih nitko nije obavijestio o toj prirodnoj pojavi i uputio kako da se ponašaju.

Budući da se svaka menstruacija doživljava kao “neugodna pojava”, razumljivo je da će svaki neugodni doživljaj, svaki neugodni osjećaj, pojačati bolove, dok će ih veselje, radost i dobro raspoloženje ublažiti.

Sretan brak, naročito rođenje djeteta, gotovo redovito dovodi do nestanka bolnih menstruacija ako su psihogeno uvjetovane. Ako se radi o težim psihičkim poremećajima jake neurotske ličnosti, takve žene “svoju bol” mogu prenijeti na drugi dio tijela, pa imamo slučaj da se javi glavobolja, bolovi u predjelu srca i slični bolovi.

Osim bolova “na živčanoj bazi”, bolna menstruacija može biti posljedica i drugih poremećaja u tijelu, nenormalnosti u građi zdjelice, upale jajnika, jajovoda i maternice te ciste na jajnicima. Dobroćudni i zloćudni tumori također mogu biti uzrok bolnih menstruacija. Ponekada je tome kriv položaj, oblik i veličina maternice, poremećaj u lučenju žlijezda, popratna pojava može biti pothranjenost i slabokrvnost.

Za liječenje bolnih menstruacija najbolje se obratiti liječniku, obaviti detaljan pregled i u dogovoru sa njim provesti liječenje. Nekada je potreban manji operativni zahvat, nekad su dovoljni savjeti psihoterapeuta. Bol se često smiruje spazmoliticima i analgeticima, odnosno lijekovima koji ublažuju ili uklanjaju grčeve i smanjuju osjet bola. Na kožu donjega trbuha može se staviti topli termofor.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...