Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovita biljka cikla – Radi boljeg okusa u naribanu ciklu ili sok može se umiješati sok od mrkve, naribani hren, sjemenke kima i med

Ova biljka liječi bolesti krvi, jetre, sprečava infekcije, pomaže kod niskog krvnog tlaka. O ljekovitim svojstvima cikle piše homeopat i autor mnogih knjiga na ovu temu, Ivan Lesinger.

Cikla koja se danas uzgaja nastala je od divlje cikle (Beta vulgaris L. var. maritima L.), nakon mnogih eksperimenata povrtlara.

I danas na obalama Sredozemlja i Crnoga mora raste divlja cikla, koja je kao lijek poznata već dvije tisuće godina, kao i ljekovitost njezina lista i tvrdoga korijena.

Kako cikla sadrži veliko bogatstvo raznovrsnih visokovrijednih sastojaka, osobito onih koji obnavljaju krv i jačaju organizam, morala bi biti na jelovniku svakog kućanstva, da i ne govorimo o uzimanju cikle kao lijeka kod brojnih bolesti. To su ponajprije bolesti krvi, kao što su svi oblici anemije, arterioskleroza, masnoća u krvi, jer cikla sprečava taloženje kolesterola i triglicerida na arterijama, onemogućuje slobodne radikale da uništavaju stanice, sprečava infekcije i štiti od slabokrvnosti, bolesti jetre, i to masne jetre, žutice, tvrde jetre, ciroze, kod kojih su rezultati vidljivi već nakon kraćeg terapijskog uzimanja soka cikle.

Cikla je toliko zdrava da mnogi stručnjaci smatraju kako pomaže i kod tumora

Betain ima važnu ulogu u mobilizaciji neutralnih masti iz stanica jetre te se preporučuje kod masne jetre.

Cikla također pomaže u liječenju benignih tumora, leukemije te raka (grudi, jednjak, žlijezde, glave, crijeva, noge, usne, pluća, prostata, izlazno debelo crijevo, slezena, želudac, maternica), reume i gihta, a osobito kod povišene mokraćne kiseline, potom bronhitisa, upale pluća, gripe i prehlade, kod bolesti mozga i živaca, bolesti kože, bolesti krvnih žila, posljedica zračenja, a pripisuje joj se moć zaštite od radioaktivnosti i od X-zraka.

Betain i betacian čine ciklu izvrsnim lijekom za učvršćivanje krvnih žila, smanjenje kolesterola u krvi, potiče izmjenu tvari, kao i funkcije jetre kod arterioskleroze zbog prisutnosti joda te dobro djeluju i kod demineralizacije kostiju i zuba.

>> Odlična namirnica za zimske dane

Autocijan je topla crvena boja korijena cikle koja je u narodu izazivala uvjerenje da ta krvavo crvena boja cikle ujedno stvara krv, što nije daleko od istine (pojedini navodi ističu antikancerogeno i antitumorno djelovanje autocijana, itd.). Cikla zatim uspješno regenerira oštećene stanice i pozitivno djeluje na promjene stanica zahvaćenih karcinomom. Zbog sadržaja joda, dobro djeluje i kod demineralizacije kostiju i zuba, a zbog visokog sadržaja željeza pomaže u obnavljanju i aktivnosti crvenih krvnih tjelešaca. Također uspješno otklanja posljedice pušenja, tj. trovanja nikotinom. Sok sprečava i starenje organizma.

U pučkoj medicini cikla je lijek za krv, to jest liječenje slabokrvnosti, ali i lijek za niz drugih bolesti. Ciklom se može liječiti i nizak tlak jer ga uspješno regulira. Sok cikle snižava visoku tjelesnu temperaturu. Sjeme cikle rabi se za terapijsko liječenje tumora genitalija i crijeva.

Nakon dugotrajnog uzimanja cikle u većim količinama mogu se javiti neki zdravstveni problemi. Radi boljeg okusa u naribanu ciklu ili sok može se umiješati sok od mrkve, naribani hren, sjemenke kima i med. Kad kupujete ciklu, birajte tamnije crvenu, duguljastu, jer je bolja od plosnate ili spljoštene.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...