Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovita biljka cikla – Radi boljeg okusa u naribanu ciklu ili sok može se umiješati sok od mrkve, naribani hren, sjemenke kima i med

Ova biljka liječi bolesti krvi, jetre, sprečava infekcije, pomaže kod niskog krvnog tlaka. O ljekovitim svojstvima cikle piše homeopat i autor mnogih knjiga na ovu temu, Ivan Lesinger.

Cikla koja se danas uzgaja nastala je od divlje cikle (Beta vulgaris L. var. maritima L.), nakon mnogih eksperimenata povrtlara.

I danas na obalama Sredozemlja i Crnoga mora raste divlja cikla, koja je kao lijek poznata već dvije tisuće godina, kao i ljekovitost njezina lista i tvrdoga korijena.

Kako cikla sadrži veliko bogatstvo raznovrsnih visokovrijednih sastojaka, osobito onih koji obnavljaju krv i jačaju organizam, morala bi biti na jelovniku svakog kućanstva, da i ne govorimo o uzimanju cikle kao lijeka kod brojnih bolesti. To su ponajprije bolesti krvi, kao što su svi oblici anemije, arterioskleroza, masnoća u krvi, jer cikla sprečava taloženje kolesterola i triglicerida na arterijama, onemogućuje slobodne radikale da uništavaju stanice, sprečava infekcije i štiti od slabokrvnosti, bolesti jetre, i to masne jetre, žutice, tvrde jetre, ciroze, kod kojih su rezultati vidljivi već nakon kraćeg terapijskog uzimanja soka cikle.

Cikla je toliko zdrava da mnogi stručnjaci smatraju kako pomaže i kod tumora

Betain ima važnu ulogu u mobilizaciji neutralnih masti iz stanica jetre te se preporučuje kod masne jetre.

Cikla također pomaže u liječenju benignih tumora, leukemije te raka (grudi, jednjak, žlijezde, glave, crijeva, noge, usne, pluća, prostata, izlazno debelo crijevo, slezena, želudac, maternica), reume i gihta, a osobito kod povišene mokraćne kiseline, potom bronhitisa, upale pluća, gripe i prehlade, kod bolesti mozga i živaca, bolesti kože, bolesti krvnih žila, posljedica zračenja, a pripisuje joj se moć zaštite od radioaktivnosti i od X-zraka.

Betain i betacian čine ciklu izvrsnim lijekom za učvršćivanje krvnih žila, smanjenje kolesterola u krvi, potiče izmjenu tvari, kao i funkcije jetre kod arterioskleroze zbog prisutnosti joda te dobro djeluju i kod demineralizacije kostiju i zuba.

>> Odlična namirnica za zimske dane

Autocijan je topla crvena boja korijena cikle koja je u narodu izazivala uvjerenje da ta krvavo crvena boja cikle ujedno stvara krv, što nije daleko od istine (pojedini navodi ističu antikancerogeno i antitumorno djelovanje autocijana, itd.). Cikla zatim uspješno regenerira oštećene stanice i pozitivno djeluje na promjene stanica zahvaćenih karcinomom. Zbog sadržaja joda, dobro djeluje i kod demineralizacije kostiju i zuba, a zbog visokog sadržaja željeza pomaže u obnavljanju i aktivnosti crvenih krvnih tjelešaca. Također uspješno otklanja posljedice pušenja, tj. trovanja nikotinom. Sok sprečava i starenje organizma.

U pučkoj medicini cikla je lijek za krv, to jest liječenje slabokrvnosti, ali i lijek za niz drugih bolesti. Ciklom se može liječiti i nizak tlak jer ga uspješno regulira. Sok cikle snižava visoku tjelesnu temperaturu. Sjeme cikle rabi se za terapijsko liječenje tumora genitalija i crijeva.

Nakon dugotrajnog uzimanja cikle u većim količinama mogu se javiti neki zdravstveni problemi. Radi boljeg okusa u naribanu ciklu ili sok može se umiješati sok od mrkve, naribani hren, sjemenke kima i med. Kad kupujete ciklu, birajte tamnije crvenu, duguljastu, jer je bolja od plosnate ili spljoštene.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...