Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Povrtna biljka idealna za zimske dane – Cikla

Zimski period polako prolazi, no uvijek je dobro vrijeme za predstaviti ovako vrijednu biljku kao što je cikla. Bez obzira na godišnje doba, ciklu valja jesti, a to posebno vrijedi za zimske dane u godini.

Kažu za ciklu da je namirnica koja dobro grije tijekom zime, pa je jako preporučljiva u zimskom periodu. Ako je jedete tijekom godine, nećete se prevariti jer je riječ o zaista vrijednoj namirnici iz naših vrtova.

Već smo prije opisali paradajz, krastavac i patlidžan, pa je došao red i na ciklu. Čitajte u nastavku zanimljive detalje u vezi cikle.

Cikla je jako važna namirnica u prehrani vegetarijanaca jer sadrži određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12. Vitamin B12 nalazi se samo u proizvodima životinjskog podrijetla, dok ga u povrću uglavnom nema. Vitamin B12 sudjeluje u stvaranju eritrocita u krvi, a pomanjkanje tog vitamina izaziva pernicioznu anemiju. Upravo zbog toga cikla je jedan od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije i slabokrvnosti.

Nadamo se da ćete dobiti poticaja da već za sljedeću zimu sebi u vrt posadite i ovu vrijednu povrtnu biljku. Da ne dužimo više sa uvodom – predstavljamo Vam crveni korijen poznat pod imenom Cikla.

Ljekovita vrijednost cikle i upotreba u narodnoj medicini

Ako pričamo o cikli kao ljekovitoj biljci, svakako ćemo spomenuti da su ljekovita svojstva ove biljke ljudima poznata još iz antičkih vremena. Naime, cikla se upotrebljavala kao prirodni lijek za liječenje malarije, gripe te za reguliranje krvnog tlaka.

Cikla je korjenasto povrće, koje je na sreću dobro poznato i u našim kuhinjama. Iako se više koristi zbog mnogobrojnih recepata koji uključuju i ovo povrće, malo ljudi zaista poznaje ljekovitu stranu ove namirnice.

Današnja pitoma cikla, koju poznajemo zapravo je nastala od divlje cikle koja se još i danas može naći na obalama Sredozemnog i Crnog mora. U povijesti se od cikle upotrebljavalo samo mesnato lišće biljke, dok je korijen bio neupotrebljiv. Danas su stvari malo drugačije, jer se križanjima dobila cikla koja ima korijen u potpunosti upotrebljiv, toliko da je lišće palo u drugi plan.

Korijen cikle ima izrazito bogatu crvenu boju, koja dolazi zbog skupine crvenog pigmenta zvanog betacijanini. Cikla je jedinstvena zbog visokog sadržaja antikancerogenih tvari i karotenoida. Osim spomenutih tvari tu je i znatna količina folne kiseline, te oksidanata koji štite naš organizam od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti. Već smo napisali da je Betacyanin zadužen za izrazito prepoznatljivu boju ovog korijena, ali je također dobar jer se ovaj pigment odlično apsorbira u krv i povećava sposobnost krvi da prenosi kisik i do 400%.

Iako smo napisali da je list biljke pao u drugi plan, to ne znači da je on bezvrijedan. Naime, u listu ove biljke pronalazimo znatne količine beta-karotena, folne kiseline, klorofila, kalija, vitamina C i željeza.

Obično se od listova cikle rade zeleni sokovi ili se pripremaju u kulinarstvu kao jela slična špinatu.

Ljekovita svojstva cikle su mnogobrojna, pa da spomenemo neka

Dobra je za regulaciju krvnog tlakaCikla može privremeno da snizi povišeni krvni tlak. Učinak ove biljke traje nekih 24 sata. Ukoliko želite trajno da snizite krvni tlak, potrebno je da redovno konzumirate ciklu. Cikla ima ovako dobro djelovanje zbog nitrata koji u tijelu potiču proizvodnju dušikovog oksida koji je odgovoran za širenje krvnih žila. Kad se krvne žile rašire, poboljšava se cirkulacija i snižava se krvni tlak.

Cikla jako dobro pojačava tjelesnu izdržljivost – Jedna studija sa St. Louis univerziteta u Americi je pokazala da konzumiranje cikle može poboljšati atletske performanse kod čovjeka. Studija je obuhvatila dvije grupe osoba koje su trčale 5 kilometara. Prva grupa je pojela 200 grama cikle prije trčanja dok je druga popila sok od brusnice jednakog broja kalorija. Grupa koja je uzimala ciklu trčala je 5% brže. Druga studija sa Exeter univerziteta iz Velike Britanije je pokazala da biciklisti koji konzumiraju sok cikle prije treninga mogu voziti 20% duže od ostalih. I ovaj učinak se objašnjava postojanjem nitrata iz cikle koji šire krvne žile, što rezultira boljim atletskim performansama.

Cikla je tradicionalni prirodni lijek za leukemiju – Cikla u sebi sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva. Terapija ciklom, koja podrazumijeva svakodnevno uzimanje soka od cikle ili sirove ribane cikle, ima pozitivan učinak na leukemiju i mnoge druge vrste raka. To je svakako dobro znati, posebno zbog toga što je cikla jako dostupna namirnica, koja neće proizvesti štetu ako ju se redovno konzumira.

Još su tu mnoga druga ljekovita svojstva ovog crvenog korijena poput uklanjanja bolesti nastalih zbog oksidacijskog stresa, smanjivanje razine kolesterola u krvi, stimuliranja rada jetara i žuči, kao i sprječavanja pojave zatvora. Cikla je dobra u očuvanju elastičnosti arterija, a to znači da redovnim konzumiranjem cikle sprječavate pojavu proširenih vena.

Količina željeza koja se nalazi u cikli nije izrazito visoka, no treba znati da je kvaliteta ovog minerala u cikli jako visoka, pa je ovo povrće posebno preporučeno ljudima koji pate od anemije, te trudnicama. Osim zbog sadržaja željeza, cikla se preporučuje trudnicama i zbog visokog sadržaja folne kiseline.

Kako se konzumira cikla?

Iako se kuhanjem u cikli gube mnogi vrijedni elementi, slobodno je možete pripremiti kao neko kuhano jelo. Ako pak želite izvući sve najbolje iz cikle, najbolje ju je konzumirati sirovu. Tijekom zimskih mjeseci jako je popularna zimska namirnica – kisela cikla. Izaberite za sebe najbolji način pripreme cikle i njezinog konzumiranja. Možda se odlučite na neki povrtni sok, kojem je glavni sastojk cikla?

Terapija sa sokom od cikle jako je popularna, pa slobodno isprobajte

Da bi pripremili sok potrebno vam je: cikla (55%),  mrkva (20%), celerov korijen (20%), krumpir (3%) i rotkva (2%). Malo čudne brojke, zar ne? Odaberite za sebe količinu koju želite piti, i pravite sok sa ovim omjerom. Ovo je u biti najbolji omjer za borbu protiv raka, koji je osmislio Rudolf Breuss, ali će sok svakako dobro doći svakoj osobi koja želi živjeti zdravo i u tijelo unijeti samo ono najbolje iz prirode.

Prije nego krenete sa pravljenjem prve doze soka, trebamo napomenuti: Nikada nemojte započeti sa velikom količinom. Sok od cikle je toliko jak, da tijekom čišćenja možete osjetiti vrtoglavicu. To je normalan znak eliminacije toksina iz organizma. Pijte više vode, da bi pomogli procesu čišćenja i postepeno povećavajte unos soka.

Ako vam se recept za sok čini previše kompliciran za pripremu, jednostavno napravite svježu salatu od cikle – Naribajte ciklu i dodajte po želji limunovog soka. Ako želite poboljšati okus ovako pripremljenoj salati, uz ciklu upotrijebite mrkvu ili jednu kiseliju jabuku. Iznenadit će vas punoća okusa ovakve kombinacije.

Što sve pronalazimo u cikli, i u kojim količinama?

Ako želimo precizne brojke u vezi sastava cikle, reći ćemo da na 100 grama cikle možemo pronaći 88 grama vode, 1,5 grama proteina, 0,1 grama masti, 9,4 grama ugljikohidrata i 2,5 grama vlakana. Energetska vrijednost cikle iznosi samo 45 kcal na 100 g svježe namirnice. U cikli ćemo pronaći i vrijedne minerale kao što su kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom, litij, rubidij, celzij i stroncij. Važno je istaknuti da cikla sadrži i određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...